начало

Обявиха конкурс за 39 младши съдии Обявиха конкурс за 39 младши съдии

Газово отклонение/табло пред имот, който не обслужва

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Газово отклонение/табло пред имот, който не обслужва

Мнениеот mechanic » 01 Дек 2021, 22:26

Здравейте,
Въпросът ми е по-специфичен и е относно газово отклонение (ГО) поставено пред имот (на родителите ми) в район Витоша. Въпросното газово отклонение е сложено преди години на около 4 м от регулационните линии пред имота ни. Имаме инвестиционни намерения да разширим входа за гаража към къщата и това отклонение пречи. Тази година за капак, газоразпределително дружество дори сложи газово табло, което възпрепятства нашите инвестиционни намерения и обслужва друг съседен имот. Беше подадена молба към дружеството, на която бе отговорено, че трябва да се заплати от нас изместването на газовото табло нищо, че не обслужва нашия имот, а съседен и при положение, че е 4 м пред имота ни. Навремето дори не са ни питали къде да бъде поставено това ГО. Писахме до общината по район и те върнаха отговор, че молят газоразпределителното дружество да премести ГО/табло пред обслужвания имот, и че ние нямаме намерения да се включваме към газ. Минаха няколко месеца и отговор от дружеството към писмото на общината няма. Писахме до КЕВР по казуса, че газоразпределителното дружество е в нарушение на Наредба № 4 от 5 ноември 2013 г. за присъединяване към газопреносните и газоразпределителните мрежи, Чл. 7(2)(Изм.-ДВ, бр. 63 от 2019 г., влиза в сила от 09.08.2019 г.) се изисква точката на присъединяване към газопреносната мрежа да е на границата на поземления имот, в който са монтирани съоръженията ГИС, ГРС или АГРС. Считаме, че дружеството е в нарушение на тази наредба, защото таблото е на 4 м пред нашия имот и дори не е на границата между двата имота при действаща регулация (не и по кадастър или предходен такъв).
КЕВР не направиха нужната проверка според нас, но изискаха от газоразпределителното дружество отговор. Получихме отговор от дружеството и там не се споменава нищо за нарушаване на Наредба № 4 или каквото и да било, а само се цитират някакви номера на адреси. На всичкото отгоре сега искат подписите на собствениците на съседния имот, който в момента обслужват с газ при положение, че въпросното табло е пред нас. Дори и да платим, може да не преместят таблото. На всичкото отгоре, съседите за да се включат към ГО копаха 4 м по улицата, защото няма как да минат през нашия имот без наше съгласие. Да не говорим, че пред имота ни има електрически стълбове и закачени табла на тях, които обслужват няколко други абоната, които не са към нашия имот, и тези стълбове са в близост до ГО/табло. Изобщо пред нас е електро и газоразпределителен пункт на улицата. Всичко е nonsense. Моля да ми дадете някакъв съвет, насока или да ми предоставите координати на специалист/адвокат по подобен тип казуси.
Извинявам се предварително, ако не съм сложил темата в правилния раздел на форума.
Благодаря!
mechanic
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Ное 2021, 16:21

Re: Газово отклонение/табло пред имот, който не обслужва

Мнениеот guest1 » 02 Дек 2021, 19:51

Здравейте!
Дано не съм прав, но нищо позитивно не виждам!
Сам казвате - изградената инфраструктура (отклонение, табло) е ПРЕД, а не ВЪВ вашия имот! По всяка вероятност става дума за общински имот - „вид собств. Общинска публична, вид територия Урбанизирана, НТП За ... улица“.
Наскоро разглеждах подобен случай, решен съдебно в полза на ищеца. Но ... там ставаше дума за навлизане в частен имот. Електромерно табло, обслужващо И съседни имоти, монтирано НА фасадата на жилищната сграда, вътре в имота! Ответника (обслужващото дружество) беше осъдено да премахне „чуждите“ електромери, но не и този - обслужващ имота.

Пп. Знам, че е гадно, но примери има много. Стълб пред гаражна врата, шахта или кабелна муфа - пак там ...
Написаното не съставлява правен съвет, а изразява единствено лична позиция и мнение по разглежданите въпроси.

- Какъв е проблема с вицовете за адвокати?
- Адвокатите не ги намират за смешни, а останалите хора не мислят че са вицове.
guest1
Потребител
 
Мнения: 576
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Газово отклонение/табло пред имот, който не обслужва

Мнениеот mechanic » 02 Дек 2021, 22:54

Здравейте, guest1,
Всички мнения са ценни и полезни независимо дали ми харесват или не, и Ви благодаря за коментара. Въпросното ГО е пред нашия имот, въпреки че по регулация газовите тръби в едната си част според мен навлизат в имота ни, но това е друга тема. Проблемът произтича от това, че ти поставят нещо, което пречи на достъпа до имота ти и си малко с вързани ръце при положение, че тези съоръжение обслужват други имоти. Някак си не мога да приема за нормално, че пред твоя имот може да има n на брой ел. стълбове, ел. табла, газово отклонение и т.н, които обслужват други имоти някои, от които са дори от другата страна на улицата. Пред другите имоти спретнато и просторно, а пред твоя всичките тези съоръжения. Между другото и телекомуникационната шахта е пред имота ни. Подадохме молба и в електроразпределителното дружество по казуса с ел. стълбовете и таблата. Мисля си, че все пак тези наредби са направени за да регулират „своеволията“ на електро и газоразпределителните дружества. Съгласно Наредба № 6 от 24 февруари 2014 г., чл.29.(5), електромерните табла се монтират до или на границата на имота на клиента.
От тази наредба разбирам, че всяко ел. табло трябва да бъде монтирано на границата на имота, които обслужва или на границата между два имота.
Относно газовите съоръжения ще се повторя, но ето какво пише в Наредба № 4 от 5 ноември 2013 г. за присъединяване към газопреносните и газоразпределителните мрежи, Чл. 7(2)(Изм.-ДВ, бр. 63 от 2019 г., влиза в сила от 09.08.2019 г.) се изисква точката на присъединяване към газопреносната мрежа да е на границата на поземления имот, в който са монтирани съоръженията ГИС, ГРС или АГРС.
Общината по район се произнесе, че ГО трябва да бъде пред обслужвания имот.
mechanic
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Ное 2021, 16:21


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron