Случаят с "Братя Галеви" от Дупница, с който от няколко месеца ДАНС и прокуратурата се хвалят, а държавата го използва, за да отчете пред Брюксел напредъка в борбата с престъпността, е на път да отиде в небитието.

До този извод стигнаха магистрати от Югозападна България в началото на тази седмица, след като основният свидетел на обвинението "пропя" за пореден път, но не в следствието или в съда, а в радиоефира.

Ни в клин, ни в ръкав във вторник (24 февруари) основният свидетел, дупнишкият бизнесмен Пламен Миланов - съсобственик с Владимир Ангелов - Стъклето на фирма "Мега такси" в града на барикадите, се изцепи и разкри подробности около сделката с неговите показания. Пред няколко милиона българи таксиметровият бос призна, че се е съгласил да сътрудничи на държавата, за да не бъде арестуван и самият той. Признанието дойде, след като следователи от Националната следствена служба за пореден път го привикаха на разпит.

"Това беше разпит за дребни уточнения. Ако не бях извикан от Върховната касационна прокуратура, аз нямаше никога сам да проговоря по темата "братя Галеви". Трябваше да избирам да съм в ареста заедно с тях (б.а Пламен Галев и Ангел Христов) или да сътруднича на държавата, която знаеше всичко. Аз само потвърдих събраната информация", заяви Миланов.

Не съм спокоен, мисля за семейството и близките си. Сега мога да преброя приятелите си", каза още той.

Седмица преди изцепката на основния свидетел няколко от служителките във таксиметрова фирма "Мега такси", както и шофьори от фирмата разказаха пред журналисти, че шефът им - Пламен Миланов, тропал по портите им и ги молел да свидетелстват срещу "Братята", за да не пропадне версията му.

Малко след ареста на Ангел Христов - Геле в началото на тази година пък Пламен Миланов заяви, че не е подавал жалба срещу Галеви, както се похвалиха от държавните обвинители. Тогава той обясни, че е бил извикан във Върховната касационна прокуратура (ВКП) да даде показания във връзка с разработка срещу Стъклето.

Според официалното съобщение на прокуратурата всичко се завъртяло, след като Пламен Миланов сигнализирал, че двамата бизнесмени от години го рекетират. Той им плащал по 4000 лв. месечно и приел като съдружник приближения им Владимир Ангелов-Стъклето, задържан на 21 януари тази година заедно с Апостол Чакалов-Тоци при спецакция на ДАНС в офиса на "Мега такси".

При последното си изявление тези дни Миланов направи уточнението, че в прокуратурата му поставили условие или да сътрудничи на държавата, или ще бъде прибран в ареста заедно с Пламен Галев и Ангел Христов.

По неофициална информация Миланов е бил арестуван по време на спецакцията за няколко часа и вероятно тогава е постигнато споразумението с обвинителите.

"В прокуратурата вече всичко бяха установили, аз само трябваше да потвърдя истината. Те ни бяха подслушвали може би месеци наред и знаеха всичко. Казаха ми: или ще ни сътрудничиш, или отиваш в ареста заедно с тях", заяви Пламен Миланов.

Според бизнесмена обаче това не е изнудване спрямо него от страна на държавата, тъй като не са го принуждавали да говори лъжи.

"Не ми е поставяно условие, че ще започнат разследвания и срещу мен, но ми казаха, че могат да ме задържат в качеството ми на съдружник на Владимир Ангелов във фирма "Мега такси". Не крия, че съм имал неуредици в бизнеса си и невинаги съм бил коректен към държавата, но това е било вследствие на рекета спрямо мен. Разследващите знаеха, че аз не съм рекетьор и измамник", коментира Пламен Миланов. Той е категоричен, че никога не би подал жалба срещу Галеви, тъй като го е страх, но в случая не е имал друг избор.

Само ден по-късно в публичното пространство се появи и заместник окръжният прокурор на Кюстендил Йордан Георгиев. За него от години наред се носи слух, че стои зад "братята Галеви", тъй като е кум на Пламен Галев.

След случилото се може да се направи само един извод - разследването срещу Галеви е опорочено, а ако изобщо стигне в съда, залаганията за изхода на процеса ще са 10:1 в полза на Галев и Геле, прогнозират юристите.

(каре)

Заместник-окръжен Йордан Георгиев:

НЕ СЪМ КУМ НА КРЪСТНИКАС Пламен Галев бяхме колеги като полицаи в една патрулка. Не крия, че бяхме приятели и аз съм го учил на служба, а през 1993 г. кръстих и дъщеря му Светослава. Истината е, че през 1997 или 1998 г. започнах работа като полицай в Дупница. Аз съм тръгнал от най-ниското равнище, от патрулен шофьор, командир на отделение, след това командир на взвод, а впоследствие и прокурор.

Едно обаче искам да кажа със сигурност, аз не съм кум на Пламен Галев. Ако Галев нещо е правил, престъпления или нещо от този род, нито стоя зад него, нито ме интересува.

Не отричам, че сме работили заедно и мога да кажа, че беше много добър полицай. След около две години работа в Дупница Пламен отиде барета в София. Още беше сержант, там стана командир на отряд, а после го направиха офицер по заслуги.

Знам, че Пламен Галев е бил в охраната на Валентин Моллов и на Тодор Живков, както и на американския посланик Кенет Хил - охраняваха го заради терористични заплахи, и всичко това от него го знам.

Това, че сме приятели, не го отричам. Станах кръстник на дъщеря му Светослава, защото тогава кумовете му ги нямаше и той така поиска, защото сме били приятели.

Мисля, че през 1993 г. Пламен Галев напусна баретите, обаче през 1996-а започна работа в БОП. През това време той си беше свързан с МВР. Сега какви са му били отношенията там, не знам, но съм сигурен, че помага на МВР по времето на министър Любомир Начев, когото по-късно хванаха с манекенки в НДК.

Точно от онова време, когато Луканов беше министър-председател, си спомням, че ме беше поканил на рожден ден. Това беше в далечната 1991 или 1992 година. Но тогава добре си спомням, че по време на празнуването му прочетоха поздравителен адрес от министър-председателя Луканов, на самия рожден ден, а заместникът на Бриго Аспарухов тогава донесе златен часовник на Пламен Галев и му го закачи на ръката.

Каква е причината и какво е правил тогава не знам. Доколкото знам, Галев и колегите му имат два големи удара, защитавайки държавата. Единият е, когато спасиха статуетката на Херакъл, която бе оценена на 1 млн. долара по онова време.

Те я върнаха в България, а вторият е за разкриването на път за износа на кодеин от Фармация - Дупница. "Едноръкият Херакъл" беше една разработка на ЦСБОП, в която работиха и те, и статуетката в момента е в България, защото тя е национално богатство.