начало

МВР описа 31 индикатора за психични проблеми на полицаите МВР описа 31 индикатора за психични проблеми на полицаите

въпроси за служители и ТД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


въпроси за служители и ТД

Мнениеот anelya1984675 » 26 Окт 2020, 23:43

Искам да попитам , и ако някой може да ми съдейсва за изработката на:
1.законен трудов договор за обучение и обвързване с работа - казусът е че обучавам хора от 0 (ако трябва да си плащат струва мин 5000лв) после те напускат и си правят своя фирма и аз съм загубила време, пари, месеци, нерви. Има ли някакъв начин да ги задължа/обвържа с работа при мен за някакъв срок -2/3 години в замяна на това обучение?
Проблемът е че тясно специлизиран и готови специалисти няма, дори и с опит, пак ги обучавам

2. договор /законно спорозумение за конфеденциалност-за маркетинг, финаснови неща/тайни, свързани с фирмата, има ли някакъв начин за по -солидно обързване , някаква парична санкция, да не говорят наляво и надясно,не се знае кой ги слуша, стандатното за лоялност в договора не върши работа

3.Служителите ми ,за да си вършат работата боравят с база данни , телефони и имена на клиенти, всполедствие се оказа че нелоялни служител е извадил без да знам голяма част от тях и ги е използвал за следващата си фирма-която напарви като конкурент на моята. проблемът е че аз съм събирала тези данни и ако има недоволен клеинт, иск ще е сшеу мен. Има ли някакво законно спорозумение при прекратяване на ТД че нямат право да я използват

Мерси
anelya1984675
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 26 Окт 2020, 22:36

Re: въпроси за служители и ТД

Мнениеот jhoro » 27 Окт 2020, 07:32

Здравейте!
Отговора на всички Ваши въприси е - „И да, и не! Всичко е индивидуално.”

Като начало - припомнете си първия действащ текст от Закона за задълженията и договорите:
Чл. 8. Договорът е съглашение между две или повече лица, за да се създаде, уреди или унищожи една правна връзка между тях.
Лицата се ползуват от правата си, за да задоволяват своите интереси. Те не могат да упражняват тези права в противоречие с интересите на обществото.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител
 
Мнения: 1893
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron