начало
Двама съдии влизат в битка за председател на Апелативен съд-Варна Двама съдии влизат в битка за председател на Апелативен съд-Варна

Полу-сестра

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Полу-сестра

Мнениеот beliq_19 » 23 Апр 2024, 23:33

Добър ден, казусът е следният: на базата на изготвен ДНК резултат в един известен сайт ми излезе голяма вероятност да имам полу-сестра откъм страна на баща ми. На базата на сайта тя би ли могла да ме задължи да си направим официален ДНК анализ? Би ли могла да претендира родствени връзки към баща ми, който е починал преди 15 години?

Благодаря
beliq_19
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Апр 2024, 23:17

Re: Полу-сестра

Мнениеот portokal » 24 Апр 2024, 08:25

Стига, бе, това в България ли? В която всички сме братовчеди? ;)
И как така вероятност, тези близки родства не се ли установяват с ДНК-анализ доста точно като степен на родството? В смисъл, ако не ти е полусестра, може да ти е леля или подобно, да речем, или племенничка, но все ще знаеш или подозираш за такава роднина, а и ще е ясно от самия тест горе-долу каква роднина.
Свърза ли се с тази жена? Аз бих, не бих треперила, ау, сега дали ще иска нещо. Пък може, както казах, да е пълнокръвна сестра на баща ти, на майка ти или дъщеря на брат ти, сестра ти.
Не може да предяви иск за установяване на бащинство, ако са минали повече от 3 години от нейното навършване на пълнолетие. При изтекъл срок, на базата само на теста, за нищо не може да те задължи.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5503
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Полу-сестра

Мнениеот guest1 » 24 Апр 2024, 09:27

Здравейте!
Стигнах с четенето до
beliq_19 написа:изготвен ДНК резултат в един известен сайт

и спрях. Сам се сещате, че въпросния анализ не е официален и няма никаква стойност.

Колкото до голямаТА
beliq_19 написа:вероятност да имам полу-сестра

става дума за 50% - или имате, или нямате!

Колкото до всички подобни анализи - „Три гена ни делят от маймуните“.
Отивам да видя брат'чеда в зоопарка!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1946
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Полу-сестра

Мнениеот portokal » 24 Апр 2024, 13:40

Жоре, ти ли си, бе? Освен юрист любител, и генетик любител ли стана?

Естествено, че имат някаква стойност тестовете, не се делят на официални и неофициални. Като идеш в лабораторията за кръвна картина или тест за ковид, това "официален" тест ли е? Ама джипито ти го ползва.

Жената в случая няма право да заведе иск за "официално" установяване на бащинство, ако е навършила 21 - защото срокът не подлежи на възстановяване, а не защото тестът не бил "официален".
Па тя може и да не иска. Може да е осиновена и да търси биологични роднини не за да им става документална роднина, да им разваля семействата и да им взима наследствата. Много такива хора има.
Аз бих се свързала с нея с готовност. Защо някои хора бягат, не знам.

Ей така, както сме били имали почти сто процента еднаквост с маймуните, така по изследваните маркери - същите, дето и "официално" ги ползват вещите лица в съда по ДНК-експертизи - може да се каже доста точно коя степен роднина ти е някой роднина, вкл. по съребрена линия, по броя общи маркери; за първи-втори-трети братовчеди говорим, де, не за маймуни.

-----

Точно тази събота и неделя, вместо да се захвана с нещо полезно, гледах в Ютюб клипове за такива ненадейно открити биологични роднини в САЩ и още съм под впечатлението на някои.
Даже ония тестове за "национален" произход в проценти, които принципно изобщо не могат да ти кажат от каква народност си и често дават за двама братя различен резултат, и те в единия случай от клиповете бяха помогнали - някакви хора се бяха усъмнили защо така като потомци на чисти британци имат твърде много маркери, характерни за Източна Европа, и ровейки, бяха установили, че не са биологични роднини на братовчедите си, съответно покойният им баща не е на братята си, ами е дете, явно разменено в родилното през 1913 ли беше, не в "Шейново", а в САЩ, и е биологично дете на полски евреи или някакви такива. Бяха се свързали накрая с биологичната си рода и с децата на "британското" момче, отгледано от евреите на свой ред.
Най-впечатлявашият случай беше за Пол Фонсак - откраднато от родилното в Чикаго бебе на възраст един ден и нещо през 60-те от жена, която се направила много успешно на медицинска сестра. Имало е подозрения, че е някаква мегаизвестна и умела чикагска измамница и че е откраднала бебето, за да го продаде за осиновяване - тя отрича и нищо не се доказва. От бебето има една снимка на еднодневна възраст. След година и половина намират изоставено в количка на тротоара някъде си другаде в САЩ момченце на близка възраст. Никой не го търси с месеци и преглеждат всички случаи на обявени за изчезнали подобни момчета, като не успяват да изключат по неща като кръвна група, черти, раса и форма на ушите(!) само това семейство с откраднатото бебе. Те също заявяват, че детето е тяхното, вземат го и си го гледат, но се предполага, че може да са имали някакви съмнения, защото не искат да обсъждат случая, момчето разбира случайно след години, че е било жертва на "медиен" случай, и не получава много обяснения, но с появата на ДНК-тестовете в наше време успява да кандърдиса родителите си да дадат проба от тези с памучето на бузата - те дават, почти веднага съжаляват и казват, че не искат да знаят, сърдят му се три години, че не ги е послушал, ами е изпратил пробите, но се установява, че не им е биологично дете, и няма никаква представа откъде се е взел на тротоара. Пак покрай теста се свързва с човек, който трябва да е негов биологичен втори братовчед, но е осиновен и търси биологичните си родители, та така стигат накрая до родителите на осиновения (плод на ученическа свалка), оттам търсят техни първи братовчеди и намират един, който в крайна сметка се оказва бащата на нашия човек - двойка алкохолици, починали вече, които имат още три деца, а с родените им през 60-те близнаци, момче и момиче, никой не знае какво е станало - та този мъж се оказва момчето. Има откъслечни данни, че близнаците са били силно неглижирани към момента, когато още някак са живеели с родителите си, а с момичето не се знае какво е станало, предполага се, че е починало. Е те на тея хора живите три деца отказали да говорят какво знаят, ако нещо знаят, и много неохотно изобщо установили дори единичен контакт с биологичния си брат. Намират и откраднатия биологичен син на родителите му, пак по такива данни в сайт, където се е регистрирала дъщеря му; той самият умира скоро, отгледан е от самотна майка, по-млада от жената, която го е откраднала, също починала и никой не знае как е попаднал при нея.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5503
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36

Re: Полу-сестра

Мнениеот guest1 » 24 Апр 2024, 14:49

portokal написа:Като идеш в лабораторията за кръвна картина или тест за ковид, това "официален" тест ли е? Ама джипито ти го ползва.

Ползват (ползваХА) го доста медици, ама за да им изплатят едни 1000 лева „за работа на първа линия“!
3 теста на един човек, един след друг - с различни резултати. Кой е ... по-по-най?

Колкото до тези сайтове - точно тях имах предвид, не „Съдебномедицинска експертиза за установяване на родителския произход“.
Скоро ме убеждаваха, колко назад във времето ще ми намерят пра-пра-пра-пра ... пра-дядовци/баби.
До времето на динозаврите, Адам и Ева или който е бил там.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 1946
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Полу-сестра

Мнениеот portokal » 24 Апр 2024, 15:15

guest1 написа:3 теста на един човек, един след друг - с различни резултати. Кой е ... по-по-най?

Е, как кой - най-официалният, много ясно. ;)
Експертизата не е точно "официален тест", тя е начин за събиране на определени данни в съдебния процес.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител
 
Мнения: 5503
Регистриран на: 13 Яну 2005, 20:36


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron