начало

От 14 юли Гърция ще изисква от влизащите от България отрицателен PCR тест От 14 юли Гърция ще изисква от влизащите от България отрицателен PCR тест

Няколко имотни казуса..

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Няколко имотни казуса..

Мнениеот fewquestions » 28 Май 2020, 22:51

Здравейте, не съм юрист и се надявам тук да получа информация, която да ми е в помощ по няколко имотни казуса.


Казус 1 ) Жена с която нямаме никаква роднинска връзка иска да ми подари запустял обрасъл в треви декар имот с малка 50квадрата къщичка в едно забутано село. Понеже не ѝ трябвало, нямало кой да го стопанисва от 10години и искала да ми помогне. Аз малко се усъмних (понеже е някак прекалено хубаво да е истина) да не би имота ѝ да е свързан с някакви дългове, има ли начин да се провери това и ако да как?

Искам да съм сигурен и спокоен, че имота ще остане мой, защото съм беден, а ще инвестирам едни от последните си спестявания за фиданки (райски ябълки), с които да го насея, а за декар райски ябълки няма да е малка инвестицията и ще ми е доста неприятно после да загубя инвестираното. Една фиданка райска ябълка е 20лв. средно, на 3,5м дистанция, това са доста фиданки и респективно доста пари..

И конкретно към въпросите ми :arrow: Закона позволява ли наследниците евентуално в бъдеще да оспорят сделката и да си върнат имота?? И ако да има ли някаква давност след която да не могат и колко години е тя и откога започва да тече?

Също собственичката, която ми подарява имота може ли да оспори сделката след време, и ако може до колко години може, или няма давност?

Разбира се, знам, че е по-добре да се извърши покупко-продажба, защото след такава сделката доколкото знам не може да се оспори от наследниците и нея. Но предложението, което имам от нея е за подаряване, а не покупко продажба.


Говорих с нотариус и доколкото разбрах от него - закона не забранява имота да се продаде за символична сума от 5-10лв, но той не желаел да участва, защото изглеждало като фиктивно дарение. Какво го бърка как изглежда не разбрах, нали си е законно.. не разбрах. Може би ще вземе малък хонорар и затова не иска да участва в такава сделка. Нямам представа. Спомена нещо и, че някой може да подаде сигнал, че е фиктивно дарение, защото 5лв било смешна цена за такъв имот. Какъв е срока някой да подаде такъв сигнал и до кои институции е и като институциите прегледат сигнала какво толкова нередно има в това някой да си продаде имота за 5лв, нали закона го позволява, какъв е проблема? Просто не разбирам. Или е законно или не е законно. За какви сигнали ми говори и какво нередно има в такава сделка щом и двете страни са съгласни?

Същият нотариус ми каза, че било по-добре да не се продава за 5лв, а за примерно 9500лв и да кажем пред него, че сме си платили един на друг предварително. Не разбирам защо ме кара да бъде покупкопродажба за висока сума, хонорара ли ще му е повече?


За да се състои сделката пред нотариуса, трябва ли да представя освен нотариален акт и данъчна оценка, и допълнително актуална скица на поземления имот (актуална. срок 6месеца) или няма такова законово изискване? Ако да, въпросната Скица на поземления имот (както споменах имота е декар) колко пари струва да се изработи (защото сме се разбрали със собственичката аз да поема таксите и транспорта ѝ при вадене на документите и подписването пред нотариус) и за колко време се изработва?

Просто се чудя да не е някаква измама и да иска да ѝ платя транспорта и таксата за изваждане на данъчна оценка и скица, а изобщо да не сключи сделка пред нотариус с мен. Затова се интересувам колко струва изкарването на тези неща - ако не са големи такси няма от какво да се притеснявам.



Казус 2) С други хора (които нямат нищо общо по между си) ще сключим договор за аренда, за да им ползвам земята да я насея с овошки. Това са трайни насаждения, които ще започнат да дават на трета-четвърта година и ще встъпят в пълно плододаване на 7-8г. Овошките ще са скъпи със средна цена 30-40лв за бройка. Ако собствениците на земята с които съм сключил договор за аренда решат да си продават земята или се скарат с мен и решат да ме изгонят, а аз съм инвестирал хиляди левове за фиданки и грижа по тях ще е много неприятно за мен.

Затова ме интересува при договор за аренда, ако собствениците кажат, че не им давам дължимото в натура и кажат в съда той не ни дава плодовете за които сме се уговорили. Аз как мога да докажа, че те лъжат и всичко по договор съм им дал в натура? Доколкото разбрах, това се урежда с приемо-предавателен протокол. Е да, ама обаче, ако те решат и се изхитрят и отказат да подпишат протокола и в съда кажат,че аз не им давам продукция, а реално те не идват да си я вземат и отказват да подпишат протокола. То аз как мога да докажа, че лъжат?
fewquestions
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 28 Май 2020, 21:29

Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron