начало
Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават Габриел взе мандата за кабинет след безпрецедентно закъснение, преговорите продължават

Платен отпуск и болничен при ненормирано работно време

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Платен отпуск и болничен при ненормирано работно време

Мнениеот hepbaka » 05 Авг 2020, 10:55

Здравейте,

Имам следният казус, който се опитвам да си обясня, но не съумявам самостоятелно.

Работя на ненормирано работно време - 2 дни дневни 11ч смени, 2 дни нощни 11ч смени (+1ч който се получава от нощният труд), 4 дни почивам (реално са по-малко, тъй като за първи ден се брои този, в който свършвам работа сутринта в 7).

На скоро бях в болничен и респективно предоставих същият на работодателя. Срокът беше 3 дни - работих си последната нощна смяна. Работодателят обаче ми изплати обезщетение за 3 дни, обаче приравнени на 8ч смени и каза, че е подал болничният лист към НОИ, за да ми бъде изплатена останалата разлика от 9часа от тях.
Респективно във фиша ми е отразено че съм бил болничен 4 дни.
Не разбирам, защо се приравняват 3 дни по 11ч на 4х8 + 1ч.

Също така, ако правилно разбирам болничен= отпуск по болест.

Ако последното е вярно, би било логично, когато пускам молба за платен отпуск за един работен период (4х11ч) да пускам и 4 дни отпуск, а те да си ги приравняват към броя часове. Само че, работодателят винаги е искал за 4х11ч да се пускат 5 дни отпуск 5х8 и да се доработват още 4 часа.

На мен ми се вижда в контрадикция едното и другото - защо ако отпуск по болест за 3 дни = 33ч и според тях това са 4 дни +1ч, не е равно на платен отпуск 4дни = 40ч +4ч ?

Никъде не успях да намеря определение на колко часа е равен 1 ден платен отпуск.

Надявам се да не съм ви объркал.
hepbaka
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 06 Окт 2009, 13:27

Re: Платен отпуск и болничен при ненормирано работно време

Мнениеот jhoro » 05 Авг 2020, 15:52

Здравейте!
Моето разбиране е, че става дума за „ненормирано работно време“! Защото:
Ненормиран работен ден
Чл. 139а.
(1) Поради особения характер на работата работодателят след консултации с представителите на синдикалните организации и с представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 може да установява за някои длъжности ненормиран работен ден.
(3) Списъкът на длъжностите, за които се установява ненормиран работен ден, се определя със заповед на работодателя.
(4) Работниците и служителите с ненормиран работен ден са длъжни при необходимост да изпълняват трудовите си задължения и след изтичането на редовното работно време.
(5) В случаите по ал. 3 работниците и служителите имат право освен на почивките по чл. 151 и на почивка не по-малко от 15 минути след изтичането на редовното работно време.
(6) В случаите по ал. 3 общата продължителност на работното време не може да нарушава непрекъснатата минимална междудневна и седмична почивка, установена с този кодекс.
(7) Работата над редовното работно време в работни дни се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск, а работата в почивни и празнични дни - с увеличено възнаграждение за извънреден труд.

Тоест - според ал. 4 - в някой дни ще си работите 8 часа, а в други ... колкото трябва. При режим на ненормиран работен ден, предварително не е известно кога може да се наложи превишаване на нормалната продължителност на работното време!
Както казвате - работното време си е нормирано (предварително определено).
По-скоро става дума за „сумирано изчисляване на работното време и смени по часов график“!
Пп. Тук има разминаване от математическо естество.
Обикновено, смените са по 12 часа! За да може - две смени, да са едно денонощие!
Тоест - ако в понеделник и вторник работите „денна смяна“ от 7:00 до 19:00, в сряда и четвъртък „нощна“ от 19:00 до 7:00 - почивката (4 дни) трябва да е 96 часа. И да сте на работа във вторник, от 7:00 часа.


Когато имате издаден „Болничен лист“ - имате право на „отпуск поради временна неработоспособност поради ...“ (възможните причини са изброени в чл. 162 от КТ).
Преизчисляването става, като броя работни дни по график, се умножи по съответните часове и се раздели на часовете по договор. Съгласно Наредбата за работното време, почивките и отпуските.
Затова е и сметката - 3 дни по 11 часа = 33 часа. Разделено на 8 - 4 дни и 1 час.
Това може и да не се преизчислява и да се работи със средночасово брутно трудово възнаграждение!
Неприятно за Вас ще е, ако дните, през които сте болен, съвпаднат с дните, когато по график почивате. Защото се гледа броя на работните дни/часове, включени в периода на временната неработоспособност. (чл. 35 от НПОПДОО)

Очаквам допълнителна информация - най-вече за часовете по договор, продължителност на смените ...
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 2230
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 29 госта


cron