начало
52-ма кандидати за младши магистрати посочиха къде искат да работят след НИП 52-ма кандидати за младши магистрати посочиха къде искат да работят след НИП

Как се оспорва реституция

Казуси за недвижими имоти


Как се оспорва реституция

Мнениеот mikhail » 17 Юни 2024, 17:11

Здравейте
Собственик съм на реституиран имот. Реституцията е извършена през 1998 г. Част от имота- около 35% е застроена с паянтова постройка, която е подлежала на събаряне. Тази сграда представлява част от по-голяма сграда която се намира в съседен имот. Цялата сграда е 840 кв.м-720 кв.м са в съседния имот, 120 кв.м в моя
Към момента на извършването на реституцията паянтовата сграда е все още с временен статут и подлежи на събаряне в срок от 3 години след 20.01.1998. Тя не само не е съборена, но е и вкарана в кадастър, без аз да съм бил уведомен. Факта че сградата е вписана в кадастъра какво отношение има към собствеността?-кадастъра по принцип отразява материалното присъствие на сгради и др. Строителни обекти без да визира собствеността- закона казва да се даде "траен градоустройствен статут в съществуващия им вид".
Съседният имот е продаден от същото общинско предприятие на частна фирма. Техният нотариален акт НЕ включва тази част от постройката която е в моя имот. На тях са продадени само 720 кв.м. Де факто те владеят нещо което не притежават. Общинското предприятие-продавач отдавна вече не съществува и няма правоприемник.
Водихме дело за освобождаване на сградата и го загубихме. Съдебното решение отхвърли нашите претенции за наем на базата че съдията счита реституцията неправомерна. Нашия адвокат не ни представи аргументи за обжалване и ние не обжалвахме
Навсякъде в решението се говори за сградата-не се споменава незастроената част от имота. Не се "призовава" и за отмяна на реституцията.
Самата реституция не е "атакувана" по съдебен път от другаде и не е отменена. Аз си плащам редовно данъците върху имота и имам неоспорвано владение върху незастроената част
ВЪПРОС: Ако приемем че реституцията е неправомерна и имота не е мой, на кого е? Не е на частната фирма, защото не са го купили и предприятието-продавач вече не съществува както обясних по-горе, остава общината?
ДРУГ ВЪПРОС: Кой може да оспори реституцията? и как става това по съдебен път? Ако частната фирма се опита трябва да купят парцела или земята под сградата от кого? От общината? - Може ли аз да направя опит за същото?
Ние се интересуваме след време да правим някакво строителство на парцела и сградата определено пречи. Какво може да се направи за освобождаването на имота?
Ако ги атакуваме с несъгласие със съдебното решение, те ще размахат същите аргументи и "я камилата, я камиларя"
Може ли да ги атакуваме за нещо друго? Ако не ние, то тогава общината? По причина че те ползват повече от това което са купили? Имаме ли някакъв полезен ход?-Адвокатите с които съм се съветвал не ми предлагат силен аргумент и аз реших да се обърна към "мъдростта на форума"
Благодаря за времето което отделихте
mikhail
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Юни 2024, 22:53

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Юни 2024, 20:20

Е, водили сте дело, което е доста фатално.

Как така обаче съдията е решил относно реституцията?
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5320
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот nk7702n » 24 Юни 2024, 19:19

От поста Ви става ясно единствено, че сте водил гражданско дело, по което искът Ви е бил отхвърлен. Къде е това решение, какво пише в него? Без документи и без да бъде прочетено влязлото в сила решение няма как да Ви бъдат давани точни съвети и да търсите други полезни ходове. :roll:
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6457
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот mikhail » 25 Юни 2024, 22:09

Благодаря за отговора
решението се опитах да обясня колкото може по-подробно-нямам го във вид удобен за пост-ване онлайн. Ще се опитам да го "препиша" (защото никакви конверсии не помагат) и ще го пост-на след ден-два
mikhail
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Юни 2024, 22:53

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юни 2024, 23:11

Колебая се да Ви консултирам - първо - не мога да поема отговорност, интернет е. Ако се съгласи колежката - Н. тя е с могъщи енергични заложби, това е сериозно, проверена е като консултация - мисля че е и в кондиция - онзи ден я гледах и по едно дело - мярка - но това не я лишава от граждански умения.

При реституциите има значение - построеното при социализма - мен са ми "бягали", такива дела - поради - 2 ламарини и - не може вика съдът.

Вика - той - при народното стопанство и - за един "свинарник" - хората губеха цели един вид - имоти.

Сега - наистина преценете - срокове и - аз Ви насочвам - към Н., защото тя е и в този район.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5320
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот sachma » 26 Юни 2024, 09:06

Според мен, от това, което сте представили, става въпрос за реституция в т.нар. земи по параграф 4 от ЗСПЗЗ. Ако казусът е такъв, то наистина трябва подробно изследване на всички обстоятелства, защото там са други принципите и правилата, сравнение с общите
sachma
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 08 Яну 2014, 18:33

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Юни 2024, 14:35

Питащият иска да подразбере ситуацията, аз обаче - като адвокат, не мога да дам шанс на такова дело.

Реституцията е дълбоко свършила - даже и - земеделската, може да се мъчи нещо, ама.

По-скоро - да се направи една консултация, да се опипат възлите - може и да има - но аз виждам косвени владелчески искове.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5320
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 0 госта


cron