начало

СЕС с важно решение за конкуренцията на пазара на пощенски услуги в България СЕС с важно решение за конкуренцията на пазара на пощенски услуги в България

Поставяне на бариера на паркинг пред блок

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Поставяне на бариера на паркинг пред блок

Мнениеот don_gepi » 05 Юли 2024, 18:52

Една от наболелите теми през последните години е проблемът с паркоместата. Живея в София и съм домоуправител на девететажна сграда с три входа (панелен блок), построена на общинска земя с прилежащ паркинг. Забелязах на няколко места в София, че на входовете на паркингите са поставени бариери, което явно е законно и възможно.

След кратко проучване в интернет, попаднах на репортаж от 2015 година, в който се обяснява, че процедурата е проста. Изисква се решение от Общото събрание и скица, след което документите се подават в общината и можем да поставим бариера.

Прилагам цитат на dobrin от форума vwclub

Право на ползване на прилежащия терен към жилищни сгради, построени върху общинска земя

1. Собственикът на постройката може да се ползува от земята колкото това е необходимо за използуването на постройката според нейното предназначение – Чл. 64 от Закона за собствеността.

2. При определяне на прилежащите терени към съществуващите жилищни блокове (нето жилищните терени) се спазват нормативите по чл. 20 и се ползва начинът съгласно приложение № 1 – Чл. 21, ал. 2 от НАРЕДБА № 7 от 22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони
Приложение № 1 – В жилищни комплекси и в терени, отредени за обществено жилищно строителство, площите около изградените жилищни сгради се определят по следния практически начин:
т. 1. – Височината на сградите Н е число, равно на броя на етажите, умножено по 3, т.е. етажната височина се приема за 3 м.
т. 3. – При сгради, състоящи се от две и повече на брой жилищни секции (сгради с дължина, по-голяма от 20 м), разстоянията от страничните (късите) им ограждащи стени са най-малко 1/3 Н, а от дългите им ограждащи стени – 1/2 Н (виж схемата).
т. 4. Когато към някоя от дългите ограждащи стени на сградата е невъзможно да се осигури изискваното разстояние от 1/2 Н, към срещуположната ограждаща стена се осигурява по-голямо разстояние, така че сборът от двете разстояния да е равен на Н.
3. „Когато предмет на правото на строеж е държавна или общинска земя, чл. 15, ал. 3 от Закона за собствеността в редакцията му към момента на сключването на процесния договор за отстъпване право на строеж, е уреждал по-голям обем права на суперфициара от предвидените в нормата на чл. 64 ЗС, поради което правото на строеж включва и незастроената част на земята.“ – Решение № 6318 от 25.11.2011 г. на СГС по в. гр. д. № 6877/2011 г., както и константната съдебна практика, включително и задължителните тълкувателни решения на Върховния касационен съд – Решение № 1196 от 26.V.1966 г. по гр. д. № 155/66 г., I г. о., Решение № 268 от 25.V.1988 г. по гр. д. № 131/88 г., IV г. о., Решение № 16 от 10.05.2017 г. на ВКС по гр. д. № 4999/2015 г., II г. о. и др.



Съответно въпросите ми са следните:
1- Какви документи освен решение от ОС (от трите входа) трябва да представя в общината.
2- Трябва ли скицата да бъде изработена от архитект/специалист

Всяка помощ, ще бъде оценена.
don_gepi
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 12 Фев 2013, 12:00

Re: Поставяне на бариера на паркинг пред блок

Мнениеот ivanov_p » 05 Юли 2024, 21:06

Какво означава прилежащ паркинг? За да е такъв трябва да е предвиден в строителната документация на блока, което е малко вероятно, но може да го проверите в общината.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4497
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Поставяне на бариера на паркинг пред блок

Мнениеот tomov2 » 06 Юли 2024, 05:29

Няма законен начин ,да си набучиш бариера на общински паркинг. Самосиндикално поставените бариери бързо изчеват, след сигнал до call.sofia.bg . Бариера-ако имотът ти е бащиния.
tomov2
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 05 Яну 2015, 10:42

Re: Поставяне на бариера на паркинг пред блок

Мнениеот teogeo » 08 Юли 2024, 23:14

1. Отговори може да намерите в НАРЕДБА № 6 ОТ 18 СЕПТЕМВРИ 2009 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРИЛЕЖАЩАТА ПЛОЩ КЪМ СГРАДИ В РЕЖИМ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ В КВАРТАЛИ С КОМПЛЕКСНО ЗАСТРОЯВАНЕ

2. Цитирането на мнения от форум за ауспуси, филтри и ангренажни ремъци е меко казано "несериозно".

3. Определянето на прилежаща площ съвсем не означава, че площта се превръща в "бащиния" и че може да си я заградите с огради, бариери и т.н.

4. чл. 15, ал .3 от ЗС и т.нар. "пълна суперфиция", при която правото на строеж включва в себе си и правото на ползване на незастроената част от терена, важи за нискоетажното жилищно строителство. В тази връзка погледнете отново написаното в т. 2
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1591
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Поставяне на бариера на паркинг пред блок

Мнениеот guest1 » 09 Юли 2024, 08:41

teogeo написа:...

    1. Поста е дублиран, но ... да кажем, че е грешка на системата.
teogeo написа:2. Цитирането на мнения от форум за ауспуси, филтри и ангренажни ремъци е меко казано "несериозно".

    2. Мнения от форуми са си само „мнения от форуми“! Без значение - за ауспуси, право или кардиохирургия!
teogeo написа:3. Определянето на прилежаща площ съвсем не означава, че площта се превръща в "бащиния" и че може да си я заградите с огради, бариери и т.н.

    3. Във цитираната наредба се говори за определяне „предназначението на прилежащата към сградата площ“, но пише и
Чл. 7. (1) Предоставянето на определената прилежаща площ и начинът и контролът по поддържането и използването й от съответната етажна собственост се извършват при условия и по ред, определени с наредба на общинския съвет.
(2) Предоставените прилежащи площи не могат да бъдат обект на разпоредителни действия от страна на съответната етажна собственост, на която са предоставени.

Как ще се ползва е едно, от кого ще се ползва - съвсем друго!
Все пак - никой не е отишъл да сади домати на паркинга - нали?

Една добавка!
Намирам и Наредба на Великотърновския ОС, на основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, чл. 4, ал. 4 от ЗУЕС и чл. 7, ал. 1 от Наредба 6/18.09.2009 г. Хубаво пише
Чл. 8. (1) Прилежащата площ към съществуващи сгради може да се използва за следните дейности:
2. за паркиране на автомобили на собственици, обитатели и ползватели на самостоятелни обекти в сградата, върху определени за това площи, извън тези за озеленяване;

но не става ясно - кой ще контролира?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 2274
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Поставяне на бариера на паркинг пред блок

Мнениеот nikodim77 » 09 Юли 2024, 12:27

Здравейте,
До питащия, релевантен във Вашия случай е текстът на чл. 4 от ЗУЕС във връзка с посочената от teogeo Наредба 6 от 18…
Не вземайте предвид нищо написано от форумния трол guest1, който дори няма представа како означава, това което е посочил чак в червен цят – „разпоредително действие”.
Най удачен вариант е, да се обедините трите входа и да действате. След като минете цялата процедура по утвърждаване на прилежащите площи и какво ще бъде предназначението на определената прилежаща площ (в случая паркинг), тогава можете да мислите за някакъв вид препятствие за външни посетители… (бариерата е на ръба на зкона, но има разни начини и средства, които са „от вътрешната страна на този ръб”).
nikodim77
Активен потребител
 
Мнения: 1275
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29

Re: Поставяне на бариера на паркинг пред блок

Мнениеот guest1 » 09 Юли 2024, 12:39

teogeo написа:3. Определянето на прилежаща площ съвсем не означава, че площта се превръща в "бащиния" и че може да си я заградите с огради, бариери и т.н.

Пропуснал съм едно пъзсъжсение, във връзка с цитираното.

Паркинга като понятие е ясен - "място за паркиране (оставяне без личен надзор) на превозни средства." И определен като място и площ.
Ако отида на гости на автора на темата - какъв ще ке явя? Нито съм собственик, нито обитател или ползвател.
Или ще паркирам на "буферния паркинг" на Цариградско шосе примерно.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 2274
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34

Re: Поставяне на бариера на паркинг пред блок

Мнениеот ivanov_p » 09 Юли 2024, 13:40

Паркинг не е прилежаща площ, а крайпътна територия за обществено ползване или паркинг-гараж, съответно места за паркиране по чл. 37, ал.4 ЗУТ. В случая е крайпътна територия, общинска собственост. Единствения начин да се постави бариера е ако при отстъпването на право на строеж на блока от страна на общината тази площ е била предвидена като място за паркиране към блока. Това може да се провери в общината, но е малко вероятно да е така защото най-вероятно става дума за блок от времето на соца.
Най-лесно обаче това може да стане по кадастралната карта и да се види за какво е отреден имота.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 4497
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Поставяне на бариера на паркинг пред блок

Мнениеот guest1 » 09 Юли 2024, 16:10

ivanov_p написа:Единствения начин да се постави бариера е ако при отстъпването на право на строеж на блока от страна на общината тази площ е била предвидена като място за паркиране към блока.

Това не е сигурно, защото на много места е правена промяна на ПУП.
ivanov_p написа:Това може да се провери в общината, но е малко вероятно да е така защото най-вероятно става дума за блок от времето на соца. Най-лесно обаче това може да стане по кадастралната карта и да се види за какво е отреден имота.

Според мен единствения начин е, имота да е частен (тип затворен комплекс).
Защото - какво става, ако в КАИС пише
вид собств. Общинска частна,
вид територия Урбанизирана,
НТП Комплексно застрояване

а в имота има жилищни сгради, гаражи, трафопост и няколко „улички“ - подходи към сградите?
Не приемайте като даденост, че всяка асфалтирана площ е отделен имот, Общинска публична собственост.

Но даже и при 100% частна собственост - може да се стигне до казуса от другата тема
Паркиране в чужд двор без съгласие на собственика
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител
 
Мнения: 2274
Регистриран на: 07 Май 2021, 01:34


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта


cron