начало

Прокуратурата обвини Красимир Каменов-Къро за убийството на бивш полицай Прокуратурата обвини Красимир Каменов-Къро за убийството на бивш полицай

За е-достъп до дела и адвокатите

Дискусии на тема съдебната власт в България


За е-достъп до дела и адвокатите

Мнениеот danslesbalkan » 19 Мар 2019, 15:34

Адвокатите пак надигнаха глас за улеснен и широк достъп до дела по електронен път. Първо искат осигуряване на дистанционен достъп до електронните дела, предявяване на волеизявления и доказателства по електронен път чрез Единната информационна система на съдилищата.

Второ искат осигуряване на достъп на Електронния портал за електронно правосъдие до Единния регистър на адвокатите. Освен това държат да се въведат единни правила за електронен достъп до делата.

Оплакват се и че отделни съдилища отказват да им изпращат по имейл протоколи от съдебни заседания.
Да не говорим за §152 АПК, съгласно който в срок до 10 октомври 2019 г. ВСС трябва да създаде техническа възможност адвокатите да изпълнят задължението си по чл. 137, ал. 2 АПК за известяване на електронните им адреси със съобщения, подписани с е-подпис.

За всичко това Боян Магдалинчев е обещал на 26 март да бъде проведена среща между IT специалистите на ВСС и адвокатурата.
Има ли нещо друго, за което адвокатите да искат, но да не са си казали? Нима никой не съзнава колко е амортизиран сградният фонд и колко са претрупани с дела в съдилищата? Обаче искат да си седят в лъскавите кантори и да си цъкат на компютъра информацията, която им трябва. Не става така - трябва да се ходи до съда, хора. Утре ще поискате и дистанционно явяване по дела, за да не излизате по цял ден от офиса!
danslesbalkan
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 07 Мар 2019, 14:57

Re: За е-достъп до дела и адвокатите

Мнениеот dimist » 22 Фев 2023, 14:24

Явно някой пропуска , че вече 23 години живеем в 21 век. Защо да се ходи в съд, например за да заведеш молба до съда ? Да загубя час от живота си за един входящ номер, или да взема препис от протокола ? А и става дума за законово регламентирана възможност. Задължиха ни да имаме профили в ЕПЕП, както и да си направим регистрации в системата за сигурно електронно връчване. Изпълних си задължението, но не мога да се ползвам от правата си? А по време на пандемията имаше заседания по Скайп, слава богу , не се наложи. Никой не отказва да се явява в съда, когато е насрочено заседание. Но деловодните проблеми трябва да се преодоляват. Както вече никой не ходи до офис на Търговския регистър, например. Електронно достъпни са и много услуги на Имотния регистър. Но май някой не е доволен, че адвокатите висят по малко на опашки ?
dimist
Потребител
 
Мнения: 521
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58

Re: За е-достъп до дела и адвокатите

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Фев 2023, 16:56

Против опашките съм - но съм твърдо против електронните справки - и това е подкрепено с горчив опит.

Но това е извън темата, нито имам намерение да обучавам някого как се прави работа, нито нищо.

Разбира се - глупавото взиране в хартиеното дело е излишно, обаче е съвсем друга работата на живо.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5131
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: За е-достъп до дела и адвокатите

Мнениеот portokal » 22 Фев 2023, 17:51

Каква точно е връзката между амортизацията на сградите и електронния достъп?

Достъпът ще забави даже амортизацията на сградите - по-малко хора ще ги ползват и всичко, от входни врати през настилки до масата, където се четат делата, ще се износва по-малко. Деловодителките няма да губят време да отговарят по телефона и да докладват молби за незаверени преписи, и те тека.

С две думи, не те знам къф си, ама или тролиш за забавление, или откровено злобничък падаш.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5469
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: За е-достъп до дела и адвокатите

Мнениеот kalahan2008 » 23 Фев 2023, 09:18

Не знам дали има вътрешни правила и инструкции от ВСС за начина на попълване на информация в ЕПЕП, но забелязвам, че всеки съд качва различен по обем информация там. Най-малко информация има от софийските съдилища - там могат да се правят само справки, от които се вижда, че има някакъв акт, някакъв входящ или изходящ документ, но няма достъп до съдържанието им. В другите съдилища се виждат поне актовете на съда. А в някои /все повече/ се виждат и сканирани молбите на страните с приложенията.
Голяма глупост е и връчването на съобщения - аз го получавам, отварям линка, но от съда нямат доказателство, че са ми го връчили, затова ми го пращат и на хартия. Или на имейл и искат да потвърдя, че съм го получил. Само когато ми е връчено чрез системата за сигурно електронно връчване, има доказателства за връчването.
Не мога да разбера толкова ли е трудно да се вържат ЕПЕП и ССЕВ, за да може да е като при електронното връчване от НАП - кликваш върху линка и се считаш за уведомен.
Вече се научих да пращам молбите чрез ССЕВ, подписани с КЕП, но все още не съм наясно със следното: когато има приложени документи, те трябва да се представят заверени "вярно с оригинала". Трябва ли, когато са в електронен вид, да ги подписвам с електронен подпис, за да се счита за спазено изискването за заверка "вярно с оригинала"?
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3950
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: За е-достъп до дела и адвокатите

Мнениеот dimist » 16 Мар 2023, 12:33

kalahan2008 написа:Вече се научих да пращам молбите чрез ССЕВ, подписани с КЕП, но все още не съм наясно със следното: когато има приложени документи, те трябва да се представят заверени "вярно с оригинала". Трябва ли, когато са в електронен вид, да ги подписвам с електронен подпис, за да се счита за спазено изискването за заверка "вярно с оригинала"?

Не ,че съм пример за подражание, но в този случай сканирам приложените документи в един файл заедно с молбата, с която ги представям, но подписвам с КЕП само молбата, на последната страница. Досега нито съд, нито страна са ми възразили , че доказателствата не са заверени.
Хубаво е ЕПЕП да има функционалност като например ТР, да можеш да потвърдиш, че документа е сканиран от оригинала, и да декларираш истинността им. Но у нас хубавите неща стават трудно. А и за много хора администрацията се олицетворява от лелка с контохче на гише.
dimist
Потребител
 
Мнения: 521
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron