навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Спектър Финанси

Успешно премина събитието за лични финанси - Expo Moitepari 2023

2023-11-07 0

Успешно премина събитието за лични финанси - Expo Moitepari 2023

На 2-ри и 3-ти ноември 2023 г. се проведе седмото издание на водещото събитие за лични финанси в България – Expo Moitepari 2023. Форумът премина под надслов "ФинансирAI.ИнвестирAI.КредитирAI." и събра на едно място водещи финансови и банкови експерти. С богатия си опит, те събудиха интереса на близо 250 души на място в залата, и на още близо 1000, които избраха да гледат форума онлайн, по теми като инвестиции, изкуствен интелект, енергоефективност, имотен пазар, застраховане и лихвени нива. 

Програмата стартира с откриващия панел "Гласът на лидерите – глобални тенденции и предизвикателства", в който лидерите на водещи финансови институции в България, споделиха мнение и прогнози относно лихвите у нас, в следващите 6-12 месеца. "Абсурдно е домакинствата в България да се финансират по-евтино от държавата, но е факт", сподели Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на "Елана Финансов холдинг". Той сподели още, че очаква нормализиране на ситуацията и бъдещо влизане на България в еврозоната, било то и с политически компромис, по отношение на лихвите и инфлацията. "Банките активно се подготвят за обмяната на парите през банкомати и клонове. Най-лесно за хората е парите да са в банкова смета." – коментира Татяна Иванова, Изпълнителен директор "Дигитализация, данни и операции" на ОББ.

Основен фокус в продължаващата панелна дискусия за първия ден, беше поставен върху инвестициите и търсенето на успешни финансови инструменти за съхраняване на стойността на спестяванията и подходящи активи за вложения на финансовите пазари. „В момента имаме уникална ситуация в България, в която има адски много неща, в които може да инвестирате. Не е нужно да поемате супер висок инвестиционен риск и ще Ви носи доходност, която както видяхме, е по-добра, от спадащата инфлация", коментира Ивайло Пенев, Изпълнителен директор на "Елана Фонд мениджмънт". "Предимството на Взаимните фондове е, че дори и за 20 евро бихте могли да си купите дялове, това е предимството за обикновения инвеститор – достъпността." – допълни Георги Робев, Директор продажби в "ЕвроФинанс". 

Интензивната програма на форума продължи с панела за AI - Изкуственият интелект, в който експерти споделиха своя опит и прогнози, какво да очакваме от бързо навлизащата нова технология и кои са сферите и професиите, които ще бъдат засегнати в най-голяма степен. "От всички нас зависи, как ще използваме изкуствения интелект, дали ще бъдем от хората, които ще се възползват от възможностите, които отваря, или ще бъдем от тези, които ще бъдат потърпевши от него", сподели Антоан Шотаров, съосновател на Donatix. 

Първия ден завърши с първия в историята на Expo Moitepari, застрахователен панел, в който видяхме много интересни данни, какви застрахователни продукти използват българите и какво е поведението им при избор на застраховка.

Фокус през втория ден на водещото събитие за лични финанси бе поставен върху недвижимите имоти и енергоефективността.

Предизвикателствата пред зелените инвестиции са доста, като сред основните се отличават регулаторния процес, който не е никак улеснен и високата цена на тези инвестиции. "Възвръщаемостта на инвестицията при изграждане на една фотоволтаична централа е от порядъка на над 7-8 години, а при инсталиране и на батерия може да надхвърли и 10 години", поясни Светлана Йорданова, Главен Експерт Опазване на околната среда и зелени проекти в ПроКредит Банк, които са генерален спонсор на форума. 

Голям интерес предизвика и панелът за недвижими имоти, където видяхме какво е състоянието на пазара в момента, какви са прогнозите и как да изберем инвестиционен имот.

През двата дни от събитието посетителите получиха множество подаръци, осигурени от организаторите и партньорите на събитието, като на 2-ри ноември бяха наградени и печелившите в „ЕлаНа инвестиционно предизвикателство проведено в месеците преди Expo Moitepari 2023, организирано съвместно от финансовия портал MoitePari.bg и "Елана Трейдинг".

за 49%  против 51%  35 гласувалиНовини


 
 
 

Спектър


 

rss
Посети форума