начало
Заради изборите за нов съвет: ВСС се запозна със системата за онлайн гласуване в Естония Заради изборите за нов съвет: ВСС се запозна със системата за онлайн гласуване в Естония

Развод на българи живеещи в САЩ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Развод на българи живеещи в САЩ

Мнениеот fancbg » 21 Ное 2023, 04:56

Здравейте,

Със съпруга ми се оженихме преди повече от 14 години с единствената цел да заминем заедно за САЩ, след като аз спечелих зелена карта. Иначе живеем заедно повече от 22 години, 18 от които извън Блгария, 13 години и половина в САЩ. И двамата на средна взраст, с големи деца, даже аз 10 години по-голяма от него. Нямаме обща, семейна собственост в България. В САЩ започнахме от 0, с $10К-15К в джоба, и 2 куфара. Без никакви приятели, близки или контакти, с доста слаб английски, без квалификации и умения за доходоносни професии. С много труд, проучване, четене, находчивост и взаима подкрепа, успяхме да се установим и да постигнем сносен стандард на живот.
Съпруга ми работи в строителсвото, но за специалността и лиценза си беше приет в 5 годищна програма, "on the job training" в която докато се учат и работят, получават прогресивно увеличение на заплащането. 2 или 3 дни в седмицата след работа ходеше на училище като механо техникум, по 4 часа. Четене, писане, проекти, тестове докато стане лицензиран - не е лесно, и на околните също :). Заплащането е доста добро, като допълнително имат много бенефити - много добро здравно осигуряване, пенсионно и допълнително пенсионно осигуряване. Аз започнах да се обучавам за счетоводител и данъчен специалист, дори ходих в колеж няколко семестъра с цел да прехврля кредити от обучението си в БГ и да премина в университет. На съпруга ми професията е определено по-доходоносна, с всички бенефити, които са за двамата, но е по-тежка, има нуждата някой да му помага, да се грижи за него и другите домашни задължения. Затова се отказах от правене на кариера в областта на счетоводството и работех сезонно като данъчен специалист. На кратко, той работи много, печели добри пари и получаваме осигуровки двамата, аз работя и печеля доста по-малко, но се грижа за него да е добре и успешен в работата, грижа се за семейния бюджет, семейните дела, инвестиции, данъци, проучване и още много други неща дето по-трудно се оценят.
Като повечето семейства сме имали търкания, но големи скандали или помисли за развод никога. За моя голяма изненада сега моят съпруг реши, че иска да се разведем, като оиде от САЩ до България и подаде искова молба за развод, образувамо е дело. В България нямаме нищо за делене, но в САЩ имаме доста за делене: апартамент, коли, инвестиции, различни пенсионни сметки, от неговата работа също и др. Развод би трябвало да се заведе в Америка, но той каза не. Разговарях с адвокат в България и разбирам, че рано или късно ще получи развод. Проучвам и правя консултации с адвокати тук, но не съм предприела конкрени стъпки за завеждане дело тук. Българския съд няма юрисдикцията да решава семейните ни проблеми и делби, при положение че ние сме живяли 14-те години от брака ни в САЩ.
Процесуално как биха могли да се развият нещата?
Ако някой има опит с подобен казус ще бъда много благодарна ако го сподели.
fancbg
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Ное 2023, 14:12

Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron