начало

Емилия Масларова осъди прокуратурата за над 70 000 лева Емилия Масларова осъди прокуратурата за над 70 000 лева

Оттегляне на пълномощно за пътуване на дете в чужбина

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Оттегляне на пълномощно за пътуване на дете в чужбина

Мнениеот sando100 » 18 Юни 2024, 00:03

1. Може ли да се направи едностранно, без съгласието или уведомлението на упълномощения родител?
2. Има ли начин да се провери дали дадено пълномощно е валидно?
sando100
Нов потребител
 
Мнения: 7
Регистриран на: 14 Дек 2020, 21:07

Re: Оттегляне на пълномощно за пътуване на дете в чужбина

Мнениеот hristev » 18 Юни 2024, 09:00

Пълномощното е документ, с който упълномощителят предоставя права на друго лице - упълномощен, като улъномощеният действа от име и за сметка на упълномощителя. Правните последици от действията на упълномощения възникват направо в правната сфера на упълномощителя.

Следва да се има предвид, че не всички права могат да се упражняват от пълномощник. Чужди родителски права пълномощник не е допустимо да упражнява, респективно пълномощникът е недопустимо да даде съгласие - от име и за сметка на родителя, дали на детето на последния е разрешено да напусне страната.

Правното основание за съществуването на писмен документ, необходим на дете да напусне страната, се намира в разпоредбата на чл. 76, т. 9 от Закона за българските документи за самоличност.

Тълкувайки точка 9 с аргумент от обратното и вземайки предвид, че нормата е диспозитивна (тоест законът не регламентира задължителното ѝ прилагане, а само понякога - по преценка на административно решаващия орган), но и отчитайки, че на практика почти винаги нормата се прилага, стигаме до правния извод, че за да напусне страната за детето е необходимо да е налице нотариално заверено писмено съгласие за пътуване в чужбина от неговите родители. То се дава във формата на писмена декларация.

Обръщам внимание, че това съгласие не е пълномощно.

Въпреки това - съгласно правната и формалната логика, е напълно закономерно един правен субект, след като е декларирал съгалсие, да има възможността да промени вътрешното си убеждение - тоест да размисли и да оттегли съгласието си.

Това оттегляне на съгласие, аз считам, че следва да се направи по реда, по който съгласието е дадено - с нотариално заверено писмено волеизявление, чрез което правният субект изразява воля, че оттегля съгласето.

След това нотариално завереното писмено волеизявление следва да се сведе до знанието на органите, които прилагат разпоредбата на чл. 76, т. 9 от Закона за българските документи за самоличност - ГД "Гранична полиция".

Ако не можете да се справите сам - потърсете адвокат.
hristev
Потребител
 
Мнения: 433
Регистриран на: 14 Юни 2022, 10:07

Re: Оттегляне на пълномощно за пътуване на дете в чужбина

Мнениеот guest1 » 18 Юни 2024, 09:38

Съгласен съм с всичко казано от hristev, освен с ... обема! И едно уточнение - от МВнР, относно Пътуване с деца до 18 години
В нотариално заверената Декларация за съгласие, предоставяна от родител/ите за пътуване на дете в чужбина с класен ръководител, треньор, ръководител на групата и др., е препоръчително да бъде включен допълнителен текст за упълномощаване на придружителя, в случай на изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ (БЛД). Придружителят е препоръчително да бъде упълномощен с правото, при необходимост, да подписва Декларация по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на БЛД за малолетни деца/приподписва за непълнолетни, както и да подава/приподписва Заявление за издаване на нов БЛД за малолетни/непълнолетни български граждани


sando100 написа:1. Може ли да се направи едностранно, без съгласието или уведомлението на упълномощения родител?
2. Има ли начин да се провери дали дадено пълномощно е валидно?

1. Да, може. Освен другото - въпросната „Декларация за пътуване на деца с придружител“ се издава за конкретни пътувания - не безсрочно.
2. Да. Ето информация и от МВР - „Гранична полиция”
Граничните проверки на ненавършили пълнолетие деца български граждани и такива с двойно гражданство, при напускане територията на Република България
Граничните полицаи имат право да извършват допълнителни проверки за автентичност на всички описани по-горе документи, интервюта с децата и придружаващите ги родители или други роднини или лица, както и проверки в автоматизираните информационни масиви.
В случаите, когато някой от родителите оттегли вече декларирано съгласие или изрично заяви несъгласие детето му да напуска територията на Република България и уведоми органите на МВР, ненавършилия пълнолетие не се допуска извън страната до произнасяне на компетентния съд по чл. 127а от Семейния кодекс.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 2270
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта


cron