начало

Следва ли ВСС да съобразява натовареността при кариерен бонус на председатели на съдилища Следва ли ВСС да съобразява натовареността при кариерен бонус на председатели на съдилища

Въпроси по онтошение незаконно решение на ОСЕС

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Въпроси по онтошение незаконно решение на ОСЕС

Мнениеот darci69 » 09 Окт 2018, 22:53

Здравейте,
Накратко става въпрос за решение на ОС за заплащане на" Разходи за управление и поддържане на общите части" от всички собственици независимо дали обитават имота или не , с което се нарушава чл.51ал.2.Въпросите ми са следните:
1.Ако не се предприеме действие по чл.40 ал.2/молба за отмяна на решение/то при евентуални бъдещи дела от страна на етажната собственост за дължими суми това решение на ЕС може ли да се обяви за недействително?
2.Разходите по договор за професионален домоуправител спадат ли към "Разходи за управление и поддържане на общите части"?Смятам че спадат и не се дължат от собственици, който не обитават имота, но бих чул и други мнения.
3.Ответник по иска във връзка с чл.40 ал.2 са всички останали собственици на самостоятелни обекти в ЕС,т.е.в исковата молба следва да бъдат посочени всички собственици.Как мога да получа актуален списък на собствениците ако домоуправителят не иска да го предостави?
4.При положително решение от съдебния орган освен таксите по подаване на молбата съдът присъжда ли да се заплатят и разходите по адвокат?
darci69
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Окт 2018, 22:02

Re: Въпроси по онтошение незаконно решение на ОСЕС

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Окт 2018, 08:55

Трябва да дадете жалба, пред Районен съд.
Следва отмяна на Решенията.
Връщате си адвокатски хонорар.
Намерете си адвокат, аз осъдих една ЖСК така.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4610
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Въпроси по онтошение незаконно решение на ОСЕС

Мнениеот bvoykov » 11 Окт 2018, 14:29

1. Аз считам, че не може. Недействителността на конкретно това решение на ОСЕС, както Вие го описвате, не може да се релевира във висящ процес срещу етажен собственик, ако последният не е предявил иск по чл. 40 от ЗУЕС. Ако искате да съборите решението, трябва Вие да заведете дело първи, в рамките на срока, посочен в ал. 2.
2. И аз съм на мнение, че спадат, обаче, какво влагате Вие в понятието "не обитават имота"? Съгласно чл. 51, ал. 2 ЗУЕС лицата, които пребивават най-много до 30 дни в етажната собственост за една календарна година, не дължат заплащането на разходите за управление и поддържане на общите части. В ал. 3 на същия член пък се говори, че отсъстващите повече от 30 дни собственици, ползватели или обитатели, могат, с решение на ОСЕС, да бъдат освободени от заплащането на 50% от разходите за управление и поддържане на общите части за времето, през което е отсъствал. Тук изключвам вноските, които се правят съгласно чл. 50 във фонд "Ремонт и обновление", до колкото знам те се дължат винаги, независимо от отсъствието, но пък се събират само от собствениците на всеки индивидуален обект, не и от ползвателите и обитателите.
3. До колкото съм запознат, в исковата молба като ответник е достатъчно да посочите примерно "Етажната собственост на вход еди-кой си, на еди-кой си блок, на еди-коя си улица, представлявани от управителя еди-кой си", не е необходимо да изреждате поименно всичките собственици, това би било абсурдно.
4. Разбира се, стига да е поискано в хода на съдебния процес да се присъдят направените по делото разноски и да се приложи и списък на разноските също. Към тях спадат както държавната такса, така и адвокатското възнаграждение. Отсрещната страна може да възрази срещу размера му, ако счете същото за прекомерно, при което съдът може да намали присъденото адвокатско възнаграждение.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 169
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron