начало

КС „отмени“ ретроактивността на абсолютната давност в ЗЗД, ще тече за всички дългове от 2 юни 2021 г. КС „отмени“ ретроактивността на абсолютната давност в ЗЗД, ще тече за всички дългове от 2 юни 2021 г.

Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Казуси за недвижими имоти


Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот ivmar41 » 07 Апр 2021, 10:01

Здравейте, имам следния казус.

Собственик съм на имот, част от който по новия градиустройствен план е предвиден за отчуждаване с цел превръщането му в паркинг.

Въпросния имот преди 2 години го делихме тъй като продадойме една част от него и съответно се изготви нов ПУП. В заповедта на кмета си пише че се формират 2 нови УПИ-та, но когато отидох да вадя скиците в кадастъра стана ясно че частта която е предвидена за отчуждаване е с отделен идентификатор и със сменен статут "За друг поземлен имот за движение и транспорт " обясника ми, че това става автоматично защото това е предвидено по новия план и е влязло в сила със Заповед за одобрение на КККР № РД-18-48/03.06.2009 г. на Изпълнителния директор на АГКК.
До тук ми е ясно. Проблемът е, че доколото разбрах от общината, това отчуждаване изобщо няма да се случи скоро /ако изобщо някога се случи/ тъй като нямат средства за обезщитение на собствениците на имотите.
И сега имам един имот, който нито ще ми го плати общината, нито имам купувачи понеже хората, виждат, че е предвиден за отчуждаване, нито мога и да го ипотекирам понеже в банката ми казаха, че не приемат за обезпечение имоти с такъв статут.

Въпрост е какво мога да направя аз за да променя тази ситуация?
Има ли начин да поискам от общината да предприеме някакви действия по отчуждаването му и ако не искат поне да му сменят статута, така че ние да можем да се разполагаме с него.

Ще се консултирам с юристи по ЗУТ разбира се, но ми се иска да чуя още мнения и насоки.
ivmar41
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Апр 2021, 09:25

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот berto » 07 Апр 2021, 12:41

Отчуждаването се случва само при обезщетение. Ако няма обезщетение няма отчуждаване. Прочетете ЗОС, защото мисля, че ако не Ви платят в срок, отчуждаването отпада. Можете да си търсите обезщетение по ЗОДОВ за вреди от общината.
berto
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот ivmar41 » 07 Апр 2021, 12:49

Няма заповед за реално започване на процедура по отчуждаване, и съответно няма срок в който да трябва да бъде заплатено.
ivmar41
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Апр 2021, 09:25

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот berto » 07 Апр 2021, 14:29

Ами, ако ги питате, можете и да ги подсетите и да почнат да отчуждават. Това според мен отпада като вариант. Да обжалвате ПУП-а - също отпада, понеже срокът е минал. Също така имайте предвид, че отчуждаване няма докато не Ви платят обезщетение. Чл. 208 /ЗУТ казва следното:

Срокът за започване на отчуждителните процедури по Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост на недвижими имоти, определени по подробните устройствени планове за изграждане на обекти - публична държавна или публична общинска собственост, е пет години от влизане в сила на плановете и десет години от влизането в сила на подробните устройствени планове за изграждане на елементи на техническата инфраструктура по чл. 64 - публична собственост на държавата и общините от влизане в сила на плановете. След изтичане на този срок собствениците на недвижимите имоти имат правата по чл. 134, ал. 2, т. 1.

А чл. 134, ал. 2, т. 1 Ви казва, че: влезлите в сила подробни устройствени планове могат да се изменят, освен на основание по ал. 1, и когато в съответния срок по чл. 208 не е започнала процедурата за отчуждаване.

Та като имаме предвид тези две разпоредби, отговорът е, според мен, че 10 години от одобряването на ПУП-а, с който общината е отредила за отчуждаване имота Ви, доколкото разбирам е минал и можете съвсем спокойно да искате да се направи нов ПУП. Да, вярно, само за Вашия имот, и най-вероятно ще е трудно, но не се отказвайте. Съветът ми от предния коментар - да търсите обезщетение за вреди от общината, остава. За 10 години дето се вика - я камилата, я камиларя.
berto
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот ivmar41 » 07 Апр 2021, 16:10

Точно такава е ситуацията. Ако предприемем действие за па промяна на ПУП разходите за наша сметка ли ще или за общината?

Принципно аз нямам против и да го отчуждат, ако ще се заплаща на реални цени. За мен няма значение, дали ще го купи общината или ще го купи частно лице. Всъщност идва ми на ум и др въпрос. Те му смениха статута и ако ще се отчуждава сега ще е на различна данъчна оценка. Едно е да очуждават парцел със статут за застрояване друго е парцел със статут за движение и транспорт...
ivmar41
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Апр 2021, 09:25

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот berto » 07 Апр 2021, 16:21

Ако искате да промените ПУП-а, разходите ще са за Ваша сметка. Ако тръгнат да го отчуждават ще е по пазарни цени. Всъщност не Ви попитах две много важни неща. Първо, дали поначало имотът е бил в регулация и второ какви нужди са искали да задоволяват. Ако кажете и за делбата няколко думи, картинката ще стане съвсем ясна.
berto
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот ivmar41 » 08 Апр 2021, 09:55

Имотът е в регулация.
Задоволяват нуждата от място за преминаване и паркиране за собствениците на къщи строени в съседство с нашия имот, които нямат път и не знам доколко са законни. Общо взето става дума за "нов" квартал където тепърва ще се правят промени на инфраструктурата. Ние имаме и други имоти в зоната и почти всички са засегнати по някакъв начин, например имаме едвор който е към главната улица, която по план трябва да бъде разширена и сме наясно, че ще ни отчуждат 7 метра от двора за това разширение на улицата. Само дето както писах този план за жалост изглежда ще си остане само план на хартия /така ми казаха неофициално от общината/

За делбата какво да кажа ми имота беше голям и продадохме една част, съответно си изготвихме ПУП за да се раздели на 2 отделни-УПИ-та сега всеки имот си е отделен. Само дето като отидох в кадастъра се оказа, че са 3 имотите: нашия, въпросния за отчуждаване/който също си е наш/, и на новия собственик. КОгато попитах защо са 3 след като в заповедтда на кмета пише че се обособяват 2 нови УПИ-та, ми обясниха, че частта на нашия имот, която по план трябва да бъде очуждена излиза автоматично с отделен идентификатор и със сменен статут, но си е наша собственост. В онзи момент нямах възможност да се занимавам мнго с този въпрос, защото другия собственик който живее извън БГ беше дошъл за сделката и нямах време за разправии с кадастър и община.
На нас този парцел реално не ни трябва. Или ще го продаваме или ще се отчуждава. Ако има как да се очужди няма да е зле, понеже въпросния паркинг ще го ползваме и ние вместо да си вкарваме колите в двора /не че нямаме къде/ пък ако го продадем някой ще го застрои, а не ми се ще още къщи да имам в съседство :)
ivmar41
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 07 Апр 2021, 09:25

Re: Казус с имот предвиден за отчуждаване.

Мнениеот berto » 08 Апр 2021, 10:36

Значи правилно съм Ви посъветвал. Това исках да разбера. От това, което разбирам топката е във Вашето поле, така че каквото и да стане Ви желая да се развие във Ваша полза, защото очевидно Вие сте заинтересован, а общината не е. Желая Ви успех!
berto
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron