начало

Гражданите на ЕС няма да правят заверки на удостоверения за раждане, брак или смърт Гражданите на ЕС няма да правят заверки на удостоверения за раждане, брак или смърт

Разрешително за пребиваване

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.


Разрешително за пребиваване

Мнениеот emilyxst » 12 Юли 2018, 12:23

Здравейте! Имам нужда от информация и малко помощ, тъй като от дирекция “Миграция” не бяха никак ясни и полезни.
Проятелят ми е албанец и искаме да заживеем постоянно в България. За целта на него ще му е необходимо разрешително за пребиваване. Проблемите са няколко:
1. Досега сме живяли в Италия. Той е завършил университет там и е работил там, като има все още валидно разрешително, издадено от Италия. Издадено му е за работа и е валидно 1 годона, тоест до февруари 2019. Има ли това разрешително някаква стойност и важност тук?
2. Доколкото разбрах, се посочва мотив при искането на разрешително за пребиваване тук. Той няма готов трудов договор или предвидена работна позиция, тъй като е необходимо време, за да намери работа. Освен това, не се ли получава кръговрат с документите - как ще подпише договр, ако няма разрешително за пребиваване и как да вземе разрешително, ако няма документ, удостоверяващ, че работи или ще започне да работи?
3. Има право на 90-дневен престой без разрешително, мисля. Необходим ли е някакъв документ през тези 90 дни?

Извинявам се, ако съм поставила грешно въпроса, просто наистина ми е сложно да разбера простичките и последователни стъпки. Много благодаря предварително!
emilyxst
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Юли 2018, 12:14

Назад към Гражданство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron