начало
ДАНС ще проверява как посолството на Русия е придобило Руската църква ДАНС ще проверява как посолството на Русия е придобило Руската църква

Право на наследство

Казуси за недвижими имоти


Право на наследство

Мнениеот almeya » 18 Сеп 2023, 22:23

Здравейте, казусът ми е сложен затова се надявам да получа компетентни насоки и яснота тук.

След като се женят родителите ми заживяват в наследствен апартамент преписан на баща ми от родителите му (чрез гледане). Когато дядо ми почина, баба ми разтрогна договора и придоби обратно апартамента за себе си.

В последствие родителите ми започнаха да се карат и се разделиха, баща ми се изнесе и ни остави, а един ден баба ми дойде с някаква заповед и изгони майка ми от апартамента. След няколко години родителите ми се разведоха.

Междувременно със сестра ми избрахме да останем с майка ни, сменихме няколко квартири, а по-късно се преместихме в друг град и рядко се виждахме и общувахме с баща ни.

През 2011г той внезапно почина по болест. Единственото, което помня е, че тогава извадихме смъртен акт и удостоверение за наследници. И така изминаха много години, без да се обърнем назад и да предявим права. Въпросът ми е как мога да разбера полага ли ни се наследство от баща ми, на какво имаме право и как да стартираме процедурата. Какви справки ще са необходими и къде да ги направим.

Баба ми вече е много възрастна, но все още е жива. Баща ми също така има и една сестра. Също така незнам дали баща ми наследи нещо от починалия ми дядо и дали ние като негови деца го онаследява в това наследство.
Благодаря на всички отзовали се компетентно!!
almeya
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Сеп 2023, 22:13

Re: Право на наследство

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Сеп 2023, 00:40

В момента имате - 1/4 делите със сестрата. Имате една четвърт - докато е бабата.

Наследство - трябва да се провери, първо по информация - земи или други имоти евентуално.

Бабата дължи наем за имота - ако я поканите.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5145
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Право на наследство

Мнениеот bvoykov » 19 Сеп 2023, 08:56

Ако приемем, че първоначалният апартамент е бил собственост на Вашите баба и дядо, придобит по време на брака им, то според мен нещата във връзка с него стоят по следния начин:
След смъртта на дядо Ви, баба Ви би имала самостоятелно право върху 1/2 ид. ч. от имота, тъй като е бил придобит по време на брака. Останалата 1/2 ид. ч. следва да се дели поравно между бабата, баща Ви и леля Ви (сестрата на баща Ви), т.е. на 3 и така според мен, след разторгването на сделката за недвижимия имот, бабата би имала право да придобие само 2/3 от него, а на баща Ви и леля Ви се падат по 1/6. След смъртта на баща Ви, Вие делите неговата 1/6 на 2 със сестра Ви, т.е. всеки от Вас двамата би следвало да има по 1/12 от имота.
По отношение другото имущество на баща Ви, което той хипотетично е оставил след смъртта си и което не Ви е известно, Вие със сестра Ви сте единствени наследници на баща Ви, защото, доколкото разбирам, той и майка Ви са се развели преди смъртта му, следователно тя не му се пада наследник по смисъла на чл. 9, ал. 1 от Закона за наследството (ЗН). Баба Ви не би трябвало да се явява негов наследник, защото според чл. 5, ал. 1 ЗН наследяват само децата, а родителите наследяват само при липса на деца или други низходящи - чл. 6 ЗН.
От това следва изводът, че по отношение на другото имущество, което е било собственост само на баща Ви, със сестра Ви би следвало да имате дял от 1/2.
За това откъде може да си набавите информация... удостоверението за наследниците може би би свършило работа, ако попитате в отделните служби - примерно може в съответната община в местни данъци и такси да има някаква информация какви данъци се дължат и за какви недвижими имоти, в службата по вписванията относно какви недвижими имоти има на негова собственост. Ако е имал земеделски земи, може информация да има в общинска служба "Земеделие". За 10 години съмнявам се, ако е имал лек автомобил, той още да е функциониращ, иначе информация за това трябва да има в КАТ. Това е според мен, по принцип не се занимавам с издирване на имущество и само предполагам къде може да бъде дадена информация.
Ако някой колега има друго виждане по въпроса и най-вече със смятането на дяловете, нека да изкаже своето мнение.
Идеята за изпращане на покана на бабата да плаща обезщетение за лишаването на другите от ползване на имота, принципно е мислим вариант съобразно чл. 31, ал. 2 от Закона за собствеността, ако същата продължава да живее в него или го ползва по друг начин.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 438
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: Право на наследство

Мнениеот kalahan2008 » 19 Сеп 2023, 09:26

Относно справките:
Първо си извадете удостоверения за наследници на дядо Ви и баща Ви от общините по последния им постоянен адрес.
След това по ЕГН направете справки в Агенция по вписванията - Имотен регистър, Търговски регистър, Регистър Булстат и ЦРОЗ, теоретично и в РИОС:
https://portal.registryagency.bg/
https://www.bulstat.bg/
https://www.registryagency.bg/bg/registri/rios/
https://www.registryagency.bg/bg/registri/
От там ще получите информация за сделки с имоти, участие в дружества и особени залози.
Относно безналични ценни книжа - направете справка в Централен депозитар (евентуално за акции от масовата приватизация):
https://www.csd-bg.bg/
Относно земеделски земи - от съответната общинска служба по земеделие (бившите Поземлени комисии).
Други източници на информация за имоти и МПС: в отдел "Местни данъци и такси" към съответната община, където предполагате, че имат имоти и МПС.
Относно имоти - и в Агенцията по геодезия, картография и кадастър:
https://kais.cadastre.bg/bg/Services
Относно МПС - съответният КАТ.
https://e-uslugi.mvr.bg/services
Относно други движими вещи, които са запорирани:
https://zapori.mjs.bg/#/
Относно земеделска и горска техника (трактори, комбайни и др.) - Министерство на земеделието и храните:
https://ersa.mzh.government.bg/web/gues ... 1%80%D0%B8

Най-добре е да направите справки и за дядо Ви, и за баща Ви, тъй като баща Ви е наследник на дядо Ви.
Според мен е най-добре да възложите тези справки на адвокат, но Вие си преценяте.

Относно квотите - мисля, че bvoykov е прав, ivan_lawyer не е взел предвид факта, че бабата е наследник на дядото за неговия дял (1/2).

Тук е важно обаче да направим уточнение - дали бабата и дядото са придобили апартамента по време на брака им, изобщо как е придобит и дали е бил СИО между бабата и дядото. Затова трябва да се изследва въпросът на какво основание апартаментът първоначално е придобит от бабата и дядото, преди да го прехвърлят на баща Ви с договор за издръжка и гледане. Възможно е апартаментът да е бил наследствен на баба Ви и тогава дядо Ви няма да придобие нищо след разваляне на договора за издръжка и гледане, съответно и Вие.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4039
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Право на наследство

Мнениеот dimist » 19 Сеп 2023, 12:05

Остава неясно при какви условия бабата е разтрогнала договора, това може да стане само по съдебен път. Но след като е станало след смъртта на дядото, тя би могла да развали договора само по отношение на нейната част. Затова намерете този съдебен акт, от него ще стане ясно и каква е била собствеността на имота преди прехвърлянето срещу задължение за гледане и издръжка. Помислете и какви други имоти биха могли да имат бабата и дядото, обикновено това са земеделски земи.
dimist
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 26 Ное 2007, 14:58

Re: Право на наследство

Мнениеот almeya » 19 Сеп 2023, 12:59

На времето дядо ми заедно с неговите трима братя построяват голяма триетажна къща (кооперация) и всеки един от тях има етаж с апартамент, гараж, таванско помещение и изби. Когато строежа е завършен дядо ми (и респективно баба ми) преписват на родителите ми етажа с апартамента през гледане, а те живеят в малък имот зад къщата (т.н. лятна кухня с двор).

Според мен мотивът на баба ми да разтрогне договора е, да лиши майка ми от наследство придобито по време на брака (нашите имаха 18г брак). Да баща ми имаше кола, също така много работни инструменти, в апартамента останаха и всички мебели и техника, които родителите ми заедно са купували, но допускам че отдавна всичко това е разпределено, а е възможно и баба ми да е пускала наематели в апартамента..

Имам въпрос: Как мога да се сдобия с ЕГН-то на дядо ми, знам само трите му имена, месеца и годината на раждане?
almeya
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Сеп 2023, 22:13

Re: Право на наследство

Мнениеот kalahan2008 » 19 Сеп 2023, 18:18

almeya написа:Имам въпрос: Как мога да се сдобия с ЕГН-то на дядо ми, знам само трите му имена, месеца и годината на раждане?

ЕГН е въведен през 1977 г. Ако дядо Ви е починал след тази дата, то той със сигурност има ЕГН. Ако е починал преди 1977 г., значи няма ЕГН и се индивидуализира единствено чрез три имена и дата на раждане.
Кое е ЕГН на дядо Ви може да разберете в съответната община, която има достъп до ЕСГРАОН. Чрез ЕСГРАОН от общината могат да видят кои са родителите на баща Ви (по неговото ЕГН) и съответно кое е ЕГН на дядо Ви.
Ползването на адвокат не е задължително, но е препоръчително.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4039
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Право на наследство

Мнениеот almeya » 19 Сеп 2023, 21:20

Много благодаря на всички включили се за адекватните насоки и информация!
almeya
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 18 Сеп 2023, 22:13


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron