начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Кой кого мами? - казус от българската действителност.

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Кой кого мами? - казус от българската действителност.

Мнениеот G.P.K. » 30 Апр 2003, 21:44

Историята е тривиална: през декември 2001г X внася лека кола от чужбина на името на дядо си, който е инвалид и поради това се ползва от съществуващите облекчения в митническия режим. Условието, за да бъде ползвана тази преференция, е лекият автомобил да не бъде отчуждаван преди изтичане на 3-годишен срок. През месец март тази година дядото на X умира, преди да е изтекла 3-годишната забрана за прехвърляне. Въпросите са: дължат ли наследниците (родителите на X) митническите такси за автомобила със задна дата? Ще се дължат ли тези такси, ако наследниците прехвърлят автомобила на X преди изтичане на 3-годишната забрана? Съществуват ли специални срокове, които трябва да бъдат спазени, ако трябва да бъдат заплатени митническите такси?

Извинявам се, ако съм подвел някого с малко крещящото заглавие, което умишлено използвах, за да предизвикам интерес!

Благодаря предварително за Вашите отговори !
G.P.K.
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 16 Окт 2001, 14:30

Re: Кой кого мами? - казус от българската действителност.

Мнениеот juris » 30 Апр 2003, 22:33

Аз не мисля,че наследниците дължат митническите такси - те не са внесли автомобила,за да ги дължат.Ако обаче не се спази 3-годишният срок,не може според мен да има съмнение,че таксите ще следва да бъдат внесени.Това е мнението ми тъй като наследодателят сам не е дължал таксите,оттук следва,че при наследственото приемство на права и задължения на наследодателя при приемане на наследството не преминава задължение,което наследодателят не е имал.Но ако преди 3-те години се сключи сделка за автомобила,наследниците дължат таксите,по същия начин,по който би ги дължал и наследодателят,ако бе сключил такава сделка.
juris
Младши потребител
 
Мнения: 93
Регистриран на: 28 Яну 2004, 15:33

Re: Кой кого мами? - казус от българската действителност.

Мнениеот Иван Райков » 07 Май 2003, 14:03

Изцяло подкрепям Юрис. Искам само да добавя, че всъщност забраната е за прехвърляне на собствеността в 3-годишен срок по волята на инвалида, а не поради неговата смърт, което е още един аргумент в подкрепа на изразеното становище.
Иван Райков
 

Re: Кой кого мами? - казус от българската действителност.

Мнениеот Тета » 07 Май 2003, 18:25

Споделем казаното преди мен, мита и такси за колата не се дължат, защото в случая не се касае за извършена от собственика( инвалид) правна сделка , а за наследяване по закон. Но доколкото си спомням, данъчните, които в случая ще съберат тези такси, не мислят като мен.
Тета
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron