начало

Съдия от Варна осъди прокуратурата за близо 100 000 лева Съдия от Варна осъди прокуратурата за близо 100 000 лева

Самоуправство или не?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Самоуправство или не?

Мнениеот nuneva » 24 Ное 2017, 14:16

Здравейте!
Казусът ни е следният: от 01.01.2013 година дружеството ни има сключен договор за наем с фирма " Х". Клауза от договора урежда заплащането на консумативи от " Х", в това число и ползваната ел.енергия.
Въпросният наемател освен такъв е и изпълнител по договор за извършване на услуга на нашето дружество. Т.е отдаваме под наем сградата и ползваме услуга от това лице.
През 2017 г. сградата е придобита от " Х" на основание договор за продажба на недвижимия имот.
Договорът за наем е прекратен. Договорът за услуга - не.
За новия вече собственик възниква задължението да сключи договор за присъединяване с доставчика на ел.енергия и се отдели в отделна партида за потребление на ел.енергия. След многократни разговори и покани от наша страна това да бъде извършено, "Х" не е предприел такива действия. След справка с доставчика на ел.енергия установихме следното: има отделно табло, но не е подвързано към обекта. Таблото е захранено от доставчика, но връзването към обекта, е ангажимент на собственика. Такова не е направено до момента. Извинявам се за неточната терминология, но така ми обясни нашия ел.техник. Ел. енергия му се подава от нас, с отделен, контролен електромер. При предупреждение от наша страна, че ще спрем да му подаваме ток, получихме отговор, че действията ни ще се считат за самоуправство и ще има жалба до прокуратурата от страна на " Х".
Моля ви за съвет как да действаме в случая. КЕВР ни препраща към доставчика, доставчикът твърди, че си е свършил работата.
Благодаря!
nuneva
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 27 Окт 2017, 14:46

Re: Самоуправство или не?

Мнениеот svettoslav » 24 Ное 2017, 16:10

Аз ви бях казал, че ви трябва юрист във вашата фирма.
Из форумите се крие риск.
Тук никой не носи отговорност за съвети, консултации и тн.
Но и иначе, и в невиртуалната действителност правната консултантска работа е много деликатно нещо.
Няма " самоуправство " по смисъла на наказателния кодекс, ако това питате. Други видове "самоуправни"действия едва ли трябва да ви плашат.

Но това не значи, че няма да подадат сигнал където казват.
Вие си решавате. А всеки може да подава сигнали и жалби къде ли не.
Самоуправство или съответно кражба (в един специален вид) ще има ако именно те , след спирането на ел. захранването, по някакъв начин, си го пуснат отново без ваше съгласие).
svettoslav
Активен потребител
 
Мнения: 3894
Регистриран на: 07 Апр 2009, 07:11

Re: Самоуправство или не?

Мнениеот nuneva » 28 Ное 2017, 17:08

Сърдечно Ви благодаря!!!
Наясно съм, че форумите крият риск, но смятам, че определени потребители в тях, в т.ч. и Вие, имат нужната компетенция и притежават определени нравствени качества, които ги правят надежден съветник.
След Вашия отговор и изчетено известно количество литература, както и малко съдебна практика, смятам смело да " дръпнем шалтера" на " Х" ( извинявам се за израза :D ) А що се отнася до заплахите за жалба - както казвате всеки има право да пуска жалби.
Още веднъж благодаря Ви!
nuneva
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 27 Окт 2017, 14:46


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron