начало
Прокурорският син от Перник се споразумя и за условна присъда Прокурорският син от Перник се споразумя и за условна присъда

Задължение за ползване на отпуск при бременност?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Задължение за ползване на отпуск при бременност?

Мнениеот ezlatarev » 05 Юни 2023, 18:34

Здравейте.
Според чл. 163 от Кодекса на труда:
"Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането."
Това означава ли, че тя е длъжна да ползва тези 45 дни преди раждането, или че може да ги ползва само преди раждането?
Кой би носил отговорността, ако работничка в напреднала бременност получи усложнения поради това, че продължава да ходи на работа? Може ли тя да бъде заставена (от работодателя или някой друг) да излезе в отпуск?
Казусът е, че една работничка продължава да ходи на работа, въпреки че всички я убеждават да си вземе отпуск и хората ги е страх, че може да ѝ се случи нещо. Чудят се как да я убедят да си вземе отпуска.
ezlatarev
Младши потребител
 
Мнения: 64
Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:51

Re: Задължение за ползване на отпуск при бременност?

Мнениеот guest1 » 05 Юни 2023, 20:48

Здравейте.
Ако внимателно четете КТ и КСО - отпуска по чл. 168 си има конкретно название „Отпуск поради бременност и раждане“. Ако преди издаване на въпросния болничен лист (45 дни преди термина) има здравословни проблеми - на бъдещата майка ще се издаде „нормален“ болничен лист и ще ползва отпуск по чл. 162 „Отпуск при временна неработоспособност“.

Не е „длъжна да ползва тези 45 дни преди раждането“, защото е записано
Чл. 163. (3) Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване ползуването на отпуска, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането.

Съответно - ако раждането стане след повече от 45 дни - ползва се следващия бэлничен лист, за остатъка до 410 дни.

Колкото до конкретния казус - това е само право и не поражда задължение, да се ползва отпуск.
„Имате врагове? Добре. Това означава, че някога в живота си сте отстоявали нещо.“
Уинстън Чърчил

Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1420
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Задължение за ползване на отпуск при бременност?

Мнениеот elijahnelson » 13 Юни 2023, 17:19

Решението за вземане на отпуск зависи от бременната работничка, освен ако няма специфични законови разпоредби, които изискват задължителен отпуск по време на бременност при определени обстоятелства. Въпреки че е препоръчително бременните служители да дават приоритет на своето здраве и благополучие, те не могат да бъдат принудени да си вземат отпуск, ако решат да не го направят. mapquest driving directions
elijahnelson
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Юни 2023, 17:11

Re: Задължение за ползване на отпуск при бременност?

Мнениеот victorpatrick » 23 Юни 2023, 10:34

Според чл. 163 от Кодекса на труда, работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни са задължителни и трябва да бъдат ползвани преди раждането.
Това означава, че отпускът, свързан с бременността и раждането, може да бъде ползван преди и след раждането, но 45-те дни преди раждането са задължителни и трябва да бъдат ползвани преди самото раждане.
Относно отговорността за усложнения при продължаване на работа в напреднала бременност, отговорността би паднала на работницата или служителката, защото тя е отговорна да вземе под внимание здравословното си състояние и да вземе необходимите мерки за защита на себе си и на бебето. pge outage map
victorpatrick
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 23 Юни 2023, 10:29

Re: Задължение за ползване на отпуск при бременност?

Мнениеот bekean23 » 02 Юли 2023, 08:55

Според чл. 163 от Кодекса на труда, работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. Това означава, че отпускът от 45 дни трябва да бъде ползван преди fnf раждането.
Отговорността за вземането на отпуск и спазването на правата по време на бременност и раждане носи работничката или служителката. Тя трябва да вземе решение кога и как да ползва отпуска си преди раждането. Работодателят не може да заставя работничката да вземе отпуск или да продължи да работи, ако тя желае да остане на работа. В крайна сметка, решението за вземане на отпуск преди раждането е на самата работничка.
Ако има загриженост от страна на колегите или работодателя, че работничката може да има усложнения поради продължаване на работа, те могат да я насърчат и убеждават да вземе отпуск, но не могат да я заставят да го направи. Все пак, работничката има правото да вземе решение спрямо собственото си благополучие и здраве.

Ако работничката изпитва съмнения или проблеми по време на бременността си, е препоръчително да се консултира с лекар или гинеколог, които ще може да дадат конкретни препоръки и насоки.
bekean23
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 02 Юли 2023, 08:49


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron