начало
Официалният вестник на ЕС променя начина на публикуване на актовете на съда в Люксембург Официалният вестник на ЕС променя начина на публикуване на актовете на съда в Люксембург

Оттегляне на жалба за грабеж

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот ivanp » 08 Май 2023, 11:57

Здеавейте,
Може ли да се оттегли жалба за грабеж? И ако да колко време отнема за да е прието оттеглянето? Благодаря предварително
ivanp
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 08 Май 2023, 11:54

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот sunshine_75 » 08 Май 2023, 18:27

Не можете да оттеглите жалба за грабеж. Ако не е извършено престъплението, носите отговорност по чл. 326 НК. Ако сте натопил някого, като знаете, че е невинен - отговорност за набеждаване. Ако лъжете като свидетел за факти и обстоятелства - отговорност за лъжесвидетелстване.
Общо-взето, неприятни неща.
sunshine_75
Потребител
 
Мнения: 821
Регистриран на: 13 Окт 2004, 09:36

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот berto » 08 Май 2023, 18:28

За каква жалба става дума? Грабежът е престъпление от общ характер и там ако прокурорът е решил да повдигне обвинение, то всичко е в негови ръце. Вие можете единствено да подадете граждански иск в гражданския съд, а ако не искате, го оттегляте и това е, но за това си има срок. А можете и да кажете, че не го поддържате, но това трябва да стане най-късно в разпоредителното заседание, доколкото не ме лъже паметта.
berto
Потребител
 
Мнения: 304
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот ivanp » 08 Май 2023, 19:11

Пояснявам. Преди малко повече от 2 месеца, поскоро почти 3 бях обран със сумата от 900 лв. Извиках полиция писаха нещо. Викат сега ще го намерим. Това става в сряда. Минават 2 дена и събота аз решавам да се обадя да видя какво става. Дежурният ми каза да отида в понеделник и така след 1 час чакаме ме прие кварталният. Обясних му. Той каза че днес му е дошло на бюрото и не било жалба дето е писано ами не знам си какво. Пуснах жалба при него той писа на компютъра аз говорих. Обясни ми че като са го намерили не са открили пари в него ха ха. Каза че щял да ме уведоми като се изяснят нещата. И не ми даде телефон щот съм щял да го търся всеки ден. Оказа се че тоя им е добре познат и то някакво такова все едно го пази някой... Търсил ме бил разбрах из целия град сигурно да ме натиска да оттеглям. Тия дни чрез едни други хора ми казват ще ти се върнат парите ако оттеглиш. Половината после другите уж.
Значи не мога да кажа разбрахме се върна ми парите, а ще ме подведат под отговорност ако направя тази простотия която ми предлагат тия боклуци?
И не е ли странно че почти 3 месеца не са ме потърсили да ми кажат какво са установили?
И ако няма нищо защо на тия им пари под лъжичката да се оправят нещата и да си въртят схемите. Нищо не разбирам.
ivanp
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 08 Май 2023, 11:54

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот berto » 08 Май 2023, 21:42

Това е недопустимо!!! Нито крачка назад!!! Това, което са Ви направили е грабеж (или кражба, ако са ги откраднали от дома Ви), а това, което сега Ви правят, е изнудване. Ако съм на Ваше място, ще отида в най-близката районна прокуратура и няма да им дам спокойствие, докато не се намери тоя дребен лай*ар. Щото 900лв. може и да не са пари, ама отношението е безценно. Така че, имайте отношение и не се отказвайте!!! Ако не сте от София, веднага в районната прокуратура. Ако сте от София - СРП немедлено!!! И най-важното - АДВОКАТ, който разбира от наказателно право.

Аз Ви съветвам следното - отидете в прокуратурата да кажете какво става и изчакайте 2 седмици. Ако изглежда, че нищо не правят, въпреки това, което Ви казват, напишете едно оплакване до Инпектората на МВР и така - само с оплаквания. В крайна сметка Вие сте пострадал.

Казвам Ви го така, щото за адвокат често се дават също немалко пари, макар и ако спечелите, съдът да възложи на дееца да плати разноските. Едно дело, ако се води ще е минимум 1000 лв. хонорар на явяване в съда. И ако не сте писали сигнал до прокуратурата - още 200 лв., т.е. 1200лв. се увътряте (ако не спечелите). Трябва нещата да са бетон, т.е. трябва да ръчкате прокуратурата сам.
Последна промяна berto на 08 Май 2023, 22:08, променена общо 1 път
berto
Потребител
 
Мнения: 304
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот ivanp » 08 Май 2023, 21:58

berto написа:Това е недопустимо!!! Нито крачка назад!!! Това, което са Ви направили е грабеж, а това, което сега Ви правят е изнудване. Ако съм на Ваше място, ще отида в най-близката районна прокуратура и няма да им дам спокойствие, докато не се намери тоя дребен ............. Щото 900лв. може и да не са пари, ама отношението е безценно. Така че, имайте отношение и не се отказвайте!!! Ако не сте от София, веднага в районната прокуратура. Ако сте от София - СРП немедлено!!! И най-важното - АДВОКАТ, който разбира от наказателно право.


Благодаря за отговора. Лошите неща в момента са следните:
1. Нямам една стотинка в момента живея с възрастни родители.
2. От малък град съм. Всеки знае всеки и всичко е тюрлю гювеч
3. Дълга история ми прокараха за някакви схеми дето спъвали тва и някакъв мега гангстер от Варна дето щял да праща джипове ( все едно с него имам проблем).
И много подобни порнографии. Дълго е за разправяне. За мен не ме е грижа, но родителите са ми възрастни с болни сърца и ще си заминат заради някакви глупости без да съм виновен, а съм жертва, но те никога не са били с мен а по-скоро по презумция аз съм им виновен за всичко.... Сложно прекалено сложно...
ivanp
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 08 Май 2023, 11:54

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот dimist » 09 Май 2023, 11:55

Проверете в прокуратурата , дали има прокурорска преписка по случая. Има ли, няма какво да оттегляте, всичко зависи от прокуратурата. Няма ли, значи кварталния или полицай над него пази разбойника. В тоя случай просто попитайте тези , които контактуват с вас, какво се очаква да направите, защото такова животно като оттегляне на жалба няма. Внимавайте да не ви набутат да дадете неверни показания, които да противоречат на първоначално дадените, вижте първия отговор. Заплахите, дето ги пишете, ми звучат малко като от филм, келеш, откраднал 900 лева няма как да обърка каквато и да е схема, а пък това, че някой ще праща джипове за 900 лева... ? От друга страна, ако можете да стиснете зъби, в наказателния процес ще може да претендирате и неимуществени вреди от грабежа - болка и страдание, ако сте ударен, силен стрес , затруднения със съня, намерете адвокат, ще ви каже.
dimist
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот ivanov_p » 09 Май 2023, 12:32

Даже кварталните бандити не са толкова тъпи, че да направят, ако се е задействала прокуратурата. Най-сигурния начин да не те закачат, дори в миналите диви времена, беше да пуснеш сигнал. При започнало разследване самия разговор с вас, а и всяко друго действие, което ви застрашава, веднага ще вкара извършилия го в ареста, даже да е с подписка. Откажете ли се - не чакайте нищо добро. Всеки знае, че за грабеж давностите са големи и ако това са наистина сериозни хора и искат да потулят случая няма да разчитат, че 10 години ще мълчите. Отделен е въпроса, че сериозните престъпници не се занимават с такива глупости, там щяхте да имате проблеми ако имаше поне още две нули отзад. Да не говорим, че в един момент може да ви погне прокуратурата и то с пълно основание.
Златното правило в наказателното производство е да не правите нищо и по никаква причина да не установявате контакт с другата страна, в прокуратурата не ги обичат тези неща, а в съда още повече.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4212
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот ivanp » 09 Май 2023, 14:44

Благодаря за отговорите!
Значи като ме търсят утре или вдруги ден да оттеглям просто ще им кажа, че съм се консултирал с адвокати и няма да стане. Да правят каквото искат. А като ме заплашат отивам и подавам сигнал, така ли? А това да проверя за преписка в районна прокуратура може ли по телефон? Нямам пари и не мога да пътувам до Търново...
ivanp
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 08 Май 2023, 11:54

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот ivanov_p » 09 Май 2023, 17:14

във възможно най-кратка форма им казвате повече да не ви се обаждат, без уговорки, без обяснения, защото най-вероятно записват разговорите и утре ще кажат, че сте ги изнудвали. Дали има преписка или не ще разберете като му дойде времето. Ако при вас има квартален или селски първите обяснения може са снеме и той, но започне ли производство ще ви викат в града. Казвате ясно и точно какво е станало, с възможно най-малко думи, а като излезете си записвате какво точно сте казал в тефтера за да не се объркате или ако се проточи във времето да си припомните.
Каквито договорки има да се правят ще ги правят адвокатите и разследващия в рамките на споразумение, като изрично поставяте въпроса преди да го подпишете да ви върнат парите.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4212
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот berto » 09 Май 2023, 23:10

Щом сте от област Велико Търново, значи проверявате ето това: ул. Цанко Церковски" № 39, офис 106

5000 гр. Велико Търново

Телефон: 062/ 60 30 64

Това са координатите на центъра за правна помощ. Ще им обясните, че нямате пари, да Ви дадат насоки. Може даже и с адвокат да се уредите. Първо позвънете, а ако не са много учтиви, най-добре отидете.
berto
Потребител
 
Мнения: 304
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот guest1 » 10 Май 2023, 13:56

Здравейте!
Писали сте доста, но смея да кажа - общи приказки.
Ето нещо „от първа ръка“. На публично място се извършва кражба - не грабеж, щото
Грабежът е съставно престъпление, състоящо се от две деяния, които поотделно съставляват престъпления – принуда и кражба.

Откраднат кожен портфейл със сантиментална стойност и сравнително малка сума вътре.
За нещастие на извършителя - имаше монтирани камери и всичко беше записано. След бързо проучване се установи самоличността на извършителя и чак тогава - бяха сезирани органите на реда.
В резултат - нищо и половина!
Дознателя каза - „Срещнахме се с извършителя и той призна всичко. Каза, че парите похарчил, а портфейла - изхвърлил в храстите пред блока. При огледа на мястото - не беше намерено нищо.“
Прокурора - „Поради ниската обществена опасност и малкия размер на откраднатото - преписката се прекратява!“
Накратко - бития си е бит ...

Няма смисъл да се оттегля жалбата - органите сами ще я „потурчат“!
„Имате врагове? Добре. Това означава, че някога в живота си сте отстоявали нещо.“
Уинстън Чърчил

Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1420
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот ivanp » 10 Май 2023, 18:10

guest1 написа:Здравейте!
Писали сте доста, но смея да кажа - общи приказки.
Ето нещо „от първа ръка“. На публично място се извършва кражба - не грабеж, щото
Грабежът е съставно престъпление, състоящо се от две деяния, които поотделно съставляват престъпления – принуда и кражба.

Откраднат кожен портфейл със сантиментална стойност и сравнително малка сума вътре.
За нещастие на извършителя - имаше монтирани камери и всичко беше записано. След бързо проучване се установи самоличността на извършителя и чак тогава - бяха сезирани органите на реда.
В резултат - нищо и половина!
Дознателя каза - „Срещнахме се с извършителя и той призна всичко. Каза, че парите похарчил, а портфейла - изхвърлил в храстите пред блока. При огледа на мястото - не беше намерено нищо.“
Прокурора - „Поради ниската обществена опасност и малкия размер на откраднатото - преписката се прекратява!“
Накратко - бития си е бит ...

Няма смисъл да се оттегля жалбата - органите сами ще я „потурчат“!Ужас!!! Това е - в България оправия НЯМА.
И тогава що ме търсят тия идиоти схемаджии и всякакви сволочи да оттеглям? Нещо няма смисъл...
А за грабежа има принуда, да. Удари ме два пъти в лявата скула, но нито синьо имаше нито нищо. Само ме боля 5 дена и беше мааалко подуто. Как да отида за медицинско. Няма как...
ivanp
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 08 Май 2023, 11:54

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот ivanp » 25 Май 2023, 16:58

Здравейте, днес получих писмо от прокуратурата, че е заведена преписка. Като ме уведомяват за правата ми по закон. Направих проверка онлайн и пише че е образувана и се чакат материали за решаване на преписката.
Това добър знак ли е че има вече преписка или може нищо да не стане?
ivanp
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 08 Май 2023, 11:54

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот guest1 » 25 Май 2023, 17:01

ivanp написа:Здравейте, днес получих писмо от прокуратурата, че е заведена преписка. Като ме уведомяват за правата ми по закон. Направих проверка онлайн и пише че е образувана и се чакат материали за решаване на преписката.
Това добър знак ли е че има вече преписка или може нищо да не стане?

Все още нищо не означава - просто се отчита дейност.
„Имате врагове? Добре. Това означава, че някога в живота си сте отстоявали нещо.“
Уинстън Чърчил

Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1420
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот ivanp » 31 Май 2023, 11:46

Току що получих писмо уведомление от МВР Свищов, че е образувано досъдебно производство и че при нужда ще бъде призован за провеждане на действия по разследването. Писмото е от 25.05 и ръчно попълнено на 26.05. Колко ли време ще разследват и дали задължително ще ме повикат?
Значи първо кварталният инспектор три месеца разследва ли какво прави не разбирам, после получавам уведомление от прокуратурата за преписка, а сега от мвр за досъдебно производство с име на разследваща полицайка... Бихте ли обяснили?
ivanp
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 08 Май 2023, 11:54

Re: Оттегляне на жалба за грабеж

Мнениеот marek972 » 01 Юни 2023, 20:55

ivanp написа:Току що получих писмо уведомление от МВР Свищов, че е образувано досъдебно производство и че при нужда ще бъде призован за провеждане на действия по разследването. Писмото е от 25.05 и ръчно попълнено на 26.05. Колко ли време ще разследват и дали задължително ще ме повикат?
Значи първо кварталният инспектор три месеца разследва ли какво прави не разбирам, после получавам уведомление от прокуратурата за преписка, а сега от мвр за досъдебно производство с име на разследваща полицайка... Бихте ли обяснили?


ами пич, тук си работим по един закон..НПК му викат, който е написан от едни пишман писатели
дето никога не са работили това, за което са го писали...ако ме разбираш...
по простичко...в цял свят, когато се извърши едно престъпление и се разкрие извършителя, то той се предава на съд, край.
тук обаче след като се разкрие извършителя, горепосочените писатели са направили всичко възможно той да не се предава на съд, в малки изключения, разбира се...тук първо се прави проверка /преписка/ след това същото се преповтаря, като се обарзува дело /досъдебно прозиводство/ и така, докато на човека не му писне, на което разчита и законодателя /писателите/...
marek972
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 07 Апр 2008, 13:34


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron