Депутатите одобриха въвеждането на плосък данък и отпадането на необлагаем минимум
Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които се въвежда плосък данък в размер от 10%. Народното събрание прие законопроекта, внесен от Министерски съвет, с който сегашният данъчен режим на прогресивно облагане на доходите се заменя с плосък данък без необлагаем минимум.

По време на днешното пленарно заседание гласуваха общо 192-ма депутати, като 152-ма гласуваха “за”, 36 – “против” промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а четирима се въздържаха.

Народните представители не приеха законопроекта на депутата от ОДС Мартин Димитров, който също предлага плосък данък от 10 процента, но с необлагаем минимум от 220 лева месечно. Нено Димов от ДСБ предложи прегласуване, но народните представители го отхвърлиха.

Отхвърлен бе и друг законопроект, внесен от депутата от БНС Николай Кънчев и група народни представители, който предлагаше доходите на моряците, плаващи под чужд флаг да бъдат освободени от данъчно облагане.

Най-важната промяна, която беше приета на първо четене, е въвеждането на плоския данък за облагането на доходите на физически лица. Плоският данък с основна ставка 10% заменя прогресивната скала за доходите от трудови правоотношения. Ставката е еднаква за всички данъкоплатци и не зависи от размера на дохода. Това не срещна одобрение по време на дебатите по промените не само сред депутатите от опозицията, но и при някои от народните представителите от левицата. Причината е, че въвеждането на плоския данък ще изземе доходи от хората с най-ниски заплати.

Други ставки на данъка са: 15% за доходите от стопанска дейност на едноличните търговци, 5% за доходите от дивиденти и ликвидационни дялове, 7% са обратно получени суми от дългосрочни договори за застраховка “Живот”.

Според проекта на МС необлагаемият минимум трябва да отпадне. Като аргумент за това се използва ниската ставка на плоския данък, тъй като ако се запази необлагаемият минимум, то това би означавало облагане с втора ставка.

”В чист вид идеята за плосък данък не съдържа в себе си възможността за данъчни облекчения, намаления, включително и необлагаем минимум”, сочи доклад на Комисията по труда и социална политика.

Според промените отпадат данъчните облекчения за деца и дарения. На тези промени се възпротиви лидерът на ДСБ Иван Костов, който вчера запита министър Орешарски защо иска да премахне гражданския мотив за дарения.

Друга промяна е свързана с патентния данък, който се превръща в местен. Годишният патентен данък, с който се облагат физически лица и еднолични търговци, ще постъпва в общинските бюджети. Поради това разпоредбите, свързани с патентното облагане, са пренесени в Закона за местните данъци и такси.

Законопроектът бе одобрен на първо четене от Комисията по бюджет и финанси, Комисията по труда и социалната политика, Комисията по местното самоуправление.

Вчерашните дебати около промените в Закона за данъците върху доходите на физически лица бяха оспорвани

Противно на очакваното, част от депутатите от "Коалиция за България" се обявиха срещу плоския данък, въпреки че решението за въвеждането му беше взето преди месеци от съвета на тройната коалиция. От опозицията се възпротивиха срещу премахването на необлагаемия минимум и семейното подоходно облагане.

„Плоският данък е вреден!”, заяви народният представител Георги Близнашки (БСП) от парламентарната трибуна и подчерта, че в партията му имало „псевдо консенсус” по въвеждането на единната ставка от 10%. Решението да се въведе плосък данък от 10% без необлагаем минимум беше взето преди месеци от съвета на тройната коалиция.

Според Близнашки плоският данък ще „освободи олигарсите”, ще прехвърли данъчната тежест от хората с високи доходи към тези със средни и ще задълбочи до непоносимост социалната диференциация в българското общество.

Срещу плоския данък се обяви и депутатът от „Коалиция за България” Николай Камов. Той обаче не е член на БСП, а е лидер на ПД „Социалдемократи” и от години критикува социалистите, че не водят лява политика. Камов подчерта, че не може да отпада семейното подоходно облагане, защото то е заложено в програмата на управляващите.

„Плоският данък зачерква всичко досега направено от тройната коалиция“, коментира Камов.

Михаил Миков, председател на парламентарната група на „Коалиция за България" посочи, че в момента се провежда изключително идеологическа спекулация с това що е плосък данък. По думите му предложението на правителството е два пъти по-ниско от ДДС, така че трябва да се извади „плосък" от лексиката.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че той подкрепя идеята за единен данък, но не по начина, по който е предложена. Той припомни, че миналата година неговата парламентарна група е имала проект за 17-процентен плосък данък, но с необлагаем минимум.

Повече по темата може да прочетете в статията на BPost- Плоският данък предизвика спор сред народните представители.

Какво казват блогърите?

Димитър Аврамов пише в своя блог, че “справедливият” гняв на червените депутати срещу въвеждането на плосък данък е много, ама много закъснял.

В своя блог Георги Ангелов пише,че не е ясно как левите в БСП могат да твърдят, че бюджет 2008 е десен. Явно плоският данък толкова ги е разгневил, че не могат да видят най-левия бюджет, който сме имали през последното десетилетие.

В блога capitаl.bg пише, че за някои хора, премахването на необлагаемия минимум "изяжда" целия ефект от въвеждането на плосък данък и намалението на осигуровките.

Принтирай print