начало
Камарата на следователите: Общата ни цел е да се оздрави съдебната система Камарата на следователите: Общата ни цел е да се оздрави съдебната система

Проверка на статуса на лице?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Проверка на статуса на лице?

Мнениеот nedqlkow » 04 Дек 2023, 19:14

Здравейте,

Поводът за публикацията ми е желанието на мой близък да закупи нов автомобил. На негово име няма нищо, нито жилище, нито автомобил. Не работи на трудов договор. Притесненията ми са породени от следните 2 фактора:

1. През далечната вече 2005-та година, лицето е изтеглило потребителски кредит в малък размер, който в последствие не е погасен изцяло поради изключително некоректни условия от страна на кредитодателя. Вероятно давността на задължението отдавна е изтекла, но все пак ми се иска да разбера дали е възможно задължение с подобна давност да създаде проблем?

2. През 2020-та година на лицето е издаден акт от ДАИ по чл.93, ал.1, т.1 от Закона за автомобилните превози. Съответният акт е на стойност 2000 лева и също не е погасен. Възможно ли е този акт да се превърне в причина за запориране на автомобила в последствие и невъзможност за неговото законно управление?

Гореспоменатите две причини ме карат да се чудя дали има опция преди да бъде закупен автомобила, съответно прехвърлен на купувача, да бъде направена проверка какъв е статутът на дадения купувач? Може ли да има той на свое име автомобил, без от това да произтекат негативни последици за него като запориране?

Ще бъда изключително благодарен на всеки, който се включи.
nedqlkow
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 02 Ное 2012, 20:57

Re: Проверка на статуса на лице?

Мнениеот kalahan2008 » 04 Дек 2023, 22:36

nedqlkow написа:все пак ми се иска да разбера дали е възможно задължение с подобна давност да създаде проблем?

Възможно е.

nedqlkow написа: Възможно ли е този акт да се превърне в причина за запориране на автомобила в последствие и невъзможност за неговото законно управление?

Възможно е.

nedqlkow написа:дали има опция преди да бъде закупен автомобила, съответно прехвърлен на купувача, да бъде направена проверка какъв е статутът на дадения купувач?

Да, от нотариуса или от продавача.

nedqlkow написа:Може ли да има той на свое име автомобил, без от това да произтекат негативни последици за него като запориране?

Не.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4133
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron