начало

ПТП средна телесна повреда

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ПТП средна телесна повреда

Мнениеот nikola2603 » 18 Фев 2024, 17:29

Здравейте,

Преди известно време по невнимание закачих пръстите на крака на възрастен мъж със задна дясна гума.
В началото изглеждаше, че няма сериозни наранявания(възрастния мъж стана и ходеше без проблем,
каза ,че изпитва само леки болки в крака), но в последствие се установи, че има ,,пукнати фаланги,,(не съм сигурен дали това е правилната терминология) на пръстите на крака и че това се води средна телесна повреда.

Бях признат за виновен и ми отнеха книжката за 8 месеца с глоба от 1000лева, но ми беше споменато че сега мога да бъда съден от възрастния човек за неимуществени вреди за някакви огромни суми.

Аз съм работещ студент и не разполагам с толкова пари и не притежавам нищо освен колата ми, как се процедира в такава ситуация. Ще вземат част от заплата за период време ли(и ако да колко?) ?

Благодаря предварително!
nikola2603
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Фев 2024, 16:44

Re: ПТП средна телесна повреда

Мнениеот bvoykov » 18 Фев 2024, 19:44

В тези случаи обичайно съдят застрахователя по Гражданска отговорност, той трябва да плати. Ако съдят Вас, като ответник следва да го привлечете като трето лице помагач в процеса при подаването на отговора на иска, когато Ви връчат исковата молба, и после да си искате парите от него, защо иначе ще е тая застраховка?
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 528
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: ПТП средна телесна повреда

Мнениеот ibmm14 » 23 Фев 2024, 18:08

Здравей, в момента и аз минавам през нещо подобно, само че съм един етап напред и получих писмо, че ме съдят за 5-цифрена сума по-близо до 6-цифрена за нанесени нематериални щети - психологически. Не са се опитвали даже да съдят застрахователите ми, а директно са се захванали с мен. И имам 1 месец срок да обжалвам с адвокат. Някой запознат да ми обясни има ли действителен шанс да ме осъдят на каквато и да е сума без избощо да са стигали до застрахователя ми ? Иначе ще те държа в течение как ще протекат нещата при мен в следващите месеци.
ibmm14
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 18 Авг 2022, 13:13

Re: ПТП средна телесна повреда

Мнениеот bvoykov » 23 Фев 2024, 23:37

Срокът от 1 месец не е да обжалвате, а за да подадете отговор на исковата молба. С отговора посочете Вашия застраховател и поискайте от съда да го привлече като трето лице помагач на Ваша страна. Ищецът трябва да докаже дали наистина е "страдал" толкова, колкото описва, така че не е сигурно в крайна сметка какво ще му присъди съдът, може да има и съпричиняване, много обстоятелства има. Е, със сигурност ще бъдете осъден за нещо, щом има приключило вече наказателно дело, но както във Ваш интерес, така и в интерес на застрахователя Ви, това да е за по-малко. Колко по-малко вече зависи от конкретната фактическа обстановка, какво точно е било ПТП-то, какви наранявания е получил ищецът, "психологическите" вреди може ли да ги докаже (общо-взето за тях се чува едно и също - не можел да спи, не можел да яде, сънувал кошмари, станал затворен, страх го е да влиза в кола, щото му се възвръщали споемните от катастрофата и прочие, сега може да звучат смехотворни, но никой реално не може да разбере как един човек истински изживява даден неприятен случай). Ако Ви се наложи да платите нещо, застрахователят следва да Ви го възстанови. Как практически става това, аз лично не знам.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 528
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: ПТП средна телесна повреда

Мнениеот ibmm14 » 24 Фев 2024, 02:52

bvoykov написа:Срокът от 1 месец не е да обжалвате, а за да подадете отговор на исковата молба. С отговора посочете Вашия застраховател и поискайте от съда да го привлече като трето лице помагач на Ваша страна. Ищецът трябва да докаже дали наистина е "страдал" толкова, колкото описва, така че не е сигурно в крайна сметка какво ще му присъди съдът, може да има и съпричиняване, много обстоятелства има. Е, със сигурност ще бъдете осъден за нещо, щом има приключило вече наказателно дело, но както във Ваш интерес, така и в интерес на застрахователя Ви, това да е за по-малко. Колко по-малко вече зависи от конкретната фактическа обстановка, какво точно е било ПТП-то, какви наранявания е получил ищецът, "психологическите" вреди може ли да ги докаже (общо-взето за тях се чува едно и също - не можел да спи, не можел да яде, сънувал кошмари, станал затворен, страх го е да влиза в кола, щото му се възвръщали споемните от катастрофата и прочие, сега може да звучат смехотворни, но никой реално не може да разбере как един човек истински изживява даден неприятен случай). Ако Ви се наложи да платите нещо, застрахователят следва да Ви го възстанови. Как практически става това, аз лично не знам.

Неправилно пресичащ пешеходец със средна телесна и се води, че съм могъл да спра. Пише, че съм проявил състрадание, което е така и съм се признал за виновен. Получил съм от градския съд минимална присъда 3 месеца без правоспособност за шофиране.
ibmm14
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 18 Авг 2022, 13:13

Re: ПТП средна телесна повреда

Мнениеот bvoykov » 25 Фев 2024, 21:55

Всеки случай си е специфичен и има много детайли, които трябва да бъдат изследвани, като например какъв е видът на средната телесна повреда, до каква степен е засегната телесната неприкосновеност на пострадалия и колко дълъг е бил възстановителният период, интензитетът на изпитваните болки и други. Възможно е и броят на извършените нарушения от водача при причиняване на ПТП също да играе някаква роля при определяне на обезщетението, но това е едно мое теоретично предположение, не съм го виждал на практика все още. Сега, ако наистина е пресичал неправомерно, както твърдите, това е предпоставка за редуциране на обезщетението, но не и за неговото отхвърляне. Колкото по-грубо е било нарушението на правилата за движение от страна на пешеходеца, толкова по-малко обезщетение за твърдените вреди, включително и имуществени такива (разходи за лечение например) му се дължи. Това за състраданието и признаването на вината имат отношение към определяне на наказанието, не съм сигурен дали биха могли да имат някаква стойност касателно намаляване на претендираното обезщетение по гражданското дело, но изглежда сте получил едно от най-леките наказания, най-вероятно 1000 лв. глоба и 3 месеца без книжка, както казвате, хипотетично е можело и да не Ви отнемат книжката, но при пострадали хора това е рядкост. И все пак за пореден път се убеждавам колко снизходителни са съдиите в столицата, в "прованса" лишаването от книжка би било най-малко 6 месеца сигурно, глобата пак най-вероятно би била минимална, но то и за алкохолните престъпления могат да бъдат срещани съдии, налагащи сравнително леки наказания, включително и такива, предложени със споразумение от прокуратурата.
Ако срещу Вас има образувано дело и Ви тече срок за отговор на исковата молба, е желателно да се обърнете към адвокат. Както казах в предходния пост едва ли ще имате шанс да отървете обезщетението, но може да направите всичко по силите си, за да го намалите, а и като привлечете Вашия застраховател по Гражданска отговорност като трето лице помагач и той ще гледа да прави същото, защото на застрахователите никак не им се плаща.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 528
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron