начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Подялба на имот

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Подялба на имот

Мнениеот Rozi » 29 Авг 2003, 08:51

Имам един въпрос, касаещ подялбата на имот. Днес ходихме всички собственици на нова кооперация на нотариус за да подпишем договор за подялба. Казаха на всеки поотделно какво дължи /парите се събираха от една от собственичките на която нямам никакво доверие/. На всички други каза, какво дължат, естествено не се разбра за всеки един, тъй като бяхме много народ. Само за нея, за дъщеря и и за сина и не се знае, дали изобщо са дали пари, а не са ги разпределили по другите апартаменти.
Та по същество, знае ли някой на каква база се определя размера на такста? Само като % от данъчната оценка или по друг начин?

Ще съм много благодарна за отговори!

Забравих да напиша, че попитах кога ще получа документ за платена такса и ми отговриха - като внесат парите в банката, тогава ще изкарат един общ документ за цялата сума и ще дадат ксерокопие на всеки. И по този начин пак не може да се разбере, дали не са ни излъгали.
Апартамента по данъчна оценка е 46 000 лв. и ми взеха такса от 185.50 лв.
Rozi
 

Re: Подялба на имот

Мнениеот bgjurist » 29 Авг 2003, 10:53

Би трябвало да искате някакъв документ, доказващ платеното от Вас. Ако още не сте платили, поискайте номера на банковата сметка на кооперацията и внесете сумата по банков път. Ако вече сте платили, хипотезата се усложнява. Таксата би следвало да се определя по данъчната оценка, но законът допуска да се определя и по пазарната цена, ако последната е по-висока.
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11

Re: Подялба на имот

Мнениеот Rozi » 29 Авг 2003, 11:03

Платено е вече :(
Мисля, че такста е определена на база данъчната оценка, защото всеки собственик трябваше да предостави два екземпляра на данъчна оценка на апартамента си.
Добре, приемаме, че се определя таксата по данъчната оценка. Каква трябва да е таксата при оценка 46000 лв.?
Rozi
 

Re: Подялба на имот

Мнениеот bgjurist » 01 Сеп 2003, 13:36

Размерът на таксата би трябвало да е посочен в учредителния акт на кооперацията. Ако се касае за държавни такси, те са посочени в законите - общо държавните такси са 4 %. За по-конкретни отговори ще са ми необходими документи - така "наизуст" не мога да дам точно колко следва да плащате.
bgjurist
Потребител
 
Мнения: 966
Регистриран на: 11 Сеп 2002, 14:11


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron