начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

po kolko maichinstvoto?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


po kolko maichinstvoto?

Мнениеот Bambi » 04 Авг 2003, 13:41

Здравейте
Бях разбрала, че сумата която се получава за майчинство се определя въз основа на заплатата която съм получавала за последните 6 месеца работа, не си спомням какъв процент. Според шефа ми обаче, това вече не е така и сумата за майчинство си е точно установена(около 120-130лв) без значение на каква заплата съм се осигурявала. Как мога да разбера дали това е така? Моля ви пишете ми!
Благодаря
Bambi
 

Re: po kolko maichinstvoto?

Мнениеот monteskio » 05 Авг 2003, 02:06

за 2003 год размерана пари4ното обезщетение за отглеждане ма малкодете е 110 лв.(чл.10 ЗБДОО)
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: po kolko maichinstvoto?

Мнениеот viana » 21 Авг 2003, 16:58

здрасти, бамби, предполагам, че питаш за болничните след раждането - те са процент от заплатата - 90 %, и се ползват 45 дни преди раждането /термина/ и 3 месеца след това - общо 130 дни, като ако има разминаване с предвиждането на лекарите и се случи да родиш по-рано или по-късно, си остават общо 130 дни. върху тези пари - за болничните - не се начисляват данъци и осигурителни вноски - и това е логично, защото те се изплащат от нои. след изтичане на болничните трябва да напишеш молба и да излезеш в отпуск за отглеждане на малко дете - имаш право да ползваш този отпуск до навършване на 2-годишна възраст на детето. през това време ти се плаща като обезщетение минималната работна заплата за страната - сега е 110 лв. това обезщетение не се дължи от работодателя ти, а от нои, но чрез работодателя ти - и би следвало да изтегля майчинството към датата на внасяне на осигуровките на другите си работници - обикновено това се прави до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се дължат заплати, съответно твоето майчинство. от обезщетението ти обаче работодателя ти ще си удържи и ще внесе здравна осигуровка - 3.5 %, да не се чудиш, ако парите не са точно 110 лв. след навършване на 2 г. на детето, да ти е живо и здраво, имаш право на неплатен отпуск за отглеждане на малко дете до навършване на тригодишната му възраст, която по принцип шефа ти няма право да откаже да ти даде. през всичкото това време ти се водиш на работа - ако, разбира се, договора ти е бил безсрочен, и трите години ти се зачитат за стаж - това трябва да се отрази в трудовата ти книжка при напускане - обърни внимание тогава! и още нещо - по всяко време, макар да си в отпуск по майчинство, можеш да искаш да ти бъде прекъснат този отпуск и да ползваш платения си годишен отпуск за годината - той се заплаща както ако си на работа - т.е. твоята пълна заплата по договора ти, като разбира се, ти удържат данъци и осигуровки. и за трите години, през които си по майчинство, ти се полага платен годишен отпуск - 20 дни годишно, освен ако имате анекс към договора с шефа ти за повече. и относно данъците - към края на годината трябва да направиш искане да ти преизчислят внесения данък общ доход - той се изчислява на годишна база, но ако ти от средата или дори и 1 месец преди края на годината да си била по майчинство - респ. в болнични, за това време не дължиш данък и внесения от теб данък се преизчислява и съответно ти се възстановява - няма да ти е излишно! дали са ти 200 лв. еднократно при раждането - пак там - при работодателя ти?
дано съм ти помогнала - ако нещо не е ясно, пиши на v_triova@mail.bg
viana
 


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron