начало

Нотариалната камара е против премахването на конкурсите за нотариуси Нотариалната камара е против премахването на конкурсите за нотариуси

Копие от натурален акт от Кадастъра

Казуси за недвижими имоти


Копие от натурален акт от Кадастъра

Мнениеот georgiev12 » 14 Май 2022, 19:08

Добър ден, реституционен имот с много собственици. Един от собствениците има документите за този имот и отказва да ги даде, но се е записал в кадастъра като наследник (25%) с акта от 1912г., както и със списъка на оригиналните собственици и със съответните им % в този имот. Тази информация я няма в агенцията за вписване, реституцията е станала преди 1998г.

След като и аз съм наследник, но имам само МДТ партида без никакъв друг документ, как мога да взема копия от документите с които се е записал този съсобственик в кадастъра?

Благодаря Ви много
georgiev12
Младши потребител
 
Мнения: 13
Регистриран на: 25 Май 2015, 06:00

Re: Копие от натурален акт от Кадастъра

Мнениеот berto » 15 Май 2022, 07:27

Предизвикайте дело в съда за нещо срещу него по закона за собствеността, но първо бих Ви посъветвал да му изпратите нотариална покана, в която да му кажете какво искате, за да се стресне. Ако това не стане - заведете дело, например за връщане на владението по чл. 108 /Закона за собствеността. Той ще е длъжен да приложи нотариалния акт, за докаже, че е собственик и тогава ще имате достъп до документите.
berto
Потребител
 
Мнения: 183
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Копие от натурален акт от Кадастъра

Мнениеот ivanov_p » 15 Май 2022, 10:10

След като и аз съм наследник, но имам само МДТ партида без никакъв друг документ, как мога да взема копия от документите с които се е записал този съсобственик в кадастъра?


Защо са ви? Как ще ги получите зависи от причината за която ви трябват. Ако е от чисто любопитство вземете удостоверенията за наследници в службата която е реституирала имота, там е цялата документация. Ако искате да получавате наем, обезщетение за ползване за минал период, да разделите имота или получите цената за дела си - завеждате съответното дело и с исковата молба пускате молба за удостоверение с което да се снабдите с документите от съответната служба.
Може да проверите още веднъж в АВ по партида на имота, като първо видите в общината документите приложени към декларацията с която имота е обявен.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3774
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron