начало
Привлекателните адвокати имат по-големи шансове да спечелят съдията Привлекателните адвокати имат по-големи шансове да спечелят съдията

Споразумение към ТД с клауза неустойка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Споразумение към ТД с клауза неустойка

Мнениеот clymene » 03 Апр 2024, 18:13

Здравейте! С работодателя ми стигнахме до съгласие да заплати мое обучение за повишаване на професионалната квалификация. Той ще поеме всички разходи по него, но иска да сключим споразумение, че ако напусна компанията в рамките на една година, сумата за обучението ще бъде възвърната на компанията от мен. Това за мен е справедливо решение и съм съгласна да подпиша такъв документ, но въпросът ми е как да го оформя така, че да има легална тежест? С ДС към трудовия договор, отделен договор за обучение, или друго? Също така като текст как бих могла да го оформя и въз основа на какво?

Наясно съм, че такива разходи се поемат от работодателя и трудно такъв документ ще мине, ако се стигне до спор, но аз така или иначе ще бъда коректна и ще спазя нашата уговорка, затова ми се иска и документът, който ще подпишем наистина да защитава работодателя.
Благодаря предварително!
clymene
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 03 Апр 2024, 18:03

Re: Споразумение към ТД с клауза неустойка

Мнениеот guest1 » 03 Апр 2024, 20:24

Здравейте!
Според мен - договор за обучение означава, че самият работодател (или оторизирано от него лице) ще ви обучава.
По-скоро - допълнително споразумение/анекс към сегашния договор.
Дали ще е сегашния ТД + ДС или „чисто нов“ ТД с добавени клаузи - все същото е. ДС се прави, когато се изменят малко неща, а основните остават същите.

Колкото до легитимността - няма никакви пробеми, при евентуален спор. Щом и двете страни са се подписали.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1859
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Споразумение към ТД с клауза неустойка

Мнениеот griffonseye » 03 Апр 2024, 20:49

С анекс според мен е най-удачно, както е посочено и в предишния коментар.
griffonseye
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Апр 2024, 20:29

Re: Споразумение към ТД с клауза неустойка

Мнениеот ivanov_p » 04 Апр 2024, 08:45

Правите нов договор в който се записва, че работодателят ще ви заплати обучението в размер на тази и тази сума, която включва цената на курса, други разходи, вкл. и времето през което отсъствате от работа, а ви се плаща заплата. Срещу това вие ще работите в дружеството определен период от време, една година. В глава неустойки сочите, че при напускане преди изтичане на срока дължите по 1/12 от сумата дадена от работодателя за всеки от останалите месеци и определена неустойка, защото работодателят не е банка за да ви финансира, а и банката иска лихви. Според мен разумна неустойка би била 1/3 от тази 1/12 за всеки от оставащите месеци. Ще пишете, че при прекратяване на договора от страна на работодателя без ваша вина не дължите връщане на сумата за обучение и неустойка.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4354
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 23 госта


cron