начало
52-ма кандидати за младши магистрати посочиха къде искат да работят след НИП 52-ма кандидати за младши магистрати посочиха къде искат да работят след НИП

Наследство фонд ДЗПО малолетно/непълнолетно лице

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Наследство фонд ДЗПО малолетно/непълнолетно лице

Мнениеот ganka_d » 09 Юли 2024, 20:09

Здравейте,

Въпросът ми е относно изплащане на суми от фонд за ДЗПО на малолетен и непълнолетен наследник на починало лице – задължително ли е да се изплатят по банкова сметка с титуляр детето или може да се изплатят по банковата сметка на другия родител?

Наследници на починалия са само съпругата и двете им деца – на 10 и 17год. От фонда /ДСК Родина/ са казали на майката, че е задължително да открие сметки на двете деца, по които да получат съответните части от натрупаните средства по партидата на починалия. Но обезщетението от НОИ са го изплатили изцяло по банковата сметка на майката, без да имат такова изискване. Както се досещате за майката ще бъде по-удобно, ако може да оперира с тези средства без да чака разрешение от съда, тъй като за всичко разчита само на собствената си заплата, която не е голяма. А след още 8 години най-вероятно сумата по сметка на детето ще бъде доста обезценена.

Моля, ако някой е компетентен да ми потвърди – имат ли нормативно основание от фонда или просто го правят заради техни вътрешни разпореждания и са я подвели че е задължително?
И ако нямат нормативно основание: би ли могла съпругата сега да защити правото си да бъдат изплатени по нейната банкова сметка, след като вече е подала заявление и са открили сметки на децата, но сумите от фонда още не са изплатени?

Търсих в Закона за наследството, Семейния кодекс и КСО, но не открих такова ограничение/детето да е титуляр/. От дългогодишен опит знам много случаи, в които банките подвеждат клиентите с изисквания, както на банката е удобно, въпреки че няма законно основание. Повечето хора приемат на доверие, или просто нямат време и нерви да отстоят правото си. Затова моля за помощ.

Предварително благодаря, ако някой може да ми отговори.
ganka_d
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Юли 2024, 19:46

Re: Наследство фонд ДЗПО малолетно/непълнолетно лице

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Юли 2024, 02:18

Адвокат съм - един случай имам - почина един човек - така или иначе - от онова - "Ковид", няма значение - вдовицата - се опита същото да направи с всичко, което имаше и - винаги съдиите искаха - банкова сметка на децата. Не на нея - на децата.

Продадоха там на човека - мини-скутера, единият личен, все разправии. За да стане сделката - съдията трябва да разреши това-онова. Някои съдии са - "сербез", старата дума за "серт", тоест - дръпнати.

Какво пречи да вземете парите, а после - чрез съдебна процедура - да ги изтеглите.

На мен ми искаха социален доклад - че жилището е с топла вода и ходят на училище, това-онова.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5320
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron