начало

Емилия Масларова осъди прокуратурата за над 70 000 лева Емилия Масларова осъди прокуратурата за над 70 000 лева

Как се оспорва реституция

Казуси за недвижими имоти


Как се оспорва реституция

Мнениеот mikhail » 17 Юни 2024, 17:11

Здравейте
Собственик съм на реституиран имот. Реституцията е извършена през 1998 г. Част от имота- около 35% е застроена с паянтова постройка, която е подлежала на събаряне. Тази сграда представлява част от по-голяма сграда която се намира в съседен имот. Цялата сграда е 840 кв.м-720 кв.м са в съседния имот, 120 кв.м в моя
Към момента на извършването на реституцията паянтовата сграда е все още с временен статут и подлежи на събаряне в срок от 3 години след 20.01.1998. Тя не само не е съборена, но е и вкарана в кадастър, без аз да съм бил уведомен. Факта че сградата е вписана в кадастъра какво отношение има към собствеността?-кадастъра по принцип отразява материалното присъствие на сгради и др. Строителни обекти без да визира собствеността- закона казва да се даде "траен градоустройствен статут в съществуващия им вид".
Съседният имот е продаден от същото общинско предприятие на частна фирма. Техният нотариален акт НЕ включва тази част от постройката която е в моя имот. На тях са продадени само 720 кв.м. Де факто те владеят нещо което не притежават. Общинското предприятие-продавач отдавна вече не съществува и няма правоприемник.
Водихме дело за освобождаване на сградата и го загубихме. Съдебното решение отхвърли нашите претенции за наем на базата че съдията счита реституцията неправомерна. Нашия адвокат не ни представи аргументи за обжалване и ние не обжалвахме
Навсякъде в решението се говори за сградата-не се споменава незастроената част от имота. Не се "призовава" и за отмяна на реституцията.
Самата реституция не е "атакувана" по съдебен път от другаде и не е отменена. Аз си плащам редовно данъците върху имота и имам неоспорвано владение върху незастроената част
ВЪПРОС: Ако приемем че реституцията е неправомерна и имота не е мой, на кого е? Не е на частната фирма, защото не са го купили и предприятието-продавач вече не съществува както обясних по-горе, остава общината?
ДРУГ ВЪПРОС: Кой може да оспори реституцията? и как става това по съдебен път? Ако частната фирма се опита трябва да купят парцела или земята под сградата от кого? От общината? - Може ли аз да направя опит за същото?
Ние се интересуваме след време да правим някакво строителство на парцела и сградата определено пречи. Какво може да се направи за освобождаването на имота?
Ако ги атакуваме с несъгласие със съдебното решение, те ще размахат същите аргументи и "я камилата, я камиларя"
Може ли да ги атакуваме за нещо друго? Ако не ние, то тогава общината? По причина че те ползват повече от това което са купили? Имаме ли някакъв полезен ход?-Адвокатите с които съм се съветвал не ми предлагат силен аргумент и аз реших да се обърна към "мъдростта на форума"
Благодаря за времето което отделихте
mikhail
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Юни 2024, 22:53

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Юни 2024, 20:20

Е, водили сте дело, което е доста фатално.

Как така обаче съдията е решил относно реституцията?
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот nk7702n » 24 Юни 2024, 19:19

От поста Ви става ясно единствено, че сте водил гражданско дело, по което искът Ви е бил отхвърлен. Къде е това решение, какво пише в него? Без документи и без да бъде прочетено влязлото в сила решение няма как да Ви бъдат давани точни съвети и да търсите други полезни ходове. :roll:
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6457
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот mikhail » 25 Юни 2024, 22:09

Благодаря за отговора
решението се опитах да обясня колкото може по-подробно-нямам го във вид удобен за пост-ване онлайн. Ще се опитам да го "препиша" (защото никакви конверсии не помагат) и ще го пост-на след ден-два
mikhail
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 14 Юни 2024, 22:53

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот ivan_lawyer » 25 Юни 2024, 23:11

Колебая се да Ви консултирам - първо - не мога да поема отговорност, интернет е. Ако се съгласи колежката - Н. тя е с могъщи енергични заложби, това е сериозно, проверена е като консултация - мисля че е и в кондиция - онзи ден я гледах и по едно дело - мярка - но това не я лишава от граждански умения.

При реституциите има значение - построеното при социализма - мен са ми "бягали", такива дела - поради - 2 ламарини и - не може вика съдът.

Вика - той - при народното стопанство и - за един "свинарник" - хората губеха цели един вид - имоти.

Сега - наистина преценете - срокове и - аз Ви насочвам - към Н., защото тя е и в този район.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот sachma » 26 Юни 2024, 09:06

Според мен, от това, което сте представили, става въпрос за реституция в т.нар. земи по параграф 4 от ЗСПЗЗ. Ако казусът е такъв, то наистина трябва подробно изследване на всички обстоятелства, защото там са други принципите и правилата, сравнение с общите
sachma
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 08 Яну 2014, 18:33

Re: Как се оспорва реституция

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Юни 2024, 14:35

Питащият иска да подразбере ситуацията, аз обаче - като адвокат, не мога да дам шанс на такова дело.

Реституцията е дълбоко свършила - даже и - земеделската, може да се мъчи нещо, ама.

По-скоро - да се направи една консултация, да се опипат възлите - може и да има - но аз виждам косвени владелчески искове.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5361
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 27 госта


cron