начало
Арбитражният съд при БСК събра съдии и арбитри на конференция за общите въпроси на арбитражното и съдебното производство Арбитражният съд при БСК събра съдии и арбитри на конференция за общите въпроси на арбитражното и съдебното производство

Тълкуване на чл. 347а, ал. 3 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Тълкуване на чл. 347а, ал. 3 от КТ

Мнениеот anon_4261 » 20 Май 2024, 18:45

Здравейте!

Бих бил благодарен, ако някой експерт или юрист, може да ми обясни написаното, в този конкретен член от Кодекса на труда. За улеснение ще го цитирам директно.

Глава седемнадесета. Трудова книжка и трудов стаж
Раздел I. Регистър на заетостта и единен електронен трудов запис
Единен електронен трудов запис
Чл. 347а. (Нов - ДВ, бр. 85 от 2023 г., в сила от 01.06.2025 г.) (1) Единният електронен трудов запис е електронен документ, който съдържа данни и обстоятелства, свързани с трудовата дейност на работника или служителя, и е официален удостоверителен документ.
(3) Работникът или служителят има право на информация за историята на достъпите до своя единен електронен трудов запис, с изключение на случаите на достъп от органите на досъдебното производство по реда на Наказателно-процесуалния кодекс и на Държавна агенция "Национална сигурност" по реда, определен в наредбата по чл. 62, ал. 5. В историята се съдържат данни най-малко за работодателя, държавния орган или третото лице, осъществило достъпа.

Искам да попитам как следва да разбирам последното изречение от алинеята? За да конкретизирам своя въпрос ще дам пример.

Пример:
Лицето X се намира на работа в частен/държавен сектор. Въпросното лице напуска работа и отива на работа на друго място. Достъп до информацията за трудовата му дейност, в новото място, ще имат: работодателя (съответно предишния такъв), държавни органи (неизвестно кои точно), трети лица (всички познати/непознати, приятели/колеги). И за всичко това въпросното лице Х, ще има информация кой му е достъпвал трудовия запис. Ако това е така, къде отива правото на лична неприкосновеност. Смятам, че съдържанието на електронния трудов запис, е изключително специфично и не следва да бъде достъпно за трети лица или институции, или когото да било другиго, освен за самия работник/служител и неговия текущ работодател. Така написани тази алинея, аз я разбирам в смисъла, който съм дал с пример по-горе. Затова ще се радвам, ако някой може да обясни какво точно се има предвид в тази конкретна част от Кодекса.

Благодаря предварително!
anon_4261
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Май 2024, 17:53

Re: Тълкуване на чл. 347а, ал. 3 от КТ

Мнениеот berto » 20 Май 2024, 23:16

Здравейте!

Означава, че в Наредбата по чл. 62, ал. 5 /КТ ще има нормативно определен ред за достъп от държавни органи - прокуратура, ДАНС и други, който се осъществява за целите на наказателния процес.

Трети лица няма да имат достъп.
berto
Потребител
 
Мнения: 368
Регистриран на: 01 Сеп 2020, 17:32


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron