начало

Прокуратурата обвини Красимир Каменов-Къро за убийството на бивш полицай Прокуратурата обвини Красимир Каменов-Къро за убийството на бивш полицай

Напукана таванска плоча на входа

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Напукана таванска плоча на входа

Мнениеот kirchoo » 15 Мар 2023, 17:59

Здравейте,извинявам се предварително,ако има такава тема,но не намерих.Имам следния казус,живея в блок от 70те години в София.Таванската плоча на входа,в който живея е напукана открай до край,т.е.там където се съединявате две плочи,в следствие на това едната от плочите е започнала да пропада под нивото на другата,при силен дъжд през нея се стича вода и допълнително я компрометира,тя буквално се рони и е върпрос на време да пропадне,съседите нехаят,нито за покрива(който със собствени средства ремонтирах) нито за разцепената таванска плоча.Какво мога да направя?
kirchoo
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Мар 2023, 17:47

Re: Напукана таванска плоча на входа

Мнениеот ivanov_p » 16 Мар 2023, 10:13

Може да я ремонтирате и после да си потърсите парите от другите, според общите им части или да не ги потърсите.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4108
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Напукана таванска плоча на входа

Мнениеот bozyo » 16 Мар 2023, 10:59

Можете да искате парите за ремонта със собствени средства да ви бъдат възстановени:
Закон за управление на етажната собственост написа:Чл. 48. (1) Ремонт, основно обновяване, реконструкция и преустройство на общите части или подмяна на общи инсталации и оборудване се извършва по решение на общото събрание на собствениците.
...
(6) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски по чл. 50 след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако разходите, извършени от собственик, не бъдат възстановени по реда на ал. 6, той има право да предяви иск срещу останалите собственици.


Ако нямате излишни пари, можете да се обърнете към общината:
Закон за управление на етажната собственост написа:Чл. 49. (1) В случаи, когато сградата или отделният вход в режим на етажна собственост се нуждаят от неотложен ремонт, с решение на управителния съвет (управителя) незабавно се отпускат финансови средства от фонда по чл. 50.
(2) Когато във фонда по чл. 50 липсват средства или средствата са недостатъчни, председателят на управителния съвет (управителят) незабавно свиква общото събрание по реда на чл. 13, ал. 1 да приеме решение за набиране на средства за извършването на ремонта.
(3) Ако общото събрание не бъде свикано или не вземе решение по реда на ал. 2, председателят на управителния съвет (управителят) или заинтересованите лица уведомяват кмета на общината или района за обстоятелствата по ал. 1.
(4) Кметът на общината или района или оправомощено от него длъжностно лице извършва проверка и издава заповед в срок до един месец от уведомяването по ал. 3, с която задължава собствениците да осъществят в определен срок ремонта по ал. 1, но не по-късно от три месеца. Заповедта се съобщава на председателя на управителния съвет (управителя) и може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на етажната собственост.
(5) Когато заповедта по ал. 4 не е изпълнена в срок или е допуснато предварително изпълнение по нея, неотложният ремонт се извършва от кмета на общината или района в срок до три месеца от изтичане на срока за ремонт по ал. 4. В тези случаи въз основа на заповедта и платежните документи за извършените разходи се издава изпълнителен лист в полза на общината или района за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс.
bozyo
Младши потребител
 
Мнения: 82
Регистриран на: 24 Мар 2021, 00:24

Re: Напукана таванска плоча на входа

Мнениеот guest1 » 16 Мар 2023, 15:15

bozyo написа:Ако нямате излишни пари, можете да се обърнете към общината

Излишните пари са рядкост, но много хора разполагат със СВОБОДНИ пари!
Ако съвременната наука спре да търси нови източници, а се насочи към преобразуване на някои черти на хората, като простотия, злоба, глупост, арогантност - думите „недостиг на енергия“ ще бъдат забравени!
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1136
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron