начало
Прокурорите по делото срещу Нотариуса разказват на кадровиците за схемите му Прокурорите по делото срещу Нотариуса разказват на кадровиците за схемите му

Счетоводно оформяне на придобит имот по давност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Счетоводно оформяне на придобит имот по давност

Мнениеот pitasht » 02 Апр 2020, 10:12

ЗДравейте, знам че тук са повече юристи, но ми трябва отговор на този въпрос.
Една фирма си издава констативен акт за собственост по давностно владение през 2018 година.
Смятате ли че е нужно да има записване в счетоводните книги на този имот 10 години преди това, от когато евентуално начиная владението и ползването или ще се отрази чак в 2018 година?
Ако е нужно такова записване, не ми ясно къде и как, но ако фирмата е пропуснала да го стори, сега може ли със задна дата да се направи или не? Фирмата не е регистрирана по ДДС.
Според вас нотариусът трябва ли да провери счетоводните записвания на фирмата или работи само по свидетелски показания?
pitasht
Активен потребител
 
Мнения: 1342
Регистриран на: 19 Май 2006, 09:18

Re: Счетоводно оформяне на придобит имот по давност

Мнениеот kalahan2008 » 02 Апр 2020, 11:49

pitasht написа:Една фирма си издава констативен акт за собственост по давностно владение през 2018 година.
Смятате ли че е нужно да има записване в счетоводните книги на този имот 10 години преди това, от когато евентуално начиная владението и ползването или ще се отрази чак в 2018 година?

Не, разбира се, владението е юридически факт и същото няма никакво отношение към собствеността. Едва с изтичане на 10-годишния давностен срок на недобросъвестно владение се завършва фактическият състав на придобиването по давност.
Отделен е въпросът към коя дата е изтекъл този 10-годишен срок, защото с констативния нотариален акт нотариусът констатира post factum вече завършения фактически състав, който реално е завършен преди съставяне на нотариалния акт.
pitasht написа:Според вас нотариусът трябва ли да провери счетоводните записвания на фирмата или работи само по свидетелски показания?

Нотариусът никога не проверява счетоводните записвания, ГПК не поставя такова изискване. Вижте чл. 587, ал. 2 ГПК.
Счетоводните записвания могат да бъдат взети предвид евентуално при съставяне на констативен нотариален акт въз основа на документи (чл. 587, ал. 1 ГПК), който е различен от КНА при придобивна давност (чл. 587, ал. 2 ГПК). Например ако се касае за държавно предприятие, в чийто баланс е включен държавен имот на основание чл. 17а от ЗППДОП (отм.). Или например при съставяне на КНА след преобразуване на дружество по ТЗ (отделяне, разделяне, вливане, сливане).
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4168
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Счетоводно оформяне на придобит имот по давност

Мнениеот pitasht » 02 Апр 2020, 14:36

Благодаря!
pitasht
Активен потребител
 
Мнения: 1342
Регистриран на: 19 Май 2006, 09:18

Re: Счетоводно оформяне на придобит имот по давност

Мнениеот jhoro » 04 Апр 2020, 00:47

pitasht написа:Смятате ли че е нужно да има записване в счетоводните книги на този имот 10 години преди това, от когато евентуално начиная владението и ползването или ще се отрази чак в 2018 година?

Категорично НЕ!
Работата на нотариуса е да установи дали има правно основание за придобиване.
Счетоводното оформяне е вписване на придобития имот като ДМА, със съответните последствия - амортизационни отчисления, разходи за подобрения ...
Дефиницията „Владени­ето е упражняване на фактическа власт върху вещ, която владелецът държи лично или чрез другиго като своя“ - изключва възможността за счетоводно оформяне.
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Счетоводно оформяне на придобит имот по давност

Мнениеот nikodim77 » 05 Апр 2020, 02:47

Здравейте,
Проследих темата, но същината ѝ и дадените отговори поставят у мeн по-скоро повече въпроси, които ме провокират да поразсъждавам (спамя) тук.
В отговора на jhoro се набляга на упражняване на владеене като владелецът държи лично или чрез другиго като своя, което пък изключва счетоводното оформяне. Да, но същевременно в постът на pitasht е отразено следното – „Една фирма си издава констативен акт за собственост по давностно владение...” Аз намирам, че – „„...владелецът държи лично или чрез другиго като своя" изключва възможността за счетоводно оформяне.” и „Една фирма си издава констативен акт за собственост по давностно владение...” са в колизия. Освен ако фирмата (юрид. лице) разглеждаме като субект, който може да владее и придобива, което намирам, че е така.
Ще развия мнението си според данните представени от питащия по темата, а именно, че КНА е издаден на фирмата, която е владяла и придобила имота.
В случай, че фирмата е владяла имота за периода достатъчен за издавана на КНА, то следва пред нотариуса да са представени съответните доказателства, които доказват това владеене. В случая на КНА по чл. 587, ал. 2 от ГПК това е разпит на свидетели. Тези свидетели следва да са посочили, че фирма „Алабала” ООД е упражнявала владеене над имота „Х”, което се е състояло в следните действия, и т.н. Респективно, от началния момент на владеенето над имота от страна на юрид. лице (фирмата /предприятието/), то този имот следва да е отчетен като актив на същата. В счетоводен стандарт № 16 се определят основните изисквания за счетоводното отчитане на дълготрайните материални активи. В определенията на същия сч. стандарт е указано и това, че „дълготрайни материални активи“ са установими нефинансови ресурси, придобити и притежавани от предприятието. Също така е посочено и: „Притежание е правото на предприятието да получава очакваните икономически изгоди от дълготрайния материален актив...” Горното ме навежда на мисълта, че и преди момента на удостоверяване – собствеността с КНА, то въпросния имот трябва да е бил оформен счетоводно във въпросната фирма. В крайна сметка това е един от факторите, които доказват давностното владеене от страна на фирмата над имота. Сега, ако до издаване на КНА имотът не е бил счетоводно оформен, което пък на свой ред е във връзка с публичноправно задължение, което влече санкционни последствия, то това счетоводно оформяне след същинското (юридическото) установяване на собственост вече въз основа на НА (КНА) следва да стане по реда на съответните счетоводни норми и цитирания по-горе СС № 16. :roll:
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1166
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 35 госта


cron