начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Дете на юрист! Ами сега!?!

Дискусии на тема съдебната власт в България


Дете на юрист! Ами сега!?!

Мнениеот Гост » 22 Дек 2005, 14:15

Знаете ли колко юристи има в България? И колко от тях са семейни и имат деца? Тези деца порастват и стават юристи. Какво ли ги чака? Вечно да ги нападат и набеждават за "връзкари" и "некрамотни синчета и дъщерички"? Цял живот да се опитват да се доказват? Не мислите ли, че е крайно време да спрете с тая злоба и да си намерите друг начин да оправдавате неуспехите си? Помислете върху това...
Гост
 

Мнениеот Гост » 22 Дек 2005, 14:19

Ужас направо. Страшен въпрос. Не знам и аз вече...
Гост
 

Мнениеот Гост » 22 Дек 2005, 14:30

Сарказма ти е неуместен...
Гост
 

Мнениеот Гост » 22 Дек 2005, 14:38

Я преди да заплачете, само си помислете за кои точно случаи става дума. Аз не чух някой да нарича "връзкар" например човек, който става частник и така си изкарва хляба. Но едно не разбирам - защо синковците трябва до един да са магистрати? Абе всички не може да са супергениални. А ако са некадърни адвокати - то ще им се отрази на джоба. Щото иначе - четирицифрената заплатка в джоба (въобще не говорим за рушвети) и - get a good job with more pay and you're OK - някой да си спомня Money на Пинк Флойд?
Гост
 

Мнениеот Гост » 22 Дек 2005, 14:52

Има и кадърни адвокати. Но при положение, че родителите на някой са юристи, той е отраснал едва ли не в съда, не е ли нормално след време да иска да работи именно там? Кое по-точно го прави некадърен?
Гост
 

Мнениеот Гост » 22 Дек 2005, 15:24

Anonymous написа:Има и кадърни адвокати. Но при положение, че родителите на някой са юристи, той е отраснал едва ли не в съда, не е ли нормално след време да иска да работи именно там? Кое по-точно го прави некадърен?


Колко елементарно :) Имало кадърни адвокати. Всички знаем адвокатите, които натрупаха и репутация, и връзки през последните 15 години, а и парички. (Всички знаем с какъв размах работи сина на един топ адвокат :wink: !)
Трудно някой, а още по-малко мамините синчета могат да се изправят и конкурират с тези 'топ кантори'. Затова 'мамините синчета' преценяват, че е добре да влязат в съда ... да поработват, колко могат, но най-вече да трупат връзки и да чакат по-добри времена! Всичко е въпрос до пари и възможности. В момента това са им възможностите и е за предпочитане пред алтернативата да слугуват в т.нар 'топ кантори.' Съдия е някакъв статут, все пак. И добро място, за да чакват, ако въобще им се занимава с адвокатския бизнес, който е доста по-тежък и мръсен.
В адвокатурата, въпросът не е 'колко си кадърен'. Адвокатурата не е за всеки. Това вече е бизнес ... требва репутация и много здрави връзки на всякакво ниво и най-вече във всички държавни органи. Иначе, няма как да се доредиш до малцината платежосбособни клиенти, които държат да се свърши работата. Казвам всичко това, за да подчертая, че въпросът не е до това колко кадърни са, а ДОКЪДЕ ИМ СТИГАТ ВРЪЗКИТЕ! За тяхно съжаление, обаче, съдът е най-многото, което могат да си позволят на този етап. Резултатът всички го знаем: дискредитира се съда. Но на кой му пука?! Въпросът е децата да са щастливи! Пък, те ще се оглеждат, може по-натам и канторка, ама клиенти нема как, засега ...
Гост
 

Мнениеот Гост » 22 Дек 2005, 16:47

ama mnoo vi e typo, be kolegi!
Гост
 

Re: Дете на юрист! Ами сега!?!

Мнениеот Гост » 23 Дек 2005, 10:19

Anonymous написа:Знаете ли колко юристи има в България? И колко от тях са семейни и имат деца? Тези деца порастват и стават юристи. Какво ли ги чака? Вечно да ги нападат и набеждават за "връзкари" и "некрамотни синчета и дъщерички"? Цял живот да се опитват да се доказват? Не мислите ли, че е крайно време да спрете с тая злоба и да си намерите друг начин да оправдавате неуспехите си? Помислете върху това...


Познаваме едно дете на юрист, и хабер си няма от право, тате е платил обучението му, мама го урежда, и от Нова година ще ни изненада, то и сега си е уредено, работи и прибира парички, а съдебното му минало е " малка подробност",ще заличат следите
Гост
 

Мнениеот *** » 23 Дек 2005, 18:01

Нека децата на юристите стават юристи - магистрати, адвокати. Никой няма нищо против това.Но нека да е по нормалния начин - изпити в университета наравно с колегите, конкурс за работно място и т.н. Извинете, но диплома пълно 6 +пълно 6 от държавните изпити+пълно 6 на писмения + пълно 6 на устния в конкурса за магистати - това е постижимо само за деца на магистрати. Е, как по-точно ства това? :roll:

Пълни гаранции за обективност не може да има, но все пак ако се спазват някои елементарни правила няма никой да ги набеждава за "връзкари" :
1) ако колегите в университета видят,че децата на юристите не се третират като VIP на изпитите, а се борят за 6 както останалите
2) когато децата на юристите се явяват на конкурс заедно с колегите си
3) когато писмените работи от конкурса са публични и има предварително оповестени критерии за оценяване (макар,че това може винаги да бъде заобиколено защото пък тогава определени деца ще знаят предварително казуса :( )
4) Когато няма случаи като този на Асен Воденичаеров
***
 

Мнениеот Гост » 23 Дек 2005, 22:37

Защо само за дете н а юрист, ами то и същото е за дете на лекар, педагаг/учител/, полицай, готвач, военен, пожарникар и т.н., защо точно и само за юрист?????
Гост
 

койчо

Мнениеот ari » 23 Дек 2005, 23:11

Защото сме учили заедно с тези връзкари!!!!
Знаем колко знаят, какви юристи са!!!Знаем защо са станали магистрати- защото са имали "гръб".
А тези, които нямаме "Вуйчо владика", ставаме адвокати .
Това е истината, какво като имам диплома 5.75.?????
ari
Младши потребител
 
Мнения: 44
Регистриран на: 08 Сеп 2005, 13:35

Re: койчо

Мнениеот съдията Дред » 24 Дек 2005, 12:45

По принцип тази дискусия е много интересна. Да, наистина получава се така, че децата на юристите имат предварително лепнат прозвище "връзкари. Но до скоро аз бях в системата и мога да кажа, че има съдилища, и то много големи, където всичко е разделено на родово-приятелски кръг. И това е така и ще го кажат всички колеги, които не ги е страх.
Знаете ли какво се случва на малцината, които са се опълчили срещу това-или ги уволняват, или не им продължават договорите, или ги карат да напуснат? Лошото и тъжното е, че малцина се противопоставят на това.
Може би светъл лъч е само София, където се подписаха 92 магистрати по казуса Воденичаров.
Но ние тези "много кадърни юристи", на които мама и тате са някакви ги знаеме още от Университета, знаем там как са влезли, къде са завършили и какво са направили, за да станат такива и онакива.
За мое съжаление в по време на моя не дълъг шридически стаж-около 5 години се срещнах с най-грозната част на шуробаджанащината и противопоставянето й ми донеси наистина огромни проблеми, които не мога да разреша и до ден днеше.
И накрая ще си позволя да цитирам 1 съдия от ВКС-Белазелков-ние нямаме нищо против колегите, дошли незнайно откъде, ние просто не ги познаваме и затова говорим така. А не ги поззнаваме,.защото не учиха по студените стаи на 255, 272, 292, защото не ядоха в студентските столове и жиовяха в общежития като 50А например, защото не учиха да ги изпитват непрекъснато и не стояха в кабинета с кучините дела до 2 часа вечерта.
съдията Дред
 

Мнениеот Гост » 24 Дек 2005, 16:58

Чета и не знам кое мнение искем да подкрепя.... Юрист съм, с 3-4 години стаж-до този момент-извън съдебната система. НЕ съм "произведена" от юристи. Липсваха ми много неща. А най-много въздуха, който дишат колегите, отраснали сред колеги-жив юрист видях като станах студентка. Спечелих на един от последните конкурси магистратско място... та ще видя за що иде реч.. Но знам, че ако бях дете на юристи, щеше да ми е много по-леко-дори и само да съм общувала с родителите си-та те сигурно и на закуска си говорят за дела и други специфични работи..И е нормално да се познават с другите ни колеги-все пак, това е средата им. Та нека криво да седим, но право да съдим....И да не лепим етикети и да слагаме всичко под един знаменател... Весели празници, колеги! Каквито и да са родителите и децата Ви.
Гост
 

Мнениеот *** » 24 Дек 2005, 17:34

Anonymous написа:Чета и не знам кое мнение искем да подкрепя.... Юрист съм, с 3-4 години стаж-до този момент-извън съдебната система. НЕ съм "произведена" от юристи. Липсваха ми много неща. А най-много въздуха, който дишат колегите, отраснали сред колеги-жив юрист видях като станах студентка. Спечелих на един от последните конкурси магистратско място... та ще видя за що иде реч.. Но знам, че ако бях дете на юристи, щеше да ми е много по-леко-дори и само да съм общувала с родителите си-та те сигурно и на закуска си говорят за дела и други специфични работи..И е нормално да се познават с другите ни колеги-все пак, това е средата им. Та нека криво да седим, но право да съдим....И да не лепим етикети и да слагаме всичко под един знаменател... Весели празници, колеги! Каквито и да са родителите и децата Ви.


Ако можеше от разговорите на закуска да се стане добър юрист.... :roll:
***
 

Мнениеот Гост » 24 Дек 2005, 18:47

Колкото и да се възмущавате, нещата си стоят точно по този начин. Назначаването на някое мамино синче е вид протежиране, може би в най - лекият си вариант. Ами колко други хора са използвали връзки?
Жалкото и тъжното е, че това в България е правило. Колкото до застъпената теза, че такива хора не са се доказали, не са преминали през изпитания, които да ги направят по-достойни за заеманата длъжност, я подкрепям изцяло. Като пример мога да дам една моя позната, заедно с която си карах стажа. В последствие и тя като мен се вписа в адвокатурата, и после изведнъж, благодарение на тати стана съдия по вписванията. Отзивите за познатата ми са, че била "гола вода". Аз нямам преки впечатления от работата и, но фактът, че вече не ме поздравява, когато се разминаваме, потвърждава чутото за нея, но този път и в личностен аспект.
Гост
 

Да се неначуди човек?

Мнениеот prnedev » 24 Дек 2005, 21:36

Какви са тези вопли и стонове? Че някой се е уредил на държавна службичка, щото му се видял труден адвокатлъка? Или щото чака да му дойдат на готово клиенти? За това ли е воя?
Или че не смогвате с конкуренцията на някои кантори? Ми, пазарна икономика... Между другото, кога адвокатлъка не е бил бизнес? И то май доста добър бизнес. Нищо че в него или се оцелява самостоятелно или не. Ама интересни хора сте ми. Нещете да ви смятат за търговски дружества, направиха ви адвокатски такива, решихте да се водите свободни професии, писнахте за Булстат... Ми то какво по напред, нещо съвсем отделно ли? МММ ако може и да не се облага :-), ако може и осигуровки да няма, щото видиш ли, пенсиониран адвокат някой виждал ли е? И какво, ако няма с кого да се скарате извън гилдията ви, ми то ще се изядете бре! Кой на кого бил син, кой за коя са оженил.... Тц тц тц тц, ей туй на комшията паницата е голяма работа!
Ади весела Коледа и още по-весело посрещане на Новата година!
prnedev
Активен потребител
 
Мнения: 1956
Регистриран на: 29 Ное 2005, 23:12
Местоположение: София/Велико Търново

Details

Мнениеот Гост » 25 Дек 2005, 22:24

Гост написа:Чета и не знам кое мнение искем да подкрепя.


Can you PM me with more details? thanks. :D
Гост
 

Мнениеот Гост » 27 Дек 2005, 11:39

Кадърността следва да си личи и да може да се докаже и по общия ред. И сега много кадърни са спечелили конкурсите. На, които родителите са рофесори в университета, но децата им са смях за уневерситета. има и такива магистратски чеда. Има и общи начини за напредък. Ако си кадърен- ще можеш като останалите.
Гост
 

Мнениеот Гост » 05 Яну 2006, 09:34

Anonymous написа:Защо само за дете н а юрист, ами то и същото е за дете на лекар, педагаг/учител/, полицай, готвач, военен, пожарникар и т.н., защо точно и само за юрист?????


Ами много просто защо - защото когато дете на лекар стане лекари и направи главоломна кариера , веднага доцентура, връзки с фармацевтичните фирми и т.н., в лекарските форуми веднага ще има същите забележки, като тези тук. Ясно е, че трябва да има приемственост в професиите, но не така грубо, не така явно и нахално. НЕка дечицата си имат знанията, да прочетат библиотеките на бащите си подробно, нека покажат качества и да не бързат толкова, кариерата няма да избяга, не е толкова спешна - за една две години да станат конституционни съдии, с подпирачките на бащите върховни съдии.
Гост
 

Колеги - стегнете се

Мнениеот Гост » 05 Яну 2006, 11:14

Извинете ме, че се намесвам във вашия спор, но той започва да става все по-безумен и абсурден. Във всяка област има връзкари. Според мен е изключително глупаво да не се възползваш от връзките, които имаш. Но вместо да стоим и да гледаме в "паничката на другия", не е ли малко по-добре да работим над себе си? Все пак е смешно да твърдиш, че ти си едва ли не "прецакан", защото има твърде много "връзкари" и с това да прключиш всякакви усилия и опити да се реализираш. Много е лесно да се предаваш и да оставяш другите да са виновни за твоя неуспех. Винаги сам си си виновен. Да обвиняваш някакви други хора, "връзкари" и т.н. е най-малкото несериозно отношение и към себе си, и към другите, и към професията.
Гост
 

Следваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта


cron