начало

След поголовната „сеч“ на теста „пуснаха“ всички за устния адвокатски изпит След поголовната „сеч“ на теста „пуснаха“ всички за устния адвокатски изпит

Фирма в несъстоятелност

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Фирма в несъстоятелност

Мнениеот covid20 » 17 Май 2021, 21:30

Служителка съм във фирма ЕООД. В момента съм в отпуск по майчинство, до 30 октомври. Собственика на фирмата почина от ковид.Негов законен наследник е сестра му, която също почина от това заболяване. Фирмата беше в много тежко финансово състояние, а сега няма и надежда за спасението и. Имам информация, че всички ще ни освободят по чл 327 от КТ. Какво ще се случи с моето майчинство / нямам претенции за отпуски/, защото нямах и намерение да ползвам детска ясла за детето, предвид нездравословната обстановка , която ни заобикаля. Има ли някаква възможност да бъда назначена в друга фирма, където да продължа майчинството си?
covid20
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 17 Май 2021, 21:08

Re: Фирма в несъстоятелност

Мнениеот guest1 » 21 Май 2021, 06:45

covid20 написа:Какво ще се случи с моето майчинство (нямам претенции за отпуски), защото нямах и намерение да ползвам детска ясла за детето, предвид нездравословната обстановка , която ни заобикаля. Има ли някаква възможност да бъда назначена в друга фирма, където да продължа майчинството си?

Здравейте!
Нито сте първата, нито ще сте последната в подобна ситуация - прекратен ТД по време на отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете.
Назначаването в друга фирма е съвсем стандартно, но дали ще се намери такава? Да назначи човек, който няма да работи известно време?
Другия вариант е посочен в КСО
Чл. 52. При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане или при осиновяване на дете до 5-годишна възраст на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50 или при осиновяване на дете по чл. 53в.

Парите не се губят, просто плащанията ще са през дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес.

Пп. Казвате „нямам претенции за отпуски“. Неизползуваният платен годишен отпуск ви се дължи. Въпросът е - с колко кредитори ще сте на опашката?
guest1
Потребител
 
Мнения: 120
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Фирма в несъстоятелност

Мнениеот nikodim77 » 22 Май 2021, 19:12

Здравейте,
Макар форумният трол – guest1, който вероятно е продължение на изгонен от форума юзър, да е направил опит да Ви отговори, следва да подчертая, че имате гореща нужда от бърза среща с адвокат или др. юрист с познания в областта на трудово-осигурителното право.
Пишете, че фирмата е в несъстоятелност (заглавието на темата Ви е такова)? Ако е така, то освен за КТ, КСО…, говорим за Търговски закон и редица норми, които са във връзка с несъстоятелността на една фирма и интересите Ви.
Но в никакъв случай не давайте съгласие за прекратяване на трудовото си правоотношение на осн. чл. 327 от КТ!!! Освен ако основанието е, ал. 1, т. 2 по същия чл. на КТ.
Следва да бъдете освободена съгласно чл. 328 от КТ, и да държите на това!
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 895
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Фирма в несъстоятелност

Мнениеот guest1 » 23 Май 2021, 01:17

nikodim77 написа:Но в никакъв случай не давайте съгласие за прекратяване на трудовото си правоотношение на осн. чл. 327 от КТ!!! Освен ако основанието е, ал. 1, т. 2 по същия чл. на КТ.

Много странно мнение!
Прекратяване на трудовия договор от работника или служителя без предизвестие
Чл. 327.
(1) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато ...

Няма как някой да бъде освободен от работодателя - по член, говорещ за действия от страна на работника или служителя!
За следващото изречение
nikodim77 написа:Следва да бъдете освободена съгласно чл. 328 от КТ
съм съгласен, с уговорката - не е „освобождаване“, а „Прекратяване на трудовия договор“!

Пп. Конкретно за чл. 327, ал. 1, т. 2 - „работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;“ - това няма как да стане!
Питащата е в отпуск, обезщетения за който, се предоставят от държавното обществено осигуряване.
guest1
Потребител
 
Мнения: 120
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Фирма в несъстоятелност

Мнениеот nikodim77 » 23 Май 2021, 03:14

Еий трол *мотан! Докато се подвизаваше под другия си никнейм – “jhoro”, и тролеше с некомпетентните си мнения, те бях помолил, а в последствие забранил да пишеш след мен небивалици, както и да даваш оценки на мненията ми, кое е странно и кое не!!!
Не знам как се върна във форума, но ще е временно – вярвай ми!!!
Макар да не ти дължа обяснение, то поне питащата да разбере, а и теб да те види, що за **ост и нагъл човек си!:
Думите на питащата са „…че всички ще ни освободят по чл 327 от КТ.”. и от там насетне се развива темата. Не съм дребнав като теб та да поправям питащите и да искам да се изразяват буквално според закона! Ако познаваха закона нямаше да питат тук и най-вече да се връзват на такива като теб!!! (Прекратяване или освобождаване? Контекстът на темата е от значение бе)
Като пишеш, че е странно мнението ми поне се обоснови, защо според теб „всезнайко” *мотан е странно?!?
СПРИ ДА ПИШЕШ СЛЕД МЕН И НАЙ-ВЕЧЕ ДА ДАВАШ ОЦЕНКИ НА НАПИСАНОТО ОТ МЕН!!!

Само си прочети послеписа и опитай да го осмислиш!!!
Уважаема covid20, мнението от предходният ми пост в частта за съдействие от специалист продължава да важи с пълна сила. Що се отнася до юзърт guest1, то същият е един никаквец в този форум, подвеждащ питащите. Скоро пак ще изчезне, надявам се завинаги...?

Тъп си Гошеее, - тъп и жалък. Толкова нагъл и безочлив индивид не съм срещал през живота си!?!
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 895
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Фирма в несъстоятелност

Мнениеот guest1 » 23 Май 2021, 11:15

Господинчо - явно сте доста комплексиран! Щом за вас- всички различно мислещи (по-точно - различно пишещи) са един и същ човек. Сигурно ви се струва, че освен юзъра jhoro съм и юзъра kolova - дето спорят с юзъра propensity и юзъра lawchoice в другата тема?
Параноя???

Основният въпрос на питащата (тя явно няма познания и затова пита - няма лошо) беше:
„Какво ще се случи с моето майчинство?“

Този член 327 е споменат, като част от фирмения фолклор - „една жена каза...“. Обаче на вас ви се е „набил в очите“ и само там тледате!
„Лошо, Седларов, лошо!”
guest1
Потребител
 
Мнения: 120
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Фирма в несъстоятелност

Мнениеот roshen » 23 Май 2021, 11:47

Георги,
КСО разграничава два отделни периода, за които важат различни правила. Първият е с продължителност от 410 дни, усковно първата годинка на детето. За него се отнася разпоредбата, която сте цитирали. В този период при прекратяване на осигуряването не се засягат правата на майката да получава обезщетение. Вторият е за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (т.е. от края на 410-те дни до втората годинка). За този период се отнася чл. 52а КСО. Там вече се говори за “осигурени лица”, не за права, запазващи се при прекратяване. Дамата правилно се е насочила, че за да получава това обезщетение, трябва да бъде осигурена. Дамата коментира ясла през октомви, вероятно детенцето е над годинка и нея я интересува точно тази хипотеза. Отделно по време на майчинството й се натрупва платен отпуск, който работодателят следва да изплати при прекратяване на трудовото правоотношение, но ако фирмата е в производство по несъстоятелност, редът е по особен. Също конкретното основание за прекратяване е важно за правата, които дамата ще има.
Така че, макар че въпросът изглежда простичък, в действителност най-добре е да се обърне към адвокат.
А Вие сте свободен да изразявате каквато си искате гледна точка искате, но е хубаво да информирате хората, че не сте юрист.
roshen
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 06 Апр 2021, 16:47

Re: Фирма в несъстоятелност

Мнениеот guest1 » 23 Май 2021, 12:17

Здравейте roshen, не разбирам към кого се обръщате? В темата няма „Георги“.
Двата „периода“ са два различни вида отпуск - още по КТ, чл. 163 и чл. 164.
И не е „условно първата годинка“, а точно - „410 дни, от които 45 дни преди раждането (термина)“!

За втория отпуск - не аз, а НОИ казват:
За придобиване право на парични обезщетения при бременност и раждане, отглеждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст е необходимо да са изпълнени следните условия:
- към началото на отпуска лицата да са осигурени за общо заболяване и майчинство;
- да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за общо заболяване и майчинство. Дванадесетмесечният осигурителен стаж може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или при един и същ работодател;
- да им е разрешен съответният вид отпуск.
(чл. 10, чл. 48а, чл. 52а и чл. 53а от КСО и чл. 3 и 4 от НПОПДОО)

Четете ли - „към началото на отпуска“, а не „по време на ползване на същия“!

Колкото до последното изречение - това тук е Форум (говорилня), а не Открито Съдебно Заседание. Всички сме регистрирани потребители - няма изискване за образователен ценз и правоспособност!
guest1
Потребител
 
Мнения: 120
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Фирма в несъстоятелност

Мнениеот guest1 » 23 Май 2021, 12:29

Още нещо. Очевидно, всички „даващи съвети“ не сте жени, и то - раждали.
Ако бяхте такива - щяхте да знаете как се изчислява „нормалната“ продължителност на бременността. Тоест - датата на термина за раждане. И не си задавате въпроса - „Какво се случва при преждевременно раждане?“
Ето отговор - отново от НОИ:
Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск поради бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск поради бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като на ред „Бележки“ се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.
В случаите, при които осигурената няма право на отпуск за времето след 42-ия ден от раждането, се издава болничен лист само за неизползвания отпуск поради бременност.

На практика „задължителното“ (чл. 163, ал. 1 КТ) изобщо не е задължително!
guest1
Потребител
 
Мнения: 120
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Фирма в несъстоятелност

Мнениеот roshen » 23 Май 2021, 12:49

Хах, добре :)
Чудесно, че сте запознат с разграничението между двата вида отпуск и техите срокове. Много хубаво, че сте наясно с предпоставките за възникването на съответното право, които са еднакви и за двата вида отпуск. А как си обяснявате тогава наличието на изрична разпоредба, която регламентира какво се случва при прекратяване на осигуряването само за първия вид отпуск? (Тази, която Вие сте цитирали). Ако от значение бяха само предпоставките за възникването на правото, а осигурителният статус по време на получаване на обезщетението беше без значение, защо според Вас съществува чл.52 КСО?
roshen
Младши потребител
 
Мнения: 74
Регистриран на: 06 Апр 2021, 16:47

Re: Фирма в несъстоятелност

Мнениеот nikodim77 » 23 Май 2021, 14:16

Здравейте roshen, :D
От скоро сте встъпила в този форум, който принципно е едно чудесно място в мрежата... Всъщност, добре дошла! Щеше да е още по-чудесно, ако мястото не бе покварено от юзъра guest1, или както още е известен – jhoro. Изключително арогантен, нагъл и безочлив индивид. Наглостта и безочието си доказа при завръщането във форума след като бе принуден да се оттегли.
Още по-нагло е отричането, че е една и съща личност, което е безспорно и може (мога) да бъде доказано, но отрича този факт. Както и да е, личните му качества биха били без значение, ако не подвеждаше питащите със свои некомпетентни изкази, някои от които буквално ги пращат в ада.
Той си мисли, че му се е разминало това, което го очаква от към граждански процес и последиците от това, но не е минало.

Еий guest1 (jhorище), по отношение на това, което винаги си опитвал и опитваш да натвърждаваш: „…това тук е Форум (говорилня), а не Открито Съдебно Заседание. Всички сме регистрирани потребители - няма изискване за образователен ценз и правоспособност!
Да, форум – говорилня е…! Но до тук, защото е специализиран форум, в който се очаква, отговарящите, ако нямат съответния ценз, то поне да отговарят правилно и ако сгрешат, да си замълчат, както и да си вземат бележка. Не е открито съдебно заседание, но се иска и е задължение, да не се подвеждат тези, които очакват адекватна насока по даден проблем.
С това, че отричаш, че си jhoro само обиждаш интелигентността на тези, които те познават. Е, не си познал! Добре де, щом не си jhoro, значи към доказателствата по гр. д, което те очаква няма да е проблем да бъдат приобщени и словоизлиянията ти, които списваш под никнейма guest1, а?!? С Мели сме почти готови, а към нас се присъединиха още трима.
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 895
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Фирма в несъстоятелност

Мнениеот propensity » 23 Май 2021, 17:00

Гошко-тъпото (guest1) да се прави, че не е "Гошко", а някой друг е ново падение на същия, но не и шокиращо. Ако ви прави впечатление, в последно време го наричам ПАРАЗИТ. Да, тъп, прост, нагъл, безочлив, комплексиран, без чувство за такт, дори достойнство. Всичко това се енкапсулира точно в тази думичка "П А Р А З И Т". Ти го махаш, тровиш го, мориш го, гледаш да се отървеш всячески, той все намира начин да се 'намърда' и да си паразитира. Ни с добро, ни с лошо.

Съветът ми е да не си губите времето с паразити, а ако ви образува нерви - една цветуща и да бяга.
propensity
Потребител
 
Мнения: 374
Регистриран на: 04 Сеп 2018, 00:00
Местоположение: Аркутянски РС


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта


cron