навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Технологии

Над 60% от потребителите на смарт часовници избират класическия пред спортния дизайн

2023-01-27 0

Над 60% от потребителите на смарт часовници избират класическия пред спортния дизайн

Huawei представя данни от проучвания на пазара на смарт часовници

Huawei, водещият световен производител на носими смарт устройства, представи Smartwatch Market Insight Report – доклад, базиран на вътрешни проучвания и на партньорства с реномирани агенции като Ipsos Poland, Pollster и GfK. Докладът анализира задълбочено потребителското поведение в контекста на смарт часовниците. 

Смарт часовниците са издръжливи, много мобилни и много лесни за използване и това се оказва ключово за трансформацията на потребителското поведение спрямо тях. Те бързо се превърнаха в модни артикули, част от определен лайфстайл, допълващ тяхната функционалност. Комбинацията от цифрови технологии, продуктов дизайн и здравни функции продължава бързото си развитие, отразявайки цялостното навлизане на цифровизацията в живота ни, новите технологии и свързаните с тях регулации, както и новите пазарни условия. Ежедневното следене на здравни параметри и интуитивното визуализиране на функционирането на човешкото тяло създава нова парадигма за проактивно следене на здравето, а все по-голямата достъпност на технологиите позиционира носимите смарт устройства все по-близо до потребителите. 

Какво мотивира хората за покупка? 

Изборът на смарт часовник често е добре обмислен, а не спонтанен процес. Без значение от ценовия диапазон, покупката обикновено отнема близо месец, с над 3 седмици активно търсене на перфектното устройство. Процесът е подобен в различните групи, от запалените спортисти със специфични изисквания, през търсещите най-новите модни тенденции, до просто запалените фенове на марката.

Потребителите искат да могат да разчитат на своето смарт устройство, на неговата функционалност, интуитивна употреба, както и на това да не се притесняват, че ще го счупят в ежедневието. Според анализираните проучвания, най-мотивиращите фактори при покупката са животът на батерията, водоустойчивостта и съвместимостта с други смарт устройства. 

При преглед на характеристиките на конкретен смарт часовник, водоустойчивостта се нарежда сред най-атрактивните му характеристики. Интересното е, че водоустойчивият дизайн е важен не само в контекста на реално потапяне във вода, а и като  доказателство за цялостното качество и издръжливост на продукта. 67% от запитаните отбелязват водоустойчивостта като най-привлекателната характеристика заедно с живота на батерията.

Най-силните асоциации, когато говорим за смарт часовници

Потребителите имат много различни предпочитания и не съществува само един модел перфектен часовник. Вкусовете по отношение на формата и вида на циферблата, размера или характера на часовника варират много. Ако даден часовник не отговаря на личните предпочитания на клиента, той просто няма да го купи, колкото и добри да са неговите функции. Въпреки присъщата модерна природа на смарт часовниците, потребителите все още най-често търсят класически дизайн и традиционен кръгъл корпус. Визията играе ключова роля при вземането на решение за покупка, като тук влияе не само цветът на корпуса, а също и на каишката, както и специфични детайли като плетката на верижката, вида на закопчалката, цвета на коронката и други. Това важи особено за устройствата от по-висок клас, като 55% от собствениците на часовници с цена над 500 лева сменят каишката на часовника си в зависимост от ситуацията. Въпреки това, във всички ценови сегменти потребителите са склонни да сменят каишката на своя смарт часовник, само когато е повредена.

Външният вид на смарт часовниците не се ограничава само до физическия дизайн. Атрактивният циферблат е другият важен компонент, като повече от половината собственици на смарт часовници го сменят поне веднъж месечно. Има известна разлика в потребителското поведение за различните ценови категории устройства. Например при часовници с цена под 400 лева, собствениците им са по-склонни изобщо да не сменят сменят циферблата си. Има и значителна група потребители, които се придържат само към един циферблат – този, с който часовникът е бил още при закупуването му.

Ясно е, че дизайнът не е всичко. Функциите на интелигентния часовник също играят важна роля при вземането на решения за покупка. При реална употреба обаче собствениците на смарт часовници са склонни да се придържат към най-основните функции на своите устройства, като ежедневно проследяване на здравето и спортни режими. В горната част на този списък са функции, които пряко се отнасят до свързаността и по-специално възможността за проверка/получаване на телефонни обаждания директно на устройството, като 38% я избират като най-важна функция.

В друга част на потребителския спектър, близо 60% от собствениците на смарт часовници твърдят, че редовно проверяват информацията в различните секции за проследяване на здравето и предприемат конкретни действия въз основа на резултатите. Тук основните характеристики се отнасят конкретно до здравето на сърцето, като функции за проследяване на пулс, запис на ЕКГ и функции за измерване на кръвното налягане биват на първо място. 

В резюме

Когато говорим за избор на продукт, онлайн и офлайн каналите играят еднаква роля в цялостния процес. Тъй като смарт часовникът е не само технологичен продукт, а и важен лайфстайл аксесоар, на последната стъпка потребителите често изпитват нужда да видят устройството лично, да го пробват, да се уверят, че изглежда добре и отговаря на техните очаквания/стил. По време на фазата на закупуване най-важните характеристики са тези, свързани с ежедневната употреба (като живот на батерията и съвместимост), качество (водоустойчивост, устойчивост на надраскване) и, не на последно място, дизайн. Стилът на идеалния смарт часовник най-често се описва като елегантен, трябва да има кръгъл циферблат и корпусът да е метален. По отношение на каишките - важното е богатият избор, но най-атрактивни са металните/титаниеви гривни или универсалните силиконови каишки. И накрая, дългият списък от функции – това е особено важно в при избора на смарт часовник, но след покупка повечето потребители се придържат към основните функции около свързаността, здравето и наблюдението над спорта.

Богат избор, предлаган от Huawei 

Huawei предлага богат избор от модели смарт часовници, от подчертано дамските Watch GT 3 със златиста миланезе верижка и Watch GT 3 Pro с корпус и верижка от бяла керамика, до решените в класически стил по-скоро мъжки модели Watch GT 3 и Watch GT 3 Pro, във варианти със стомана, кожа и титаниева сплав, до подчертано спортния олекотен и по-бюджетен Watch GT 3 SE. Всички те са известни със с воята издръжлива батерия – до 2 седмици при мъжките, и една седмица за дамските варианти, и поддържат Bluetooth свързване и разговори от часовника. Всички тези модели са водоустойчиви и предлагат водни спортове в портфолиото си от поддържани спортни режими, като Watch GT 3 Pro e особено привлекателен за гмуркачите, тъй като поддържа гмуркане до 30 метра дори в солени води. И отново всички модели следят множество здравни параметри като пулс, кислородна наситеност на кръвта, ниво на стрес, качество на съня, телесна температура, както и следене на месечния цикъл при жените. Както дамските, така и мъжките варианти на Watch GT 3 Pro, добавят в микса съставяне на електрокардиограма (ЕКГ), както и артериална ригидност. На българския пазар се очаква скоро и Watch D – един по-различен модел, с още по-силен фокус върху здравните функции, сред които и измерването на кръвно налягане. 

 
за 79%  против 21%  1491 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 

rss
Посети форума