начало
Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов Прокурорската колегия не образува дисциплинарка срещу обвинител, предложен за наказание от Сарафов

4uzdestranni lica

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


4uzdestranni lica

Мнениеот tanyav » 10 Сеп 2003, 13:28

Чуждестранните лица, които пребивават повече от 183 дни в България и са управители на търговски дружества дължат ли осигурителни вноски и данъци съгласно ЗОДФЛ?
tanyav
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 28 Яну 2004, 16:20

Re: 4uzdestranni lica

Мнениеот dvm_78 » 10 Сеп 2003, 13:53

№ 24-28-242 от 28.08.2002 г. относно данъчното облагане на чуждестранните физически лица

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ ГЛАВНА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ

чл. 6 - 9, чл. 16, § 1 ЗОДФЛ

С влизането в сила на Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ) като данъчнозадължени лица според вътрешното ни данъчно законодателство са посочени местните и чуждестранните физически лица. По смисъла на чл. 6, ал. 1 от ЗОДФЛ местни физически лица, без оглед на тяхното гражданство, са лицата:
- чието постоянно местоживеене е в България;
Под "постоянно местоживеене" по смисъла на закона се разбира трайното установяване на физическо лице на територията на България без оглед на времето, прекарано в чужбина за определен данъчен период, когато престоят в чужбина не е свързан с трайно установяване там (§ 1, т. 3 от ДР на ЗОДФЛ).
- които пребивават в България повече от 183 дни през всеки 365-дневен период;
В този случай физическото лице се счита за местно лице през годината, в която пребиваването му надхвърля 183 дни, като денят на излизане и денят на влизане се смятат за един ден на пребиваване в страната. Броят на дните се определя на базата на печатите в паспорта на лицето за влизане и излизане от страната.
Следователно, ако предвид тези обстоятелства едно лице не може да се определи като местно, то на основание чл. 7 от ЗОДФЛ се счита за чуждестранно.
За данъчното облагане на дадено лице през определена данъчна година съществено и определящо е квалифицирането му като местно или чуждестранно. Местните физически лица са данъчнозадължени за доходи, произхождащи от източници в България и от чужбина, докато чуждестранните физически лица са данъчнозадължени само за доходи от източници в страната (чл. 8, ал. 1 и 3 от ЗОДФЛ). Доходите, които се счита, че са от източник в България, са изброени в чл. 9 от същия закон.
В конкретния случай, с оглед изложеното в писмото, може да се приеме за безспорно, че привлечените от "..." ЕАД чуждестранни специалисти реализират доход от източник в България, тъй като по силата на правната норма на чл. 9, ал. 3 от ЗОДФЛ "трудов доход и доход от предоставяне на услуги е от източник в България, когато трудът е положен или услугите са предоставени на територията на България без оглед на източника на заплащане на труда или на услугите", какъвто е и описаният случай.
Неизяснен в детайли остава начинът, по който са уредени взаимоотношенията между "..." ЕАД и чуждестранното дружество, за което работят въпросните специалисти, а това е от съществено значение за реда и начина за данъчно облагане на въпросните лица, вкл. и по отношение подаването на годишна данъчна декларация.
Доколкото от изложеното в писмото не става ясно коя е чуждата държава, на която въпросните лица са местни лица, е необходимо да се има предвид, че разпоредбата на чл. 16, ал. 1 от ЗОДФЛ регламентира приоритетно прилагане пред вътрешното ни данъчно законодателство на спогодбите и другите международни договори за избягване на двойното данъчно облагане, ратифицирани от Република България, обнародвани и влезли в сила, когато в тях се съдържат разпоредби, различни от разпоредбите на ЗОДФЛ. Следователно при наличието на данъчна спогодба следва с приоритет да се съобразят разпоредбите на същата, регламентиращи конкретните правомощия на държавите във връзка с данъчното облагане.
ГЛАВЕН ДАНЪЧЕН ДИРЕКТОР: (п) Н. Попов
.....................................................................................................................................................


Predpolagam che tova shte ti e dostata4no-uspeh!tanyav написа:
>
> Чуждестранните лица, които пребивават повече от 183 дни в
> България и са управители на търговски дружества дължат ли
> осигурителни вноски и данъци съгласно ЗОДФЛ?
dvm_78
Младши потребител
 
Мнения: 77
Регистриран на: 02 Юни 2003, 15:27

Re: 4uzdestranni lica

Мнениеот tanyav » 10 Сеп 2003, 15:11

Bladodarja ti mnogo za pismoto, naistina mnogo mi pomogna

pozrav
Tanya
tanyav
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 28 Яну 2004, 16:20


Назад към Данъчно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта


cron