начало
Заради изборите за нов съвет: ВСС се запозна със системата за онлайн гласуване в Естония Заради изборите за нов съвет: ВСС се запозна със системата за онлайн гласуване в Естония

Отказване на допълнително споразумение?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отказване на допълнително споразумение?

Мнениеот alsted » 20 Сеп 2023, 19:50

Собственик на предприятие съкращава длъжности и персонал, като междувременно увеличава натовареността включвайки нови машини в производството. Желаещи за тази работа вероятно наистина няма, но и той няма абсолютно никакво намерение да направи каквото и да е по въпроса. Напротив - заплашва постоянно с още съкращения. Последната му заповед е за преминаване на 12 часови смени и сумарно работно време. До сега официалните договори са за 8-часов работен ден, макар че на практика винаги се е работило на 3 смени. Имали са и един период от около година с работа на 12 часа на "тройка" (дневна, нощна, ЕДИН ден почива). С "уговорката", че е времено, за малко. Извънредният труд никъде не фигурира документално. Давани са някакви дребни пари като бонус върху щатната минимална (за страната) заплата. Продължаването на работата в тази фирма при най-новите правила (с още няколко машини) е самоубийство (поне за някои не много млади ...). Какви съвети бихте дали за напускането? Трябва ли да се подава предизвестие при такива обстоятелства? Как да постъпи работникът в първия ден от новия график, с който той не е съгласен? Изобщо има ли някакви права работникът в случая? Работникът има здравословни проблеми, които са се обостряли до краен предел при предния такъв режим. Склонни сме да водим дела на по-късен етап. Питането е за първоначално адекватно действие, което да не дава "козове", на работодателя.
Благодаря предварително за напътствията!
alsted
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 17 Мар 2013, 17:56

Re: Отказване на допълнително споразумение?

Мнениеот alsted » 21 Сеп 2023, 21:11

Вече има график "на тройка" (дневна, вощна ЕДИН ден почива). Устно се обещава, че е само за месец, но и предния път е било така. Този график в края на месеца изчезва и по ведомост никой не е работил и един час извънредно. Документално работникът не е полагал извънреден труд, а е получил едни (мижави) бонуси.
Ясно е, че ИТ "не може" по никакъв начин да хване и направи каквото и да е по въпроса. Няма ли законна вратичка човек просто да се спаси от това заробване???
Да - имаме свободата да напуснем веднага със самоотлъчване (поне). "Дисциплинарното уволнение" днес няма никаква стойност. Буквално нищо не значи и никой работодател не се интересува от него. Нямам предвид държавни службички. Ние сме простосмъртни. "Голямата далавера" е за бедния работодател да си спести две изработени заплати (в случая) от полуроба си. НОИ също е на далаверка - няма да изплаща едни парички ... Нормална капиталистическа система?
alsted
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 17 Мар 2013, 17:56


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron