навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Здраве

Живот с чужда болест

2023-05-29 0

Живот с чужда болест

На 30 май отбелязваме Световния ден за подкрепа на хората с множествена склероза -  нелечима и неразгадана от традиционната медицина. Според неофициална статистика у нас живеят над 10 000 души с тази диагноза. Повечето от тях са млади хора в най-активните години от своя живот. А тези, които живеят с диагнозата на своя любим партньор, родител, приятел или близък са в пъти повече.


Как продължава живота за близките на хората с МС след диагнозата?

Как да останем свързани с човека, а не с болестта му?

Как да съхраним себе си в това предизвикателство?

Как да се подготвим за живот с човек с диагноза?

Как да говорим на децата в семейството за това?

Тези и други теми ще бъдат част от онлайн семинара "Живот с чужда болест", посветен на близките на хората с диагноза множествена склероза. 

Семинарът ще се проведе на 30 май, вторник, от 10 ч. в студио Launchee на бул. Княгиня Мария Луиза 2, ЦУМ ет.1 с предвиден онлайн стрийминг в youtube канала "Мога сам и зная как" и във FB страницата на Фондацията.

Записвания за гости (публика в студиото) - тук.

Водещ на семинара е Биляна Савова, създател на Фондация "МС-Мога Сам" и организатор на събитието.

Участници:

Лилия Попганчева – психотерапевт с дългогодишен опит с пациенти с МС и други автоимунни заболявания. Специализирала в сферите себепознание, паник атаки и страхове, депресивни състояния и травми, и други

Калина Радичева – йога учител с над 26 годишна практика, юмейхо терапевт и преподавател с 5 дан, водещ на програмата за личностна трансформация Plan To Be. Със специфичен опит в работата с пациенти с МС и други неврологични, и автоимунни заболявания

Десислава Станева – дългогодишен партньор на Андрей Арнаудов – живял с диагноза МС повече от 20 години и един от създателите на Фондация „МС-Мога Сам“, починал през 2021 г.

Димитър Сергеев – с диагноза МС от 2021 г., баща на 2 деца, IT специалист

"Вече 15 години на този ден говорим за диагнозата множествена склероза, с която живеят все повече хора днес. През всичките тези години на този ден аз съм различна. Не съм това, което бях, когато чух диагнозата. Не съм това, което бях и миналата година. И това е, защото най-доброто решение, което някога съм взимала за себе си, беше да тръгна към това да се променям аз самата. Защото никой не ми е виновен за това, което ми се случва и всичко зависи само мен. Аз нося отговорност за нещата, които искам да правя, за начина, по който искам да се лекувам и как искам да продължа да живея. Моята промяна е избор, който зависи само от мен. И избор, който засяга и хората около мен, които също имат право на своите избори в живота, който продължаваме заедно с тази диагноза", споделя Биляна по повод темата на събитието.

за 59%  против 41%  831 гласували
принтирай блогове добави в любимиНовини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума