начало
Официалният вестник на ЕС променя начина на публикуване на актовете на съда в Люксембург Официалният вестник на ЕС променя начина на публикуване на актовете на съда в Люксембург

Опис на направени подобрения в имот

Казуси за недвижими имоти


Опис на направени подобрения в имот

Мнениеот alabala500 » 08 Юни 2023, 00:44

Здравейте, накратко казусът ми е следният. Преди 4 години се нанесохме и направихме цялостен ремонт на къща наследена от майка ми, тъй като тя живее в чужбина от над 20 години съответно каза, че не се интересува от имота и да го правим каквото ние искаме, а всичко се разпадаше. Под цялостен ремонт имам предвид - смяна на ел. инсталация, вик, баня, тераса, изолация, шпакловка, под, врати и т.н....и като цяло всичко се изкърти до тухла и се направи наново. Сега майка ми си промени мнението и заплашва да ни гони и си искала къщата обратно та ще се съдим.
Въпросът ми е следният - тъй като вече направих опис на ремонта по дати (пазя всички фактури за материали и т.н.) сега трябва да го направя по помещения. Започнах с описване на извършената работа по помещение но не разбирам как да опиша материалите използвани във всяко от помещенията като са закупувани на куп. Та мога ли да опиша работата по помещения и отделен списък само на закупените материали или трябва по някакъв начин към всяко помещение да описвам и използваните материали което не ми е много ясно как да направя при положение, че например са закупени 20 контакта на 1 фактура и 50 чувала цимент например но са ползвани в различни помещения. Как точно става описанието "по пера" ?
Предварително благодаря!
alabala500
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Юни 2023, 00:28

Re: Опис на направени подобрения в имот

Мнениеот ivanov_p » 08 Юни 2023, 07:01

Кой иска да ги правите тези неща?
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4212
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Опис на направени подобрения в имот

Мнениеот guest1 » 08 Юни 2023, 08:27

Не виждам смисъл от подобна „гимнастика“.

Принципно - може да „разхвърляте“ СМР и материалите по помещения, според процента на всяко от общата площ на жилището. Съобразявайки се с конкретната специфика - в банята няма контакти, в спалнята - няма ВиК инсталация.

Но даже и в обобщен вид - направените разходи са доказуеми. Единствено личния труд ще „даде фира“.

Другия вариант е - в хода на съдебното дирене да се назначи експертиза, която да остойности извършените ремонти и количеството вложени материали.
„Имате врагове? Добре. Това означава, че някога в живота си сте отстоявали нещо.“
Уинстън Чърчил

Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1419
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Опис на направени подобрения в имот

Мнениеот hristev » 08 Юни 2023, 08:45

И аз не знам защо го правите и кой Ви го иска.

Иначе, по въпроса - Протокол/Акт (Образец19) за Извършени Строително Монтажни Работи. Това е документ, който се подписва между възложителя и изпълнителя. В него се описва вида и обема на извършените от втория и приетите от първия СМР. Тоест - констатиране на извършената и подлежаща на заплащане работа. Хубаво е да имате и договори.

Тоест... имате фактура за материали, имате акт обр. 19 (описващ извършените работи), имате фактура за извършените работи, след това плащате за работите. Ако е в брой - имате фактура с касова бележка. Ако е по банка - фактура и платежно от банката. Готово. Постигнахте резултата си.

Но защо подяволите ? Така или иначе обаче тези факти ще се доказват в гражданския процес - ако има такъв. Доказването ще стане с договори/свидетели/експертиза - или микс от тях, зависи.

Обаче защо Вие е ? Да поканите собственика да Ви плати обезщетение за неоснователно обогатяване ли ? За подобренията ли ? Каква е логиката ?

Да обърна внимание, че във вашия казус няма да Ви се дължи размерът на изхарченото, а ще Ви се дължи по-малката сума измежду вложените в подобренията материали средства и труд и увеличената стойност на имота, в резултат на извършените подобрения. Тоест - може да Ви се дължи по-малко, отколкото Ви е струвало. Затова всичко подлежи на доказване в гражданския процес.

Да не говорим, че другата страна веднага ще подскочи и ще претендира обезщетение, че сте ползвали имота безплатно.
hristev
Потребител
 
Мнения: 287
Регистриран на: 14 Юни 2022, 10:07

Re: Опис на направени подобрения в имот

Мнениеот alabala500 » 08 Юни 2023, 11:08

Благодаря за отговорите! Ответната страна е майка ми с която нямам договор за наем или какъвто и да било.
Тя живее в чужбина, а на нас заяви за имота, че си е наш и да го правим каквото искаме, за съжаление тогава не ми е минало през акъла , че така ще стане, все пак ми беше майка.Дори и да става въпрос за по- малката сума тя възлиза на около 100 хил. лева на старите цени, а тя няма как да ми я плати.
Отново искам да задам въпроса, какво точно значи "по пера" и как от 1 фактура да разхвърля материалите по тези пера ? Трябва ли за всяко помещение да вадя от фактурите Х брой материали заедно с цената или мога да опиша по пера и помещения извършената работа с цената за труд и на отделно перо да направя списък на всички материали използвани за ремонта ? Както казах веднъж вече съм описала целият ремонт но по дати от 2019 до 2023 , как да ги рзпределя по помещения/пера, при положение, че например от борсата са закупени материали на 1 фактура но ползвани в поне 3 помещения например ? Адвокатът, който ще води делото ми го изисква, но това би ми отнело поне месец ако трябва да разпределям и материалите с цената по отделно.
Аз няма да започвам дело в момента, но тя заплашва да се върне и да ми пуска ревандактивен? иск и съответно ние ще искаме задържане до изплащане на направените подобрения, ще чакаме съдебен оценител и след това ще претендираме за по- голямата сума. Относно наема, състоянието на имота когато дойдохме беше повече от плачевно, както казах всичко беше изкъртено до тухла и правено на ново. Относно цената за труд за която предполагам ще спорят изобщо не ни касае тъй като от горната сума възлиза на не повече от 10-15 хиляди лева тъй като е извършвана основно от мъжът ми и негови приятели и познати. В крайна сметка така или инъе те са извършени и съществуват като вещото лице ще види и оцени както по-малката така и по-голямата сума. Доколкото разбрах снимковият материал на предното състояние на имота има някаква тежест пред вещото лице , а аз имам такъв в изобилие. Също майка ми е уведомявана многократно (над 100 пъти с доказателства) точно какво правим и как върви ремонта стъпка по стъпка.
alabala500
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Юни 2023, 00:28

Re: Опис на направени подобрения в имот

Мнениеот ivanov_p » 08 Юни 2023, 12:42

Терминът подобрения обикновено се използва като синоним на ремонт, но не е. Подобрение е напр. парна или климатична инсталация, дограма, казано на народен език някаква екстра без която имота може и да мине, но тя го прави по комфортен и увеличава стойността му. Вие основно сте правили различни по вид ремонти, някой от които са позволили ползването му като такъв. Това е важно при иск за обезщетение за ползване на имота.
При ревандикационен иск може да се защити с възражение, но е по-добре с насрещен иск, като и в двата случая е най-добре да изчакате получаването на документите от съда. Когато искате експертиза са важни задачите, на които трябва да отговори. Вариантите на доказване са два, единият, който очевидно ви е препоръчал вашия адвокат, е да докажете с документи направените разноски. Тръгнете ли по този път рискувате в оценката да не се включи това, за което нямате документи. Аз лично предпочитам другия вариант, ВЛ да направи оценка на извършеното по пазарни цени на материали и труд. Така ликвидирате проблема и с инфлацията.
Ако има подобрения е добре да установите какви са те навреме, защото преди време практиката за тях беше всяко подобрение - отделен иск и там едно може да е за районен, друго за окръжен.
Лично аз бих казал на адвоката да си отвори тефтера и да намери номера на някое ВЛ, най-добре сътрапезник, та и то да даде акъл как действа и какво иска съответния съд и кое ще е най-доброто, защото съдиите подписват решението, но какво е то зависи от вещарите.
Още нещо. Някъде срещнах "10 години". Обърнете внимание на давностните срокове, както придобивните, така и преклузивните. Особено наблегнете на преклузивните ако тръгнете да доказвате разходи с фактури, а като казах това се сетих и за правилата за прихващане.

Навремето в Гърция живял един поет, който имал брат безделник, от който много патил, та като поумнял дал следния акъл на поколенията:
"Даже за брат си с усмивка повикай свидетел"!(защото тогава не знаели за писмени договори).
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4212
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Опис на направени подобрения в имот

Мнениеот guest1 » 08 Юни 2023, 14:21

ivanov_p написа:Аз лично предпочитам другия вариант, ВЛ да направи оценка на извършеното по пазарни цени на материали и труд. Така ликвидирате проблема и с инфлацията.

По този вариант - и аз се сещам нещо.
Абсолютно нормално е - две експертни оценки от 2 ВЛ да са ... коренно различни, и в същото време - да са коректни. Защото всичко зависи от гледната точка на експерта, информацията с която разполага, ако щете - от „вътрешното убеждение“ на ВЛ.

ivanov_p написа:Терминът подобрения обикновено се използва като синоним на ремонт, но не е. Подобрение е напр. парна или климатична инсталация, дограма, казано на народен език някаква екстра без която имота може и да мине, но тя го прави по комфортен и увеличава стойността му.

Колкото до подобренията - трябва да се докаже, че същите са били необходими и приемливи за другата страна.
Ненапразно „новото строителство“ се продава в полуготов вид: електриката - „до кутия, ВиК - „до тапа“, стените - „на шпакловка“ и пода - „на замазка“.
„Имате врагове? Добре. Това означава, че някога в живота си сте отстоявали нещо.“
Уинстън Чърчил

Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1419
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Опис на направени подобрения в имот

Мнениеот alabala500 » 08 Юни 2023, 15:14

Благодаря за отговорите, бяхте ми много полезни. Следващият път при адвоката ще обсъдим въпроса за ВЛ или ще наемем на частно вещо лице за съвети, оглед и най- вече за да знаем по кой начин да опишем ремонтните дейности извършени от нас за насрещният иск. Съветът на адвоката ни е да изчакаме тя да направи първата стъпка. Искам да съм готова с документацията тъй като и описването по дати , фактура по фактура и т.н. ми отне доста време, а не искам да остана изненадана и неподготвена. Имам още един въпрос ако не е много нахално, относно давност на ремонта четох, че е 5 годишна но не намирам кога започва да тече. Първата ни дата е смяна на външна врата през юли 2019.

ivanov_p написа:Още нещо. Някъде срещнах "10 години". Обърнете внимание на давностните срокове, както придобивните, така и преклузивните. Особено наблегнете на преклузивните ако тръгнете да доказвате разходи с фактури, а като казах това се сетих и за правилата за прихващане.

Навремето в Гърция живял един поет, който имал брат безделник, от който много патил, та като поумнял дал следния акъл на поколенията:
"Даже за брат си с усмивка повикай свидетел"!(защото тогава не знаели за писмени договори).

Може ли да поясните горното за придобивни и преклузивни ? Благодаря предварително!
Относно поета, вече и ние го разбрахме това но пък кой би искал официалности от майка си ... :?
alabala500
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Юни 2023, 00:28

Re: Опис на направени подобрения в имот

Мнениеот ivanov_p » 08 Юни 2023, 16:21

Щом нещата са почнали от 2019 г. придобивната давност не ви интересува, а вероятно и вие и майка ви ще се сместите в пет годишната за обезщетение за ползване и ремонтите. Изчакайте исковата молба, тогава ще го мислите. Възможно е да поискате обезпечаване на доказателствата, но ако майка ви я няма ще има проблем с призоваването а и след като скоро така и така ще има иск няма защо да го правите.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4212
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Опис на направени подобрения в имот

Мнениеот guest1 » 08 Юни 2023, 18:28

ivanov_p написа:Възможно е да поискате обезпечаване на доказателствата, но ако майка ви я няма ще има проблем с призоваването ....

Не знам случай, когато - това да е цилъ проблем.едната страна отсъства, но е представена - това да е било проблем.
Идва ппоцесуалтия представител (адвокат най-често), носи си пълномощното и се конституира.

По-интересно ще е след запознаване със съдържанието на иска. Кои ремонти са били неотложни, кой - необходими, но не спешни и кои - образно казано "излишни", луксозни. Последното важи и за подобренията.
Последна промяна guest1 на 08 Юни 2023, 21:07, променена общо 1 път
„Имате врагове? Добре. Това означава, че някога в живота си сте отстоявали нещо.“
Уинстън Чърчил

Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1419
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Опис на направени подобрения в имот

Мнениеот alabala500 » 08 Юни 2023, 20:50

Благодаря сърдечно за отговорите !
Нямаме нито златни парапети, нито луксозни бани с италиански плочки. Вложихме много собствен труд и на приятели и близки също. Преди 40 години буквално е прекарван ел. само за осветление, нямаше и малка найлонова торбичка кабели. Изгнили дюшемета, течащи покриви, нефункционираща баня, без топла вода към кухня дори без осветление на стълбище, мазилката на таваните се отлепяше и падаше от плочата и още много примери мога да дам, и точно заради това нямаме нищо луксозно защото всичко беше за ремонт, а се справихме с ремонт на около 200 кв. площ.
Въпросът е, че ние си го правехме със желание за нас както ни беше уговорката с майка ми.
Сега и след вашите отговори се радвам, че не жертвахме дори повече време, труд и пари.
Не съм сигурна дали тя ще ми пусне иск да ни гони или чака давност на ремонта, но ние не смятаме да чакаме това.
Много ми беше полезно, благодаря Ви отново!
alabala500
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Юни 2023, 00:28


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron