начало
Прокурорският син от Перник се споразумя и за условна присъда Прокурорският син от Перник се споразумя и за условна присъда

Просрочен краен срок за предоставяне на лични данни

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Просрочен краен срок за предоставяне на лични данни

Мнениеот georgi_ivanov » 03 Юни 2023, 17:41

Привет,

искам да попитам когато администратор на лични данни не обяви наличието на такива за мен в определения срок какви действия мога да предприема, за да получа достъп до данните, които са налични в базите данни на съответните администратори на лични данни? Как мога да получа информация по законов път при просрочие на съответния срок?

Моля за информация за процедурите и съответните законови основания за получаване на информация?
georgi_ivanov
Младши потребител
 
Мнения: 76
Регистриран на: 14 Мар 2011, 10:58

Re: Просрочен краен срок за предоставяне на лични данни

Мнениеот endzhov » 05 Юни 2023, 15:08

Здравейте!

Така, както сте обяснили казуса, липсват достатъчно данни, затова ще Ви отговоря по принцип.
Правата на субектите на лични данни (лицата, чиито данни се събират от администратора) са уредени в Регламент 2016/679 (GDPR) и Закон за защита на личните данни. Според нормативните актове, субектите имат право да искат информация от Администратора за данните, които той съхранява и обработва. Това обикновено става с молба до сътоветния администратор. На практика обаче, последните рядко имат образци, затова молбата си я пишете Вие.

Що се отнася до въпроса Ви за срока - Админситраторът има два месеца от датата на направеното искане от субекта на данни, да предостави исканата информация (чл. 53 (3) ЗЗЛД). Ако той не изпълни задълженията си, има си ред за сингнализиране на компетентните органи и образуване на проверка от тяхна страна.

Най-добре се свържете с адвокат, който да се запознае обстойно със ситуацията и да Ви обясни какво можете да направите, както и дали въобще си заслужава да правите нещо. Успех!
endzhov
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 14 Апр 2022, 16:17

Re: Просрочен краен срок за предоставяне на лични данни

Мнениеот rogers » 19 Юни 2023, 14:28

Здравей,

Ако администраторът на лични данни не обяви наличието на такива за теб в определения срок, имаш правото да предприемеш няколко действия, за да получиш достъп до съответните данни.

Изпрати запитване: Запитай администратора на лични данни за наличието на твоите данни и поискай конкретна информация относно обработването им. Можеш да направиш това писмено или чрез електронна поща. Увери се, че предоставяш достатъчно информация, която да ги идентифицира, и поискай отговор в рамките на разумен срок.

Подай жалба: Ако не получиш отговор или срокът за предоставяне на информация изтече без реакция от страна на администратора на лични данни, можеш да подадеш жалба до компетентния надзорен орган по защита на личните данни във вашия регион. Този орган може да започне процедура за разследване и да изисква от администратора да предостави информацията, която търсиш.

Важно е да отбележим, че законовите процедури и основания за получаване на информация може да варират в различни страни и юрисдикции. Затова е препоръчително да се консултираш с адвокат или да се запознаеш със специфичната законодателство за защита на личните данни в твоята страна, за да получиш точна и актуална информация за твоите права и процедури.
rogers
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 19 Юни 2023, 14:18


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron