навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър

Могат ли регулаторите да забранят бонусите в сайтовете за онлайн хазартни игри?

2022-04-19 0

Могат ли регулаторите да забранят бонусите в сайтовете за онлайн хазартни игри?

Регулаторните органи по хазарта в Европа и останалия свят следят за стриктното спазване на законите както от страна на операторите, така и от самите играчи. В много случаи се стига до рестрикции, каквито биха могли да бъдат блокирани бонуси, забрани за банкови транзакции в офшорни казина или ограничаване на достъпа на потребители. 

Възможна ли е забрана на бонуси в хазартните сайтове?

Забрана не само е възможна, но и такава вече съществува във Финландия. В страната има цял куп рестрикции към хазарта. Финландските власти позволят залагания само в разрешени от държавата сайтове, но не дават възможност за получаване на бонуси. Те смятат, че стартовите оферти за потребителите ги подстрекават към зависимост от хазарта. 

Подобна е и ситуацията в Норвегия, където бонусите са силно редуцирани. Правителството там също има твърда позиция по ограничаване на хазартните хобита на гражданите.  

България не поставя подобен тип забрани. Доказателство е и последният лицензиран бранд, предлагащ Betway бонуси, без това да бъде пречка за родните регулатори.  

Контролът върху българския хазарт се осъществява от Националната агенция по приходите и в повечето случаи се дава свобода на изрядните компании. Те могат не само да предлагат спортни залози и казино игри, но и да привличат клиенти с атрактивни промо оферти. Разбира се, подобно поведение е присъщо и за още държави, сред които Германия, Италия, Франция, Испания и други. 

Имат ли право операторите да забраняват бонуси?

Тук отговорът също е положителен. Ако хазартен оператор получи инструкции от правителството и законовите органи за следене на сектора, може да премахне частично или изцяло бонусите от онлайн платформите си. Това е единият сценарий, при който офертите могат да бъдат спрени. От друга страна, всяка компания има право да промени или изчисти предложените промоции от страниците на сайта си, без да дължи обяснения за това свое решение.

Предоставянето на поощрения е политика на собствениците на хазартни сайтове. Те не се задължават да предоставят бонуси, нито пък някой може да им държи сметка за анулирането на офертите. Ето защо, когато някой пълнолетен играч иска да се регистрира в дадена система, е добре да прочете правилата и условията към съответните предложения на оператора. 

Ясно е, че повечето букмейкъри и онлайн казина имат изгода от това да дават бонуси, но дали това ще бъде разрешено и за колко време ще важат тези придобивки за играчите, е различен въпрос. При всички положения се препоръчва на залагащите да съблюдават за описаните обсоятелства. 

Съветваме потребителите да внимават да не развият хазартна зависимост, независимо от това колко интересни им се струват офертите. Правилото за разумна игра важи с пълна сила за всеки, който иска да се предпази от рисковете за загуби и пристрастяване към залозите.

за 74%  против 26%  949 гласували
принтирай блогове добави в любимиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума