начало
Въпроси на тълкуването, свързано с електронното административно правосъдие Въпроси на тълкуването, свързано с електронното административно правосъдие

За печатите и щемпелите...

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


За печатите и щемпелите...

Мнениеот plaments » 13 Юли 2023, 12:56

Нямам за цел да се отваря дискусия по темата за печатите. Дали, кога и доколко са необходими. Защо употребата им процъфтява в търговския оборот, въпреки очевидния нормативен недоимък по темата.
Въпросът ми е съвсем конкретен.

По случаен повод попаднах на Указа за печатите №612/1965г. Последните изменения и допълнения в него са от 2002 г., което го прави не чак толкава архаичен. В указа съвсем отчетливо се прави разлика между печат и щемпел, без да е дадена дефиниция за нито едно от двете понятия. Но е съвсем явно, че указът разбира две различни неща с двете понятия, защото:
- В точка 1. щемпелът е посочен като вид печат, като разликата би следвало да е във вида им по съдържание/изображение, съдейки по изброените видове печати: с държавния герб, обикновен (без държавния герб) и щемпел;
- В точка 7. е указано, че "физическите лица имат право да ползуват само щемпели", което окончателно потвърждава тезата, че печат и щемпел би следвало да са различни неща.

Та, въпросът ми е - Каква е разликата между печат и щемпел?
plaments
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Юли 2023, 11:58

Re: За печатите и щемпелите...

Мнениеот kpts_ » 13 Юли 2023, 22:34

В криминалистиката печатът има съдържание, което се предава в отпечатъка без възможност за добавяне на информация. Щемпелът има рамково съдържание, което в отпечатъка се допълва с информация, най-често ръкописно - например дата, име, длъжност, дори подпис.
kpts_
Потребител
 
Мнения: 145
Регистриран на: 15 Авг 2014, 22:42

Re: За печатите и щемпелите...

Мнениеот plaments » 14 Юли 2023, 09:57

Благодаря!
Много резонно обяснение, което изяснява въпроса. :)
plaments
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 13 Юли 2023, 11:58

Re: За печатите и щемпелите...

Мнениеот hristev » 17 Юли 2023, 16:53

Логично е обяснението, с оглед на факта, че нотариусите използват щемпели, в които добавят доп. информация - рег. №, три имена, ЕГН и прочие.
hristev
Потребител
 
Мнения: 364
Регистриран на: 14 Юни 2022, 10:07

Re: За печатите и щемпелите...

Мнениеот vili_spasova » 17 Юли 2023, 17:09

Само да кажа, че споделям мнението на колегите писали по-горе по темата и да добавя, че не само нотариусите ползват и полагат щемпели. Такива се ползват от архитекти например при одобяване на арх. проекти, при поставяне на Апостил и тнт. Накратко - в щемпела се дописва информация и ако не фигурира такава, реално той не носи никаква информация относно документа, на който е положен. Върху печата нищо и никой не пише, обищновено щемпелът е валиден след нанасяне на необходимата за случая информация, положен подпис на длъжностно лице и кръгъл печат.

Сега се сещам, че и в трудовите книжки се полага щемпел /при прекратяване на тр отношение/.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 912
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: За печатите и щемпелите...

Мнениеот guest1 » 17 Юли 2023, 21:17

Само допълвам - в трудовите книжки се холагат щемпели при започнане и при всяка промяна на трудовите правоотношения.

Казано беше, че "печат" съдържа цялата необходима информация, докато при полагане на "щемхел" - конкретна информация се вписва в момента. Знам случаи, когато на хора се налага често да се подписват (собстненоръчен подпис). Вместо това - те си правят "печат", представляващ подписа им.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1721
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: За печатите и щемпелите...

Мнениеот drewbinsky » 26 Юли 2023, 04:36

Досега в много страни (например в България) може да съществуват различия между печатите и щемпелите, въпреки че в съвременни правни системи тези разлики са обикновено отменени или сведени до минимум autistic test
drewbinsky
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 27 Апр 2023, 09:38

Re: За печатите и щемпелите...

Мнениеот victorpatrick » 01 Авг 2023, 10:39

В българското законодателство, термините "печат" и "щемпел" се използват за различни видове графични отпечатъци, които се използват за потвърждение на автентичността на документи или подписи. Въпреки че в някои случаи хората използват тези термини по подобен начин, в официалния контекст те имат различни правни и функционални значение.

Печатът е графичен отпечатък с определен дизайн, който се използва като официален подпис на юридическо или търговско лице. Обикновено печатите съдържат името на компанията, нейния юридически статут, адрес и други реквизити. Използването на печат се регулира от закона и обикновено е необходимо за сключване на договори и правни сделки. Bitlife
victorpatrick
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 23 Юни 2023, 10:29

Re: За печатите и щемпелите...

Мнениеот thomasfrank » 07 Авг 2023, 09:56

Разликата между печат и печат, както е посочено в Указ № 612/1965 за печатите,wordle unlimited се състои в техните различни атрибути и разрешена употреба.
thomasfrank
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 26 Окт 2022, 09:45


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron