начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Изтекли лични данни от банка ДСК - какво да направя?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Изтекли лични данни от банка ДСК - какво да направя?

Мнениеот valsech » 18 Сеп 2019, 09:36

Здравейте, моля за помощ по следния проблем: Разбрах, че имам неправомерно изтекли мои лични данни, съхранявани в банка ДСК. Данните са били изтекли при физическа кражба на елекронни копия на документи свързани с отпуснати ипотечни кредити на над 33000 клиенти на банката, сред които и аз.

Имам 2 въпроса:

1.Възможно ли е чрез това изтичане на данни да загубя апартамента си в резултат на някакви незаконни действия и фалшификации? Същия апартамент съм изплатил през 2017 г. със жилищния кредит, копия от документи за койта са откраднати. И какво мога да направя за да предотвратя такава загуба?

2.Мога ли да претендирам за някакво обещетение от банката? Ако да, то в какъв размер и какъв е начина за излагане на такава претенция?

Благодаря Ви предварително за информацията и помощта.
valsech
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Сеп 2019, 09:22

Re: Изтекли лични данни от банка ДСК - какво да направя?

Мнениеот ina53 » 18 Сеп 2019, 13:24

Здравейте, отговарям Ви само по първия въпрос, според това, което знам.
1.Договорът за ипотечен кредит е сканиран писмен документ, като на него Вие и/или Вашата съпруга сте се подписали собственоръчно, а не с електронен подпис. Хипотетично могат да продадат личните Ви данни, ЕГН, адрес, тел., доходи, като пари за такива "услуги" доколкото ми е известно, заплащат най- вече частните болници, застрахователи и т. н. С подписа на хартия може да се злоупотреби, но с една графологична експертиза лесно се доказва авторството, както и че този подпис не е положен от Вас. Такава експертиза може да се изготви не само в досъдебното производство, когато има данни за престъпление и се образува прокурорска преписка, но и на частно, както и по граждански дела пред Съда, след направено искане от страната. Следователно злоупотребата с подпис може да доведе до сериозни последствия само, ако е електронен. Агенция по вписванията предлага платена услуга, срещу 6 лв. абонамент за 6 мес. май беше, получавате СМС, ако се направи каквото и да е вписване по дадена партида на имот или име на човек, като могат да се проследят до 6 човека, т. е вкл. и за роднините или за хората, с които живеете. Възползвайте се. Ако получите такъв СМС, правите справка в АВ и веднага може да реагирате, като подадете жалба в РУП по местоживеене или по местонахождение на имота. В хода на едно наказателно или гражданско производство, без проблем може да се установи авторството на подписите на каквито и да било документи с графологичната експертиза. Но е добре да се реагира своевременно.
ina53
Младши потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: 25 Мар 2009, 18:09

Re: Изтекли лични данни от банка ДСК - какво да направя?

Мнениеот valsech » 18 Сеп 2019, 14:28

Благодаря Ви за отговора.
valsech
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Сеп 2019, 09:22


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron