начало
Заради изборите за нов съвет: ВСС се запозна със системата за онлайн гласуване в Естония Заради изборите за нов съвет: ВСС се запозна със системата за онлайн гласуване в Естония

Куха диплома, как да защитя правата си?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Куха диплома, как да защитя правата си?

Мнениеот georgieva71 » 03 Апр 2021, 09:14

Здравейте! Специалнността на Дипломата, която ми беше издадена през 2017г.се оказва напълно неприложима в практиката, като такава, към днешна дата. При молба за прием в Дружество на психолозите, такъв ми беше отказан, поради липса на диплома за психолог. Посочената магистратура от Бургаски Свободен Университет: "Социален консултант и психолог", се оказва нещо като социална фикция, защото не намирам аналог в класификатора на професиите или в добрите практики. Моля за съвет, как бих могла да защитя правата си, тъй като се оказва,че това е напълно неприложима специалност.
georgieva71
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Апр 2021, 08:58

Re: Куха диплома, как да защитя правата си?

Мнениеот Melly » 03 Апр 2021, 13:31

georgieva71 написа:Здравейте! Специалнността на Дипломата, която ми беше издадена през 2017г.се оказва напълно неприложима в практиката, като такава, към днешна дата. При молба за прием в Дружество на психолозите, такъв ми беше отказан, поради липса на диплома за психолог. Посочената магистратура от Бургаски Свободен Университет: "Социален консултант и психолог", се оказва нещо като социална фикция, защото не намирам аналог в класификатора на професиите или в добрите практики. Моля за съвет, как бих могла да защитя правата си, тъй като се оказва,че това е напълно неприложима специалност.

Обърнете поглед върху себе си. Задайте си въпросите дали успяхте да усвоите професионални знания и умения които да предадете нататък. Дали сте достатъчно житейски зряла.
Дали ....?
И престанете да хленчите! :evil:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 7977
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Куха диплома, как да защитя правата си?

Мнениеот kalahan2008 » 03 Апр 2021, 20:16

На 11.02.2021 г. в Народното събрание беше внесен поредният законопроект във връзка с дейността на психолозите - Законопроект за съсловната организация и професионалната дейност на психолозите.
https://www.parliament.bg/bills/44/154-01-14.pdf
Този законопроект изисква притежаването на диплома по специалност "Психология" и поне бакалавърска степен.
Това означава, че завършилите специалността "Социален консултант и психолог" действително няма да могат да упражняват професията "Психолог".
Но този законопроект така и не беше разгледан от последния Парламент, а изобщо не се знае дали ще бъде гласуван и в следващия. Този законопроект е именно с цел регламентиране на тази професия, защото в момента нормативна регламентация няма и всеки може да практикува като "психолог" и "'психотерапевт", вкл. и хора без никаква диплома.
Психологията, макар и млада наука (едва на около 150 г.), всъщност е доста сериозна наука с голям потенциал, колкото и да се отрича това от някои научни среди, като например медицинските. От тази гледна точка считам, че поставеният въпрос е действително сериозен, защото е тъпо да си учил 4 години, вкл. и да си давал пари за нещо, което не ти дава възможност да го практикуваш. Затова не бих бил толкова остър с питащата. Единствената ми забележка е, че не се е сетила да провери каква професионална реализация може да получи преди записване в съответната специалност.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4092
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Куха диплома, как да защитя правата си?

Мнениеот georgieva71 » 05 Апр 2021, 20:47

Благодаря, за отговорите!

В годината на прием,/2015/ управлението на Университета ни агитираше откровено, тъй като имаха акредитация за тази толкова модерна и атрактивна специалност и особено в психологическата й част/никой не би се записал да следва N на брой години за "социален консултант", като университетска дисциплина и то Магистратура, която може да се запише, само ако преди това имаш друга такава!/императивно изискване за включване в програмата/. Към момента тази специалност вече не съществува, всички се досещаме защо/ в материално-потребителските усолвия на живот, гъвкавост и конкуренция/.
Почти всички колеги, които завършихме, се записахме да учим в Различни психологически парадигми, с продължителност 2-4 години, допълнително.
Отговорността ни пред клиентите налага -личен опит/лична терапия/ поне 250 часа като база, уважаващите себе си специалисти, се придържат към тези параметри и ги спазваме.
Етичните норми за работата на помагащите професии, предполагат работа с години, под опитната супервизия на утвърдени имена в психологията/към което се придържам и аз/.

Предвид гореизложеното и след като установих контакти с редица институции, отново преосмислих понятието "Частична автономност на Университетите" В Република България:)

И си нося отговорността си за последствията!
georgieva71
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Апр 2021, 08:58

Re: Куха диплома, как да защитя правата си?

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Апр 2021, 22:16

Само да вметна, съвсем разцентровано, навремето в България не е имало университет по Право изобщо така са я карали - а и в началото кой знае как не е било кой знае какво - Право има от 1965-нагоре, поне като се прави анализ, какво имам предвид - Марко Тотев е бил наистина адвокат, прякорът Марко Тотев е нещо неизвестно и за самият него - бил е блестящ адвокат, не е имал университет, Алеко Константинов е бил адвокат, без диплома, самият Васил Левски е защитаван от адвокат без диплома.

Така че е доста относително дипломата - ако четеш и умееш - успяваш.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5158
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Куха диплома, как да защитя правата си?

Мнениеот rosydam » 26 Сеп 2023, 04:41

ivan_lawyer написа: geometry dash Само да вметна, съвсем разцентровано, навремето в България не е имало университет по Право изобщо така са я карали - а и в началото кой знае как не е било кой знае какво - Право има от 1965-нагоре, поне като се прави анализ, какво имам предвид - Марко Тотев е бил наистина адвокат, прякорът Марко Тотев е нещо неизвестно и за самият него - бил е блестящ адвокат, не е имал университет, Алеко Константинов е бил адвокат, без диплома, самият Васил Левски е защитаван от адвокат без диплома.

Така че е доста относително дипломата - ако четеш и умееш - успяваш.

Bulgaria: You are absolutely right.
rosydam
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Сеп 2023, 04:12

Re: Куха диплома, как да защитя правата си?

Мнениеот tino76 » 26 Сеп 2023, 12:53

Стара тема, но няма как да не се включа щото това показва как един висшист не знае какво е завършил. Социален консултант и психолог означава социален консултант и социален психолог и това следва от граматиеските правила на българския език. Тоес вие ще придобиете умения да работите със лица от уязвимите групи - социално слаби лица, възрастни хора, цигани и прочие. Работата с тези хора изисква определени психологически умения, но специалността определено няма да ви даде целият набор от знания и умения за един психолог, който трябв да може да работи със всевъзможни случаи. тоест това е една много тясна специализация. това, че сте си мислили че ще станете психолози си е ваш проблем. Да сте питали с какъв статут ще е специалността след завършване, ще можете ли да работите като психолози или най малкото да бяхте прочели малко законите и щяхте да разберете дали хорариума позволява да се работи като психолог. Разбира се ако са ви подвели и имате доказателства за това можете да заведете дело за имуществени и неимуществени вреди срещу университета. Има подобни дела.
Аватар
tino76
Потребител
 
Мнения: 139
Регистриран на: 22 Фев 2007, 09:52


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron