начало
Въпроси на тълкуването, свързано с електронното административно правосъдие Въпроси на тълкуването, свързано с електронното административно правосъдие

Заплаха за палеж и побой в соц. мрежи - FB, Viber и Whatsap

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Заплаха за палеж и побой в соц. мрежи - FB, Viber и Whatsap

Мнениеот pocketbook » 30 Ное 2023, 20:47

Здравейте,

На мой близък му бяха отправяни заплахи за палеж на жилището и саморазправа. Младежът който го заплашваше се е опитал да наеме някой да му "счупи капачките". Правени са и снимки на жилището докато той е бил вътре, както и извън жилището докато се е разхождал по улиците. Става дума за столкване/преследване (не съм сигурен какъв е точният термин). Съответно снимките са правени без негово знание, в детективски стил. Заплахите бяха отправяни във Вайбър, Уатсап и Фейсбук, чрез лични съобщения. Опита за наемането на бияч е станало пак чрез тези 3 мрежи. Посъветвах го да подаде сигнал в 112, което е направил, а те да го насочат какви са следващите стъпки. Това е от Януари 2019, но се повтаря отново. В началото смятахме, че е просо пиарска проява, или нещо подобно, защото няма друга, или по-точно сериозна причина за палеж и счупвания.

Доколкото знам чл.32 от конституцията забранява да се снимат, или прави запис на лица без тяхното съгласие. Не съм наясно обаче как се третират подобни заплахи отправени чрез социални мрежи. Съобщенията дори и да са изтрити от телефоните, все още съществуват на сървърите на Вайбър Ракутен и Фейсбук.

Ккакво би могло да се направи, какви биха били последствията и полицията в България ще обърне ли внимание въобще? Какво е вашето мнение и съвет?

Благодаря предварително!
pocketbook
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Ное 2023, 20:12

Re: Заплаха за палеж и побой в соц. мрежи - FB, Viber и What

Мнениеот crissm » 01 Дек 2023, 18:14

Здравейте! Кофти случай , но спасение има. Подайте тъжба до районната прокуратура по местоживеене и опишете цялата фактическа обстановка и им представете снимки на чатовете. Това в никакъв случай не са достатъчно доказателства , но е престъпление от общ характер , а вашата тъжба е законен повод , което е едно от основанията за образуване на досъдебно, което значи , че прокурор е длъжен служебно да образува прокурорска преписка и да го възложи на органите на МВР да проверят и да установят дали има достатъчно данни за извършено престъпление,ако да – ще се образува досъдебно производство и когато се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице в извършване на престъпление ще се привлече в качеството на обвиняем.
От това което сте написали дотук , се установя чл.144 НК , чл.144а НК и чл.320а от НК. Самите престъпления са съставомерни дори и казани в социалните мрежи.

Късмет!
crissm
Младши потребител
 
Мнения: 17
Регистриран на: 15 Мар 2023, 13:43


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron