начало
Двама съдии влизат в битка за председател на Апелативен съд-Варна Двама съдии влизат в битка за председател на Апелативен съд-Варна

Как протича съдебна делба на ниви

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот atom22 » 19 Окт 2023, 16:14

Ситуацията както винаги не е идеална, не си представяйте един правоъгълник с пшеница в центъра на Добруджа, а 14 ниви (2-7 кат.) с различна площ образуващи общо близо 35 дка. като някои от нивите не са обработваеми, други са. За всички обаче е сключен аренден договор за 20 години през 2015г. Трима съсобственика - аз 1/4 и две жени които не познавам, не съм виждал - едната 2/4, другата 1/4 идеални части. Това бе въведението.

По същество: Получих призовка и ми бе връчен иск за съдебна делба на тези 14 недвижими имота(чл. 34 от ЗС и чл. 341 от ГПК са цитирани като основание), ищеца е жената с 1/4 и.ч., не се е свързвал с мен но както е написано в документите от иска не е успял да се разбере с другата жена с 2/4 и явно директно е прибягнала към съда, та аз и другата жена сме ответници. В момента тече едномесечен срок за отговор от моя страна и понеже ми е за пръв път имам няколко въпроса:

1. Каква е стандартната процедура на съдилищата по раздяла на подобни имоти, някои са по 1 дка., някои са необработваеми, как съдията би следвало да ги раздели справедливо? Очевидния проблем е, че всеки ще иска хубавите ниви, а да се дели всяка една според идеалните части ми се струва глупаво.
2. Кой плаща цената за цялото нещо, разделя се на всеки съсобствени според идеалните част ли?
3. Какъв полезен ход имам в момента с този едномесечен срок за отговор, какво мога да кажа?
4. Това е маловажен въпрос но каква полза ще получи тази жена след като постигне делбата при положение, че още цели 12 години ще тече арендния договор, може да не е жива дотогава.
Последна промяна atom22 на 19 Окт 2023, 23:50, променена общо 1 път
atom22
Потребител
 
Мнения: 137
Регистриран на: 28 Апр 2018, 14:47

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот miko_pk » 19 Окт 2023, 21:04

отивай на абокат веднага!
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 230
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот atom22 » 20 Окт 2023, 00:18

Да, сетил съм се за това но темата не е без причина. Не се опитвам да мина тънко в случая. Искам да съм наясно как работи системата понеже адвокати много но кадърни по-малко. Ако не знам как се върши поне половината от дадена работа добре не мога да преценя кой може да свърши цялата добре.
atom22
Потребител
 
Мнения: 137
Регистриран на: 28 Апр 2018, 14:47

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот vili_spasova » 20 Окт 2023, 09:18

Здравейте, поставяте множество въпроси, които изискват доста писане и обяснения. Наистина потъсете адвокат. Кратък отговор Ви давам - ако не могат да се разделят имотите се продават и делите парите.

Чл. 72 от ЗН дава следния отговор на питането за делене на части:
При съставяне на дяловете не се допуска разделянето на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини на части, по-малки от 1 декар.

Та, или ще се спогодите кой какъв цял имот ще вземе, или ще теглите жребий, или ще се продадат на публична продан всички имоти и ще си поделите парите.

Същото можете да го свършите и при нотарис, ако сте се разбрали доброволно предварително /с доброволна делба/ да не загубите години в съда и да са натоварите с разходи за вещи лица и тнт.

Съдебното производство е двуфазно и се проточва във времето. Вижте Глава 29 от ГПК от чл. 341 нататък.
Във Ваш интерес е да се възползвате от право да подадете отговор на ИМ /искова молба/ в срок, затова потърсете адвокат навреме.

Надявам се, че малко Ви се изясниха подробностите.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 926
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот doondie » 20 Окт 2023, 10:59

Няколко хиляди лева ще са разходите. Никой няма да спечели от тази делба, особено ако от инат се стигне до продажба. Най-добре опитай да се свържеш с другата жена, говорете и виж каква е нейната гледна точка. После говори и с ищцата и изяснете ситуацията. Просто опитай да бъдеш медиатор, преди да е изтекъл срокът за отговор на исковата молба и се стигне до съдебната зала. Доброволната делба пак ще има немалки разходи за нотариус, но най-добре да се разберете помежду си, за да не решава някой друг вместо вас, което може да не е в ничий интерес.

При положение че нивите в момента са под аренда, не виждам абсолютно никакъв смисъл от съдебна делба, освен ако ищцата или другата жена не възнамерява да продава нейния дял. И така да е, няма как едната да очаква да получи най-хубавите като категория части, а за другите - каквото остане. Ако не възнамеряват да продават, тогава просто продължавайте да си делите арендата според частта, която всеки притежава - лесно и просто. Затова се опитай да говориш и с двете, за да видиш какви са им разногласията и намеренията. Ако искат да продават на разумна цена и имаш интерес, можеш да предложиш да изкупиш съответната част. Това, че е сключен договор за аренда, не значи, че същият не може да бъде развален или преподписан, между другото.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 539
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот atom22 » 20 Окт 2023, 12:46

Благодаря ви за отговорите, наистина са полезни. Договора за аренда е сключен от мен и условията му са добри, през 2015 закона позволяваше и с 1/4 и.ч. да се сключват такива и нарочно избрах толкова дълъг срок за да има предвидимост и яснота как ще се използва земята. Тогава не можах да намеря тези съсобственички за да им предложа изкупуване, опитвах но май се оказа, че и двете са в чужбина и не успях, затова дългосрочен договор изглеждаше като най-добрата защита от бъдещи проблеми но изглежда и това понякога не стига. Сега ще пробвам пак да потърся.
atom22
Потребител
 
Мнения: 137
Регистриран на: 28 Апр 2018, 14:47

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот guest1 » 21 Окт 2023, 00:10

Има и още нещо. Без значение, дали е доброволна или съдебна делба - ще трябват оценки за всеки отделен имот. Така всички страни ще знаят (ще се надяват), че получават равностойни дялове.
Тези оценки се плащат и пак ... са субективни - в зависимост от това, кои критерии ще са приоритет за оценителя.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1946
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот kalahan2008 » 21 Окт 2023, 15:59

atom22 написа:За всички обаче е сключен аренден договор за 20 години през 2015г.

atom22 написа: през 2015 закона позволяваше и с 1/4 и.ч. да се сключват такива

Законът никога не е позволявал сключването на аренден договор за 20 г. от лице, притежаващо по-малко от 50%, без съгласието на останалите съсобственици! Този договор си е сделка по разпореждане от всякъде и е нищожен.
Изменението на чл. 3, ал. 4 от Закона за арендата в земеделието просто коригира една неправилно натрупана съдебна практика, която толерираше подобно поведение, но ВКС с решение от 01.03.2018 г. по гр.д. 1251/2017 г. коригира този неправилен възглед (гордо прокламиран от всички нечестни арендатори-зърнари, които години наред обработваха чужди имоти без договор с всички съсобственици).
Ще Ви открехна - ако другите съделителки са с достатъчно добри адвокати, би следвало да искат от Вас обезщетение за последните 5 години за своя дял, на основание чл. 30, ал. 3, вр. чл. 93 ЗС. А ако Ви пратят и нотариална покана - по чл. 31, ал. 2 ЗС. Това обаче ще стане чак във втората фаза на делбата. За периода преди 2018 г. ще трябва да пият една студена вода и на практика Вие ще се се обогатил неоснователно за тяхна сметка. На народен език - откраднал сте им парите, които те щяха да получат, ако не бяхте сключили този 20-годишен договор.
Само ако могат да се формират дялове, надвишаващи по 3 дка за всеки съделител, само тогава няма да има публична продан. И тъй като се касае за малки ниви, най-вероятно всички ще отидат на публична продан.
И там Вашите съсобственички ще направят прихващане с обезщетенията за 5 години назад и ще Ви вземат нивките, а Вие ще получите малка сумичка за утеха.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4191
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот atom22 » 21 Окт 2023, 17:06

Благодаря за информацията kalahan2008. Много злобен звучите за юрист, такъв ли сте? Ще взема в предвид казаните от вас точки, ще проверя и ще действам съобразно. Честно казано няма проблем, и лошото не е толкова лошо когато го знаеш от достатъчно рано и се подготвиш за него. Така или иначе аз винаги вземам в предвид и интересите на отсрещната страна когато се договарям за нещо.
atom22
Потребител
 
Мнения: 137
Регистриран на: 28 Апр 2018, 14:47

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот kalahan2008 » 21 Окт 2023, 19:10

atom22 написа:Благодаря за информацията kalahan2008. Много злобен звучите за юрист, такъв ли сте?

Няма как да съм юрист, юристите не са "злобни". Юристите държат специален изпит за това и който не го издържи, не взема диплома.
atom22 написа:Така или иначе аз винаги вземам в предвид и интересите на отсрещната страна когато се договарям за нещо.

Много ме съмнява, че ще стане така. Очевидно не сте положил достатъчно усилия да намерите съсобствениците, за да им платите дължимите обезщетения. Разчитал сте, че тъй като са в чужбина, са се дезинтересирали и можете да получавате и рента за техните дялове. Един вид - полага Ви се по право.
Ако наистина сте с добра незлоблива душа, сега би трябвало да им платите обезщетение за всичките 8 години (от 2015 г. до сега), независимо че за периода от 2015 г. до 2018 г. вземанията им са погасени по давност. Така ще докажете, че и Вие сте с добра душа като юристите.
п.п. Имам няколко лични дела срещу такива хитреци, които си мислят, че законът позволява неоснователно обогатяване за сметка на съсобствениците. Затова приемам лично такива казуси като Вашия (а такива са много из страната).
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4191
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот atom22 » 21 Окт 2023, 19:35

Не съм добра душа не искам и да се доказвам пред вас, отношението ви почти ме отказва да влизам в диалог. Но ето какво съм, винаги се старая да не ставам емоционален и както казах, уважавам интересите и на останалите участници в дадено събитие с естествено някакви разумни граници, защото съм просто човек, а не някакъв маняк. И мисля, че това е вече достатъчно спам в темата, хайде да приключваме с диалога ни.
atom22
Потребител
 
Мнения: 137
Регистриран на: 28 Апр 2018, 14:47

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот kalahan2008 » 21 Окт 2023, 19:51

atom22 написа:Не съм добра душа не искам и да се доказвам пред вас, отношението ви почти ме отказва да влизам в диалог.

Диалога трябва да водите с адвоката си и със съсобственичките си, а не с анонимни потребители от интернет, ако наистина сте разумен, както твърдите.
А най-добре без адвокат - така справедливостта ще възтържествува по-лесно.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4191
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот guest1 » 21 Окт 2023, 23:15

atom22 написа:Много злобен звучите за юрист, такъв ли сте?

С това изявление - направо ме разбихте!
Юриста трябва да е като погребален агент - никакви емоции!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1946
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот atom22 » 22 Окт 2023, 00:38

guest1 написа:
atom22 написа:Много злобен звучите за юрист, такъв ли сте?

С това изявление - направо ме разбихте!
Юриста трябва да е като погребален агент - никакви емоции!


Мисля че щеше да е много по-добре ако можеше да е така. Потребителят без да задава никакви въпроси си прецени на база собствени убеждения каква ми е била целта, обвини си ме в каквото му бе на сърце и започна да изрежда какво щяло да ми се случи. Неочаквано е за мен от юрист, опитен при това да дойде такъв пост.
atom22
Потребител
 
Мнения: 137
Регистриран на: 28 Апр 2018, 14:47

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот kalahan2008 » 22 Окт 2023, 12:53

"Потребителят" даде достатъчно безплатна информация на питащия - но очевидно не това е целта на "питащия", щом "питащият" търси и одобрение за това, което е сторил.
Тук има и морал, не само закон. Дали и какво ще се случи в съда - зависи от много неща. Но недобросъвестността на питащия ще си остане. А тези неща имат значение.
Всеки има право да изразява мнение и отношение. Дали на адресата ще му хареса или не - си е негов личен проблем. Който го е страх от мечки - да не ходи в гората.
"Питащият" значи има право да нарича другите "злобни", но той самият - сакън - не може да бъде наричан неморален. Логика!
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4191
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот atom22 » 13 Апр 2024, 14:40

Половин година по-късно се връщам към тази тема за да… я завърша всъщност. Знам че е рядко срещано но пък е хубаво когато нещата се развиват до край, а и да се отблагодаря за помощта ви. Преди няколко дни делбата мина през нотариус и сега ми връчиха подписаното копие от договор с който процеса завърши. А хронологията е, че се явих преди два месеца на делото, там пред сградата за пръв път говорих с останалите страни, понеже нямах претенции се разбрахме по между си как да ги разделим. В самата съдебна зала стояхме няколко минути, съдията пита дали сме съгласни на доброволна делба и приключи заседанието. Един от останалите ответници бе наел адвокат(Аз се отказах от този вариант защото не излизаха сметките просто. Цената която трябваше да платя не оправдаваше материалния ми интерес. По-късно ще дам подробности за чуждия адвокат.) и основно той предложи начина по който да се разделят нивите, аз се съгласих, а третата страна имаше претенции всъщност че аз съм получил по-лоши ниви от нужното и дефакто искаше вместо мен да се договаря но отказах милия жест. Ще ги закръгля малко числата: аз взех 9 дек., адвоката 8, а третата страна 17 което трябва да отговаря на 25, 25 и 50%. Моите 9 се компенсират с това че са основно неработещи земи, заради това и третата страна възрази. Но това е грешно, въпреки че на документи се водят така, аз знам че в действителност арендатора ги обработка почти всички и затова бях доволен. След това адвоката, каза че искал да разваля арендния договор на което предложение аз отказах, третата страна също отказа без да съм искал от нея. Те не знаят, че аз съм сключил договора всъщност понеже в него фигурират упълномощени от мен лица и моето име го няма, което е важно както може би ще се досетите в ситуация като тази, дава ми голямо предимството в разговорите. Но в този момент се замислих понеже не знам дали ще успее но ако успее адвоката да развали напълно редовен към онзи момент за българските стандарти аренден договор само с едностранно съгласие на 25% то какъв смисъл има от тези договори, врата в полето? Няколко седмици по-късно при подписването на делбата пред нотариус се срещнах и с втората страна, там тя дойде вместо адвоката й, и след малко приказки я отказах да разваля договора, като това беше напълно услуга за нея, аз така или иначе вече ще получа отделна земя и не ми пречи да сключа договор само за нея но адвоката й до момента бе взел 2000лв. за доста малко работа по делбата, кой знае колко щеше да й вземе за опита да развали арендния договор, само за да добиете представа ще ви кажа, че тази земя плаща по 20лв аренда, а тя получи 8дка… Тя ако толкова иска да ползва земята за нейни нужди може да говори с арендатора, сигурен съм ще се съгласи да й даде тези декари, те са незначителни за него. А ако изключим адвоката до момента общите разходи за трите страни са малко под 500лв.(за нотариус и вадене на документи). Само не знам съда ще иска ли пари, колко, кога? Понеже нищо не съм чул от там.
А да си отговоря на въпроса от началото на темата - Защо бе нужно всичко това със съдебната делба? От глупост. Понеже една от страните е била твърде глупава за да потърси номер за връзка с мен, който между другото аз преди 9 години оставих на нейни роднини понеже тя не беше в България, точно за да се избегнат такива ситуации.
atom22
Потребител
 
Мнения: 137
Регистриран на: 28 Апр 2018, 14:47

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот doondie » 13 Апр 2024, 19:02

atom22 написа:Половин година по-късно се връщам към тази тема за да… я завърша всъщност.
В крайна сметка сте се разбрали помежду си, което е добре. Всеки си отговаря за разходите. Делото не си го инициирал ти все пак, нито си осъден или загубил спор, та да трябва да покриваш адвокатски хонорар. Що се отнася до съдебните разходи - би трябвало в решението да са посочени какви са и кой колко дължи. Вероятно е само държавна такса, която инициаторката е покрила.

Кажи сега кога ще почерпиш за твое здраве. :D
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 539
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот atom22 » 13 Апр 2024, 23:19

Винаги бих почерпил, лошото е, че основно тук сте от София. А аз съм се забутал чак във Варна.
atom22
Потребител
 
Мнения: 137
Регистриран на: 28 Апр 2018, 14:47

Re: Как протича съдебна делба на ниви

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Апр 2024, 09:27

Доброволната делба е най-добре, правилно са се развили нещата, още повече - имате доста имоти.

Аз понякога е ставало въпрос за 1-2 ниви, както и да е.

Дано всичко да е оформено документално.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5257
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Съсобственост и делба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron