начало
Заради изборите за нов съвет: ВСС се запозна със системата за онлайн гласуване в Естония Заради изборите за нов съвет: ВСС се запозна със системата за онлайн гласуване в Естония

Кодекс на Международното частно право, чл. 79?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Кодекс на Международното частно право, чл. 79?

Мнениеот suspenser » 19 Юни 2023, 22:37

Здравейте всички,

бих искал да получа компетентен отговор по следния казус.

Двама вече бивши съпрузи български граждани сключват брак в България, но живеят през време на брака в чужбина (ЕС) до развода си, постановен от български съд. Съгласно законодателството на чуждата държава съпрузите живеят в режим на имуществена разделност, ако не са договорили друг режим на имуществени отношения. Сключен договор между съпрузите няма. Институтът на Съпружеска имуществена общност СИО не е познат в чуждата държава. Което означава, че всеки придобива имущество (вещи, вещни права и финасови активи) за себе си, т.е. придобитото имущество е лично. Същото може да бъде продавано, заменяно, използвано за погасяване на личен дълг и т.н. без съгласието на другия съпруг, защото българската СИО е неприложима.

Въпросът ми е: Как се третират паричните средства след развода преведени по време на брака от единия съпруг по негова банкова сметка в Б-я, срещу които е закупен в Б-я недвижим имот на името на двамата съпрузи на база склюен от тях предварителен договор за покупко-продажба при делба на недвижимия имот - лични (както в страната на обичайното им пребиваване по време на брака) или общи (СИО). Т.е. извършва ли се смяна на собствеността от лична в обща (СИО) чрез банковия превод към Б-я? Кой закон е приложим и има ли съдебна практика по казуса?
suspenser
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 14 Ное 2007, 18:17

Re: Кодекс на Международното частно право, чл. 79?

Мнениеот n_ikito » 20 Юни 2023, 10:37

Кога е сключен брака?
n_ikito
Потребител
 
Мнения: 977
Регистриран на: 31 Окт 2006, 19:33

Re: Кодекс на Международното частно право, чл. 79?

Мнениеот dimist » 20 Юни 2023, 11:17

Лични и имуществени отношения между съпрузи
Чл. 79. (1) Личните отношения между съпрузи се уреждат от тяхното общо отечествено право.
(2) Личните отношения между съпрузи с различно гражданство се уреждат от правото на държавата, в която е тяхното общо обичайно местопребиваване, а когато такова не е налице - от правото на държавата, с която и двамата съпрузи общо са в най-тясна връзка.
(3) Имуществените отношения между съпрузи се уреждат от правото, приложимо към техните лични отношения.
(4) Съпрузите могат да изберат за уреждане на имуществените си отношения приложимо право, ако това е допустимо от правото, определено в ал. 1 и 2.

Та, кое не е ясно в тази разпоредба, която и вие очевидно познавате добре. Подсказвам:
-Не сте лица с различно гражданство
-Не пишете, че сте избрали за уреждане на имуществените си отношения друго приложимо право, освен определеното със закон.

Разбира се, за правилен отговор на въпросите ви е необходимо да се знае не само кога е сключен брака, но и кога е сделката, респективно превода на парите, икога е поставено решението по развода.
dimist
Потребител
 
Мнения: 584
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58

Re: Кодекс на Международното частно право, чл. 79?

Мнениеот suspenser » 21 Юни 2023, 19:36

dimist написа:Разбира се, за правилен отговор на въпросите ви е необходимо да се знае не само кога е сключен брака, но и кога е сделката, респективно превода на парите, икога е поставено решението по развода.


Събитията (включително разводът) се случват при действието на СК от 1985 г. (отм.) преди развода с изключение на едно - нотариалният акт за покупка на имота е подписан след развода, делбата на имота обаче е сега!

Разводът е [u]преди [/u] действието на Кодекса на МЧП от 17 Май 2005г. Не знам преди приемането на този Кодекс, каква друга подобна законова норма е действала и дали въобще МЧП намира приложение в случая, след като обичайното местопребиваване на (бившите) съпрузите е било в чужбина. Не става дума за чужди граждани живеещи в Б-я, а за български граждани живеещи в чужбина. Във всеки случай СИО не е позната в чуждата държава и не е приложима в имуществените отношения между съпрузите по време на брака им там. В чуждата държава се прилага техния Кодекс на МЧП, а не българския. Прилагат техния Кодекс на МЧП при развод за последиците от развода. Имуществото придобито в чуждата държава от всеки от съпрузите по време на брака е лично . При развод (независимо кой съд го е постановил) чуждата държава прилага тогава съгласно техния си Кодекс на МЧП отечествения материален закон на бившите съпрузи (в случая българския) за последиците от развода. Т.е. в случая пред чуждия съд е могло да се претендира от единия (бивш) съпруг принос в придобиването по време на брака на лично имущество от другия съпруг. Т.е. за имущество (включително финансови активи), придобито по време на брака от чужденци на територията на чуждата държава, при развод се прилага от чуждия съд съответния техен Кодекс на МЧП. Напр. ако по време на брака някой от съпрузите придобие имот в чуждата държава вследствие на обичайното им пребиваване там, той става личен на съответния съпруг, а не общ (СИО), защото българския СИО не намира приложение там. Ако този имот бъде продаден, то паричните средства получени от продажбата остават лични.

Ако тези лични парични средства бъдат преведени по време на брака (в случая при действието на стария СК от 1985 г.,отм.) по банкова сметка на притежателя им в Б-я, след развода остават ли лични или се пробразуват в СИО, след като обичайното местопребиваване на двамата съпрузи е било в чуждата държава, която не познава СИО? Според мен такова преобразуване не би следвало да е допустимо. Има ли съдебна практика по казуса?

По принцип какво става с българските банкови влогове на съпрузите след развода при действието на СК от 1985г. (отм.), стават ли съответните паричните средства лични или не? Ако паричните средства (или част от тях) от банковия влог на единия съпруг са депозирани авансово по време на брака в строит. фирма с цел закупуване на жилище (което в случая е закупено след развода), как се третират те след развода - както банковия влог (тъй-като произлизат от него) или различно?
suspenser
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 14 Ное 2007, 18:17

Re: Кодекс на Международното частно право, чл. 79?

Мнениеот n_ikito » 22 Юни 2023, 09:38

Съдебна практика не мога да посоча. Тук -> https://notary-chamber.bg/sites/default ... museva.pdf след 17та страница има размисли по въпроса.

п.п. С риск да изметна въпроса Ви. Щом имота е закупен след развода, той си е лична собственост, независимо с какви средства е закупен.
n_ikito
Потребител
 
Мнения: 977
Регистриран на: 31 Окт 2006, 19:33

Re: Кодекс на Международното частно право, чл. 79?

Мнениеот dimist » 22 Юни 2023, 11:29

Да разбирам ли, че сумата, с която е закупен имота, е преведена от сметка на единия съпруг по сметка на другия съпруг преди развода , а сделката по покупката на имота е сключена след развода, или греша ? От обясненията Ви излиза, че развода е преди 17 май 2005 година, а сделката кога е ? Ако и двамата сте придобили имота след развода, то тогава е налице обикновена съсобственост,а не СИО. Доколкото разбирам, не сте се спогодили по делбата и вероятно е заведен иск за делба , в който вие се опитвате да докажете, че имате по голям дял от имота ? Сложен казус, на който отговор може да се даде само след запознаване с всички доказателства. Ако сте завели дело за делба,отговор ще ви даде съда в решението си по първата фаза, но очевидно предчувствието ви не е добро, и търсите други варианти ?
dimist
Потребител
 
Мнения: 584
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58

Re: Кодекс на Международното частно право, чл. 79?

Мнениеот suspenser » 23 Юни 2023, 23:13

dimist написа:Да разбирам ли, че сумата, с която е закупен имота, е преведена от сметка на единия съпруг по сметка на другия съпруг преди развода , а сделката по покупката на имота е сключена след развода, или греша ?

Изпращачът и бенефициентът са едно лице, т.е. единият от съпрузите извършва превод от своя банк. сметка от чуждата държава към своя банк. сметка тук. Паричният преводът е преди развода, т.е. по време на брака на съпрузите в чуждата държава, която не познава СИО. От тукашната сметка са извършвани съгласно предварителен договор със строителна фирма периодични вноски (авансови плащания) към нея също преди развода. Същинската сделка (нот. акт) по покупката на имота е сключена обаче след развода.[/quote]


dimist написа:От обясненията Ви излиза, че развода е преди 17 май 2005 година, а сделката кога е ?

И сделгата е преди 17 май 2005 година.

dimist написа:Ако и двамата сте придобили имота след развода, то тогава е налице обикновена съсобственост,а не СИО.

В случаят - да.

dimist написа:Доколкото разбирам, не сте се спогодили по делбата и вероятно е заведен иск за делба , в който вие се опитвате да докажете, че имате по голям дял от имота ?

Да, тъй-като паричните средства са лични, макар и придобити по време на брака от трудови правоотношения в чуждата държава, в законовия там режим на имуществена разделност, тъй-като СИО е непозната. Проблемът е, дали с банковия превод към Б-я, паричните средства от лични са станали общи. Такава трансформация от лично в общо (СИО) възможна ли е, и ако да, по силата на кой закон?

Кодексът на Международното частно право според мен се отнася до лица с чужди бракове живеещи на територията на Б-я. И там е така, т.е. техният Кодекс ... се отнася до лица с чужд брак живеещи на тяхна територия. Българският закон (Кодекс) важи само тук, чуждият Кодекс - съответно там. При развод се прилага отечественото право на лицата. Няма как по време на брака в чужбина да сме били в режим на СИО, след като той не е познат там. Били сме в режим на "имуществена раздекност", който режим е законовият там.

Връщам се обратно: Ако трансформацията от лична собственост в обща (СИО) е била възможна, това би означавало, че постъпилите от чужбина лични парични средства по банковата ми сметка тук са станали СИО. Какво става тогава с банковия влог след развода - остават ли в него паричните средства общи или стават лични (на титуляра на банк. сметка)? . Ако стават лични, то би следвало, че реалната имотна сделка след равода е извършена с лични средства, тъй-като депозираните (макар и по време на брака) в строит. ф-ма парични средства (където съм имал клиентска сметка) с цел покупка на имота произлизат от банковата ми сметка. Не би следвало да има различно третиране на паричните средства останали в банковата ми сметка и тези излезли от нея. Правилно ли разсъждавам?
suspenser
Младши потребител
 
Мнения: 52
Регистриран на: 14 Ное 2007, 18:17

Re: Кодекс на Международното частно право, чл. 79?

Мнениеот rosydam » 26 Сеп 2023, 04:47

suspenser написа: ovo game
dimist написа:Да разбирам ли, че сумата, с която е закупен имота, е преведена от сметка на единия съпруг по сметка на другия съпруг преди развода , а сделката по покупката на имота е сключена след развода, или греша ?

Изпращачът и бенефициентът са едно лице, т.е. единият от съпрузите извършва превод от своя банк. сметка от чуждата държава към своя банк. сметка тук. Паричният преводът е преди развода, т.е. по време на брака на съпрузите в чуждата държава, която не познава СИО. От тукашната сметка са извършвани съгласно предварителен договор със строителна фирма периодични вноски (авансови плащания) към нея също преди развода. Същинската сделка (нот. акт) по покупката на имота е сключена обаче след развода.dimist написа:От обясненията Ви излиза, че развода е преди 17 май 2005 година, а сделката кога е ?

И сделгата е преди 17 май 2005 година.

dimist написа:Ако и двамата сте придобили имота след развода, то тогава е налице обикновена съсобственост,а не СИО.

В случаят - да.

dimist написа:Доколкото разбирам, не сте се спогодили по делбата и вероятно е заведен иск за делба , в който вие се опитвате да докажете, че имате по голям дял от имота ?

Да, тъй-като паричните средства са лични, макар и придобити по време на брака от трудови правоотношения в чуждата държава, в законовия там режим на имуществена разделност, тъй-като СИО е непозната. Проблемът е, дали с банковия превод към Б-я, паричните средства от лични са станали общи. Такава трансформация от лично в общо (СИО) възможна ли е, и ако да, по силата на кой закон?

Кодексът на Международното частно право според мен се отнася до лица с чужди бракове живеещи на територията на Б-я. И там е така, т.е. техният Кодекс ... се отнася до лица с чужд брак живеещи на тяхна територия. Българският закон (Кодекс) важи само тук, чуждият Кодекс - съответно там. При развод се прилага отечественото право на лицата. Няма как по време на брака в чужбина да сме били в режим на СИО, след като той не е познат там. Били сме в режим на "имуществена раздекност", който режим е законовият там.

Връщам се обратно: Ако трансформацията от лична собственост в обща (СИО) е била възможна, това би означавало, че постъпилите от чужбина лични парични средства по банковата ми сметка тук са станали СИО. Какво става тогава с банковия влог след развода - остават ли в него паричните средства общи или стават лични (на титуляра на банк. сметка)? . Ако стават лични, то би следвало, че реалната имотна сделка след равода е извършена с лични средства, тъй-като депозираните (макар и по време на брака) в строит. ф-ма парични средства (където съм имал клиентска сметка) с цел покупка на имота произлизат от банковата ми сметка. Не би следвало да има различно третиране на паричните средства останали в банковата ми сметка и тези излезли от нея. Правилно ли разсъждавам?[/quote]
За точен и компетентен отговор на вашия въпрос, би било най-добре да се консултирате с адвокат или юрист, специализиран в българското семейно право и имуществени отношения.
rosydam
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Сеп 2023, 04:12


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron