начало
Привлекателните адвокати имат по-големи шансове да спечелят съдията Привлекателните адвокати имат по-големи шансове да спечелят съдията

възражение срещу фактура ВиК

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


възражение срещу фактура ВиК

Мнениеот bur042819 » 02 Апр 2024, 05:57

Здравейте, казуса е следния: Днес влязох в интернет-банкирането си , за да заплатя дължимите от мен суми за потребление на вода.
Тъй като сумата ми се стори висока, реших да погледна , дали показанията , отразени във фактурата са правилни. С учудване установих, че ми е начислена допълнителна консумация на вода в размер на общо 5 куб.м. Това е още 1/3 отгоре върху месечното ми потребление-20 лв. върху месечната сметка.
С оглед, да не ми се начисляват лихви за забавено плащане, заплатих фактурата.
Какви са правата ми в случая? Мога ли да искам от ВиК и сторниране на неправомерно начислените кубици вода, тъй като те не са реално потребени! Най-вероятно адвокат и дело!
Имам водомери в имота! Всеки месец се отчета потреблението! Най-вероятно същото се е случвало и с предни фактури, но не съм обърнала внимание, а няма как да направя справка назад във времето.
Самотен родител съм и 5 куб.м. вода на месец върху сметката са ми в повече. Това е реално 2 пъти потреблението на самотно живеещ човек.
bur042819
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 27 Мар 2024, 12:56

Re: възражение срещу фактура ВиК

Мнениеот guest1 » 02 Апр 2024, 08:28

Здравейте!
От обяснението разбирам:
1. Става дума за самостоятелно жилище - къща. Понеже говорите за „имота“. Това означава, че не сте в сграда, в режим не Етажна собственост и нямате „общ водомер“.
Когато има общ водомер - неговата консумация се разпределя между обитателите на сградата.
2. Не сте първата (първия абонат), на който записаните показания се разминават с реалните, няма да сте и последния. Подобни ситуация бяха масови по време на „локдауна“ - изолацията, по време на корона-епидемията. Тогава отчетниците изобщо не ходеха на място, а пишеха „наизуст“.
Ако Вашия водомер е изправен и пломбиран - нямате основания за притеснения. Вместо сторниране на вече платеното - през следващия отчетен период ще имате по-малко за плащане. Ако вашата реална консумация не се промени. Понеже водоподаването не е еднократна услуга, а постоянна с периодично отчитане.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1859
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: възражение срещу фактура ВиК

Мнениеот doondie » 02 Апр 2024, 12:25

В какво жилище живеете? 10 кубика ли е средномесечното Ви потребление? Малко множко ми се струва, освен ако нямате 3-4 деца.

Как е представено във фактурата това надписано потребление? В нашата - живеем в блок - пише „от общ”. Допреди няколко месеца пък беше „разпределение”. Вече взе да ми писва от незаинтересоваността на местното ВиК. За миналия месец например „от общ” беше 50% от реалното ни потребление.

Имайте предвид, че лихви няма да плащате, нито ще Ви спрат водата, ако обжалвате сметката си. Докато доставчикът (ВиК) разглежда жалбата, не сте длъжна да плащате. След като излязат с решение, тогава ще трябва да платите. Междувременно можете да платите само толкова, колкото смятате, че реално дължите.

На този етап бихте могли да се обърнете към Комисията за защита на потребителите, съответно и към съда, ако смятате, че системно сте плащали неоснователно повече. Поискайте копие от фактурите или поне информация колко и за какво сте плащали досега. Ако не са Ви издавани фактури, то сте плащали без основание, но да не се отклоняваме от темата.

Успех! о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител
 
Мнения: 535
Регистриран на: 29 Юли 2017, 17:29
Местоположение: Плевен

Re: възражение срещу фактура ВиК

Мнениеот bur042819 » 03 Апр 2024, 16:08

Благодаря на отзовалите се!
Апартамент в 8 етажен блок, живея с две деца-общо 3 души. Изрично във фактурата е посочено " от разпределение " - 4 куб.м. за единия водомер и 1 куб.м. за другия водомер. Общо 5 куб.м
bur042819
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 27 Мар 2024, 12:56

Re: възражение срещу фактура ВиК

Мнениеот guest1 » 03 Апр 2024, 16:30

bur042819 написа:Апартамент в 8 етажен блок, живея с две деца-общо 3 души. Изрично във фактурата е посочено " от разпределение " - 4 куб.м. за единия водомер и 1 куб.м. за другия водомер. Общо 5 куб.м

С това трябваше да започнете.
Вариантите са два:
1. В ощите части има чешма, от която много се консумира.
2. Някои съсед краде (дефектен водомер) и се разпределя между другите.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1859
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 15 госта


cron