начало

От 14 юли Гърция ще изисква от влизащите от България отрицателен PCR тест От 14 юли Гърция ще изисква от влизащите от България отрицателен PCR тест

Срок на издаване на решение за пенсиониране от НОИ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Срок на издаване на решение за пенсиониране от НОИ

Мнениеот greenpover » 20 Юни 2020, 00:47

Здравейте,
До март 2017г работих в подземен рудник и бях съкратен по чл.328 ал.2. Имам необходимия трудов стаж за категорийно пенсиониране по този член. Към общия трудов стаж е включен и 11месеца трудов стаж в РСърбия, който е трета категория. Представил съм трудова книжка от РСърбия и всички необходими документи по тяхното законодателство. Подадох документи за пенсиониране, които бяха приети от служител на НОИ, по надлежния ред. Вече 43 месеца чакам да приключи служебната проверка на НОИ с техните колеги в РСърбия. Многократно разговарях със служителката, относно забавянето на проверката като отговорът и е ..." върви кореспонденцията, но трябва да изчакаме".
Въпросът ми е, имат ли краен, разумен срок тези проверки на документите, от страна на НОИ? Какво може да се направи за ускоряване на процедурата, защото така може да чакам още 20г, например?
Благодаря,
Владимир Цветков
greenpover
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Юни 2020, 23:28

Re: Срок на издаване на решение за пенсиониране от НОИ

Мнениеот jhoro » 20 Юни 2020, 02:53

Здравейте.
Според НОИ
Отговор:
1. Пенсиите и добавките към тях се отпускат, изменят, осъвременяват, спират, възобновяват, прекратяват и възстановяват с разпореждане на длъжностното лице по пенсионното осигуряване в съответното ТП на НОИ в четиримесечен срок от подаването на заявлението.
2. Пенсиите за трудова дейност се отпускат и изплащат в минималния размер за съответния вид пенсия до определянето на размера им по реда на КСО, като длъжностните лица се произнасят в едномесечен срок след подаването на заявлението
https://www.nssi.bg/forusers/faq/164-fa ... 7-srokpens
Доколкото в форума не се прилага разпоредбата на чл. 313 - всички мнения и съвети трябва да се приемат и използват само като такива!

Не задавай въпроси, на които не искаш да чуеш отговора!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1278
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: Срок на издаване на решение за пенсиониране от НОИ

Мнениеот greenpover » 01 Юли 2020, 06:31

Благодаря!
greenpover
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Юни 2020, 23:28


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron