начало

Отнемането на недекларирани на границата пари, комбинирано със затвор или глоба, противоречи на правото на ЕС Отнемането на недекларирани на границата пари, комбинирано със затвор или глоба, противоречи на правото на ЕС

Продажба на МПС със задна дата

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Продажба на МПС със задна дата

Мнениеот stoimenov77 » 14 Юни 2018, 10:47

Здравейте,

Имам интересен казус...

Управлявам стария семеен автомобил, регистриран на името на баща ми, с безсрочно пълномощно от него, което бяхме изкарали преди 7-8 години, за всеки случай.
Преди седмица заедно с приятел, който иска да закупи автомобила, се срещаме сутринта, за да го огледа и да го покара тестово. Тъй като имах задача го оставих да шофира сам за около час, а впоследствие получавам позвъняване, че при рутинна проверка (имало е някаква акция) с полеви тест е отчетено наличие на канабаис, взели са му книжката и са свалили номерата.

Момчето предложи да сключим договор за покупко-продажба със задна дата, така че към момента на нарушението автомобилът да се води негова собственост (но все още не прехвърлен), за да не търпим глоби и наказателни постановления по чл. 102 и чл. 177 от ЗДвП и да не се занимаваме впоследствие с пререгистрации и т.н.
Т.е. той така или иначе иска да закупи автомобила, да си поеме вината и всички разходи около това, да си изчака срока на дерегистрация и после да го регистрира наново.

Въпросите са ми следните: има ли такава хипотеза? Това изобщо възможно ли е да се случи при нотариус - договор за покупко-продажба на автомобил със задна дата? Нали системите на КАТ и нотариусите са свързани?
Плюс това, ако искам аз да се занимавам с продажбата, а не баща ми, то така или иначе ми трябва общо (генерално) пълномощно, което вече надали може да се направи със задна дата... изобщо идеята звучи добре, но май е неосъществима?
stoimenov77
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Юни 2018, 09:32

Re: Продажба на МПС със задна дата

Мнениеот svegrigorov » 14 Юни 2018, 11:44

Питаш в правен форум как да извършиш престъпление. Никой нотариус няма да се съгласи на такова деяние.

За да е налице нарушение по чл. 102 от ЗДвП, като собственик не само трябва да предоставиш МПС-то, но следва и да знаеш, че другият водач е под въздействието на наркотични вещества.

Ако ти издадат АУАН и впоследствие наказателно постановление, можеш да го обжалваш и да бъде отменено от съда.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 121
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Продажба на МПС със задна дата

Мнениеот stoimenov77 » 14 Юни 2018, 13:41

Много Ви благодаря! В никакъв случай нямам намерение да върша престъпление, просто не съм запознат с материята и възможностите при сделки! :oops:
stoimenov77
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Юни 2018, 09:32


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron