начало

Върховният административен съд за пола и конфликта между принципа на истинност и законовите фикции Върховният административен съд за пола и конфликта между принципа на истинност и законовите фикции

Лишаване от правоуправление на МПС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот assenov_g » 13 Окт 2009, 15:50

Здравейте,
бих се радвал да дискутираме следния казус:

Акт за превишена скорост над 30 км/ч. - според ЗДвП - лишаване от правоуправление за срок от 1 месец, глобата в случая няма значение.
Наказателно постановление, което се обжалва, съответно не е влязло в сила в момента на връчването му.
Съдът потвърждава постановлението, но книжката не е отнета по съответния ред в рамките на 6 месеца.
Според член 82.(1) точка б от ЗАНН:
Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;


Това значи ли, че ако до 6 месеца след влизането в сила на съдебното решение не те намерят да ти вземат книжката, можеш да отидеш в КАТ, да си платиш глобата, която все още ще е в сила и да си вземеш талона (ако имаш още точки).

И още един въпрос - през времето, през което има влязло в сила съдебно решение, но книжката не ти е отнета по съответния ред, ти правоспособен шофьор ли си, или не?
assenov_g
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Окт 2009, 15:43

Re: Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот andy70 » 13 Окт 2009, 19:49

Давността почва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието. Прекъсва се с всяко действие на надлежните органи, предприети спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След това почва да тече нова давност. Но независимо от спирането и прекъсването на давността адм.наказание не се изпълнява ако е изтекъл срок, който надвишава с ½ срока по 82, т.е. абсолютната давност на това административно наказание е девет месеца.
На втория въпрос - Правоспособен водач сте, щом като изпълнението на това наказание, от органите, които контролират упражняването на това право, не е изпълнено през изтеклия горепосочен срок, защото решенията на съда се привеждат в изпълнение след влизането им в сила.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител
 
Мнения: 883
Регистриран на: 25 Юни 2009, 11:09

Re: Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот assenov_g » 15 Окт 2009, 15:59

Благодаря на andy70 за изчерпателния отговор.
assenov_g
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 13 Окт 2009, 15:43

Re: Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот eimarinov » 14 Окт 2011, 09:25

Как изобщо полицията може да отнеме права за управление на МПС - като се подразбира иземване от лището на шофьорската книжка - като няма подобна административна мярка, да се изисква представяне на този вид документ с цел отнемане ?
eimarinov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Дек 2010, 15:20

Re: Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот iva_sh » 03 Ное 2011, 00:10

чл. 190, ал. 2 от ЗДвП Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление. Не е нужен някакъв нов административен акт - достатъчно е влязло в сила НП, с което се налага наказание "временно лишаване от право да се управлява МПС".
iva_sh
Потребител
 
Мнения: 510
Регистриран на: 07 Ное 2008, 01:07

Re: Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот rumento » 20 Сеп 2021, 17:02

Действително, според разпоредбата на чл.190 ал.2 от ЗдвП наказанието „лишаване от право да се управлява МПС“ тече от датата на изземването на СУМПС, но в случая под държавна принуда „изземване“ се имат предвид хипотезите при приложение на ПАМ по чл.171 т.1 от ЗдвП или когато се пристъпи към изпълнение на влязло в сила наказателно постановление с този вид административно наказание.
rumento
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Яну 2008, 20:35

Re: Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот doondie » 20 Сеп 2021, 18:55

rumento написа:Действително, според разпоредбата на чл.190 ал.2 от ЗдвП наказанието „лишаване от право да се управлява МПС“ тече от датата на изземването на СУМПС, но в случая под държавна принуда „изземване“ се имат предвид хипотезите при приложение на ПАМ по чл.171 т.1 от ЗдвП или когато се пристъпи към изпълнение на влязло в сила наказателно постановление с този вид административно наказание.
Темата е отпреди 12 години, между другото.

Иначе не съм съгласен, че има значение дали НП е влязло в сила, обжалвано или не. ПАМ, с която се отнема свидетелството, е отделен административен акт, подлежащ на самостоятелен съдебен контрол. Срокът на наказанието тече от момента на отнемането на СУМПС, което обикновено става на място при установяване на нарушението.

Цитат от такава заповед:
Временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство ДО РЕШАВАНЕ НА ВЪПРОСА ЗА ОТГОВОРНОСТТА, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 18 МЕСЕЦА
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 405
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот guest1 » 20 Сеп 2021, 20:29

doondie написа:Срокът на наказанието тече от момента на отнемането на СУМПС, което обикновено става на място при установяване на нарушението.

Подчертаното ме принуждава да попитам - откога „не си в час“ с българското законодателство?
Чл. 157. (6) При съставяне на акт за нарушение по този закон контролният талон се отнема и се връща на водача след изпълнение на задължението по чл. 190, ал. 3. Актът за нарушението заменя контролния талон за срок до един месец от издаването му.
(7) При връчване на наказателното постановление и доброволно заплащане на наложената глоба контролният талон се връща незабавно.
(8) Наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване.

Контролния талон - не СУМПС
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот nikodim77 » 20 Сеп 2021, 22:10

Ееийиии, Жоро! За пореден път доказваш, че нямаш място в тази платформа, поредната тема, в която си пъхаш малоумната, но старателна главица бе!
Поне да беше прочел цитираната от doondie норма ев нейната цялост, па тогава да бръщолевиш поредните си глупости бе!
(С обръщението ми към теб – „БЕ” покавам своето невъзпитание!!!)
В случая doondie е напълно прав в мнението си, но ти -Жоро, все да си опозиция и да бройкаш тролските си тъпизми...
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 952
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот guest1 » 21 Сеп 2021, 00:32

nikodim77 написа:Поне да беше прочел цитираната от doondie норма ев нейната цялост, па тогава да бръщолевиш поредните си глупости бе!
(С обръщението ми към теб – „БЕ” покавам своето невъзпитание!!!)
В случая doondie е напълно прав в мнението си, но ти -Жоро, все да си опозиция и да бройкаш тролските си тъпизми...

Точно защото не четеш - с мисъл, затова реагираш първосигнално!
doondie написа:Иначе не съм съгласен, че има значение дали НП е влязло в сила, обжалвано или не. ПАМ, с която се отнема свидетелството, е отделен административен акт, подлежащ на самостоятелен съдебен контрол. Срокът на наказанието тече от момента на отнемането на СУМПС, което обикновено става на място при установяване на нарушението.
Цитат от такава заповед:
Временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство ДО РЕШАВАНЕ НА ВЪПРОСА ЗА ОТГОВОРНОСТТА, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 18 МЕСЕЦА

Какво значи този текст - подчертания?

Виж как сам си противоречи,цитирайки само част от
Чл. 171. За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:
1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:
б) който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установена с медицинско и химическо лабораторно изследване или с изследване с доказателствен анализатор, или с друго техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух, или след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена с медицинско и химико-токсикологично лабораторно изследване или с тест, както и който откаже да бъде проверен с техническо средство или с тест, изследван с доказателствен анализатор или да даде биологични проби за химическо изследване и/или химико-токсикологично лабораторно изследване - до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 18 месеца; при наличие на изследване от кръвна проба или изследване с доказателствен анализатор по реда на чл. 174, ал. 4 установените стойности са определящи;

Какво представлява въпросното НП, ако не - решаване на въпроса за отговорността - на първа инстанция?
И ако наказанието е отнемане на СУМПС - обжалването не спира изпълнението!

Ето цитат от съдебно обжалване на подобна временна мярка:
Този срок може да бъде и по-кратък в зависимост от решаване на въпроса с отговорността на нарушителя съответно с наказателно постановление или със съдебно решение.
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот nikodim77 » 21 Сеп 2021, 01:51

Жоро!
Няма да влизам в полемики с теб и да отговарям на поредните ти малумни твърдения, нямащи общо с правото, като ти изнасям лекции и т.н, - безпредметно е, а и не си обект, заслужаващ такова внимание …!
Заетостта ми и тази на Мели, а и на още двама от форума, ни накараха да махнем с ръка и да оставим на заден план делото с-щу теб. Но тази вчер с предходния ти пост, който докладвах и бе премахнат, но аз запазих като текст, а и като „скрииншот”, ведно с това, което провокира да заведа дело, а именно тук: https://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=68080 вече окончателно предрешиха нашата среща! Казах ти, че съм те открил, знам кой си, от къде си тка че, призоваването няма да е проблем. Скоро ти си позволи в друга тема също остър език спрямо другият, с когото ще се срещнете в съдбна зала. Вече много прекали и ще носиш последствията от това!!!
Не се шегувам!
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 952
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Лишаване от правоуправление на МПС

Мнениеот guest1 » 21 Сеп 2021, 11:56

nikodim77 написа:Жоро!
Няма да влизам в полемики с теб и да отговарям на поредните ти малумни твърдения, нямащи общо с правото, като ти изнасям лекции и т.н, - безпредметно е, а и не си обект, заслужаващ такова внимание …!
Заетостта ми и тази на Мели, а и на още двама от форума, ни накараха да махнем с ръка и да оставим на заден план делото с-щу теб. Но тази вчер с предходния ти пост, който докладвах и бе премахнат, но аз запазих като текст, а и като „скрииншот”, ведно с това, което провокира да заведа дело, а именно тук: https://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=68080 вече окончателно предрешиха нашата среща! Казах ти, че съм те открил, знам кой си, от къде си тка че, призоваването няма да е проблем. Скоро ти си позволи в друга тема също остър език спрямо другият, с когото ще се срещнете в съдбна зала. Вече много прекали и ще носиш последствията от това!!!
Не се шегувам!

Я си довърши следването и не си избивай комплексите тук!
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 419
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron